Sådan svøber du baby klar til natten

Sover din baby (overhovedet ikke) igennem om natten?

IMG_1457

Min baby sover igennem ….. ….. fra kl 20 til kl 05 til 7 til 9 ……….. altid… eller på en god nat… Eller… altså ..måske har hun gjort det et par gange… -ialt!

Der er sådan en lidt ærgerlig tendens i barselsforums til at sammenligne søvn. Min er bare bedre end din agtigt. Som om success måles i hvor meget den lille holder øjnene lukkede om natten, eller om dagen for den sags skyld. Men hvad er det vi sammenligner? Har vi ikke alle haft en enkel god nat? måske flere.. er det den vi foretrækker at fortælle om? Eller er det den vi søger at genskabe, fordi bebsen har vist, at den ku? Jeg tror, de fleste babymødre og fædre kan være ret enige om, at søvn er en foranderlig ting hos de små. Konstant i bevægelse, nogle dage sover de nemt, godt og længe, andre nætter føles som om, de slet ikke har sovet.

Jeg husker en kær veninde for nogle år siden kæmpede en brav kamp for at få styr på bettemandens søvn. Hele hendes dag gik med at forsøge at få den lille til at sove, så hun kunne få noget fra hånden…  Han blev ammet i søvn, vugget, svøbt, listet, gået i søvn, trillet, lullet og jeg ved ikke hvad. Jeg spurgte hende om hun egentlig overhovedet tillod ham at være vågen!?! Næ…faktisk ikke. Jeg tror at de begge fik mere ro og overskud, da hun slap sove-fokuset og min veninde fik noget mere fra hånden OGSÅ selvom, han måske ikke lige sov så meget, som hun havde kunnet ønske.

En anden stopfodrede sin baby som en anden Foigras and. Baby skulle lige have en ekstra flaske, for så sov hun helt sikkert bedre og måske hele natten??? Hendes baby virkede ret stresset og vågnede ofte med sur gylp og bøvs.

Men hvad er det egentlig vi forventer af de små og deres søvn?

Da jeg fortalte min søde sundhedsplejerske, at Nova havde sovet fra 20 aften til 5 morgen i et go, blev hun helt grå og bekymret for, at jeg ville skrive om det her på bloggen, da hun så kunne forvente en storm af opkald fra søvntrængende mødre, der også vil have deres børn til at sove igennem… Jeg kunne berolige hende med, at det gjorde Nova altså ikke hver dag -og det forventede jeg da heller ikke.

Jeg mødte også en bekendt her den anden dag, som fortalte mig, at hun var stoppet med sin mødregruppe, da hun følte den mest gik ud på at sammenligne søvn og brokke sig. Hun følte nærmest, hun blev mere usikker af at gå i mødregruppe, da det fik hende til at føle, at hun skulle måle og vurdere sit barn og dets søvn. Hun syntes jo egentlig, at det gik meget godt og at det var normalt og forventeligt, at bebsen skulle spise om natten. Og det vil jeg jo mene, at hun har ret i.

I en terminsgruppe på Facebook så jeg engang en mor der svarede en tråd med et søvn-nødråb fra en anden mor, hvis bebs vågnede hver 3. time natten lang. Der blev svaret  “min baby er begyndt at sove igennem siden jeg droppede amningen og giver flaske;-)”

Der var flere ting, der gjorde mig trist ved den tråd. En ting var, at den første mor mente, at det var uacceptabelt, at hendes 2,5 mdr gamle baby vågnede hver 3. time, noget andet var, at den anden mor opfordrede til flaske og så den der blinke smiley… 😉 Det var den der smiley, der irriterede mig mest. Vi blinker vel til hinanden af forskellige årsager, men jeg forbinder det med sådan et lille albue puf i siden, hey du sku lige ta at prøve det her agtigt… at hun kunne opgive sin amning og gå til flasken og så var alt BLISS. Heaven. For hvis bare mor får sin søvn så er alt godt… eller?

Jeg er af den opfattelse, at flaske er godt når det er NØDvendigt. Men at baby vågner hver 3. time eller hver 2. for den sags skyld er ikke nød. Det er ærgerligt, men det er ikke ulykke. Og det varer ikke for evigt. Og så giver man ikke køb på sin amning.

Hvis man ser det hele i et lidt større perspektiv, er der tale om 1/2 år, hvor den lille varyl har krav på din opofrelse om natten. Hvad er det ud af et langt liv:-? Og hvem kan love at de sover bedre jo mere de spiser? (Og helt ærligt hvem gider at stå op og varme flasker om natten, hvis det alligevel ikke hjalp at droppe amningen.)

Maven tømmes hver 3. time så det drejer sig mange gange mere om, at baby vågner i en let søvn cyklus og opdager, at maven er tom eller, at de ligger et nyt sted eller uden mors bryst eller varme som de faldt i søvn ved. Det drejer sig om, at acceptere og rumme denne tid med natarbejde og så gøre sig det så bekvemt som muligt.

Jeg sover med Nova i sengen. Jeg er fan af samsovning. Det er Nova også! Hun sover ekstra godt og længe, når hun kan mærke min varme og lyden af min vejrtrækning.

Jeg putter Nova i forbindelse med en amning, men sørger for, at hun har været oprejst i ca 15 min efter amningen. Jeg svøber hende så hun kan mærke, at jeg gør hende klar til søvn.

Jeg ammer liggende. I søvne. Hvis hun får en bøvs på tværs ryger hun op i skråleje ind over mit skød og sover videre der.

Jeg forsøger med sutten inden jeg tilbyder babsen.

Jeg forventer ikke at hun ‘sover igennem’, men nyder når hun ind i mellem gør det. Har hun en nat, hvor hun ammer ofte, tænker jeg, at det er et tegn på, at jeg skal tage den lidt mere med ro om dagen. Så sover jeg middagslur med hende og lader hende amme oftere om dagen også.

Og så forkæler jeg mig selv lidt ekstra de dage, hvor hun har taget for sig af natten. -Det må man godt;-) Og det var en af de der albuepufblinke smileys som jeg godt kan stå ved;-)

15 kommentarer

  • Naja Søndermølle Gundersen

    Hej Heidi.
    Det er godt nok et indlæg af ældre dato, men jeg forsøger ar skrive alligevel. Jeg har et spørgsmål, som jeg håber du vil svare på 🙂
    Jeg er lige begyndt at eksperimentere med amme min datter på snart 3 uger liggende om natten. Ind til videre er det stadig lidt noget rod, da vi de sidste to aftener har haft en meget ulykkelig lille datter. Men vi håber lige så stille at få en rytme med liggende amning om natten, da det betyder mere søvn til mig. Jeg har ellers svøbt hende til natten, og det kan jeg se at du skriver at du også gjorde med lille Nova. Men hvordan gjorde du ift den liggende amning? Svøbte du til natten som for at indikere nat/søvn, og når hun så meldte sig første gang, brød svøbet og lod hende sove videre efter amningen uden svøb? Eller svøbte du fortsat igennem natten efter hver amning?

    Tusind tak for så mange inspirerende indlæg er på bloggen og gode råd. Vi sender dig snart en lille opdatering på, hvordan vores fødsel gik, som lovet da vi deltog i Fast Track i februar 🙂

    De bedste hilsner
    Naja

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Meyermor

      Kære Naja, bare et hurtigt svar her. Som du siger svøb til natten, og så ellers Svøb ved besvær ved indsovning. Ellers am og sov uden svøb hvis muligt. Man kan godt have flere forskellige soveassociationer. Som feks voksipose, køredragt, svøb eller amning. Det sidste vil jeg så kun bruge til indsivning om natten <3
      Vil glæde mig til at høre fra dig med en opdatering om fødslen <3 Kh Heidi

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Den nybagte mor

    Kære Heidi. Jeg er klar over at det er et gammelt indlæg, men jeg forsøger mig alligevel med at skrive til dig ☺️ Jeg har en lille dejlig søn på 1 mdr. og natten er lidt noget rod mht. hans søvn, hvilket jeg synes er synd for ham.

    Om dagen følger vi din rutine “fra mælk til søvn” og det fungerer rigtig fint. Han spiser det ene bryst fladt og viser han er mæt, vi leger lidt vandret derefter, går lidt rundt og hopper lodret og når han begynder at vise tegn til træthed så putter jeg ham. Så sover han godt 1 time, 1 1/2 time til 2 timer.

    Om natten er det lidt en anden historie. Tiderne er selvfølgelig tentative, men han får ca. en lur på 1,5 til 2 timer og vågner omkring kl 20.00 og får da mad. Sover så igen 1 lille time senere og vågner kl 23.00 og får mad. Sover efter amningen og vågner da omkring kl 02.00 og får mad igen. Falder i søvn efter amning og vågner igen omkring kl 04.00 og får mad, og sover så derefter. Det lyder dog ikke som om han sover sådan rigtig derefter da det lyder som om han har en bøvs på tværs. Han ligger og siger eh og knirker og knager, men tager jeg ham op kan jeg ikke få ham bøvset. Det gør at han vågner igen stort set hver halve time, hvor han nogle gange tager sutten, andre gange får han bryst igen, måske fylder han en ble og ellers ligger han bare vågen hvor jeg kan nusse ham lidt til søvn. Jeg ved ikke hvad jeg gør forkert med den sidste amning siden han ikke falder i søvn.
    Efter klokken 4 amningen kan han falde i søvn liggende op af mig (kroppen på min mave og hovedet på mit bryst) men han vågner 10-20 minutter efter at jeg har lagt ham ned i sengen, for selv at få lidt søvn. Vi sover sammen i samme seng og jeg svøber ham i dynen.

    Mit spørgsmål til dig er, hvad jeg skal gøre for at få ham til at sove et langt dejligt stræk efter kl. 04.00 amningen samt om jeg ammer ham for ofte om natten?
    Jeg har læst dine indlæg om bøvs og ressourceamning, og jeg prøver derfor med sutten inden jeg gir ham mad om natten, men stopper hurtigt hvis han blir sur og jeg vil ikke vække ham for meget.

    På forhånd tak for din tid ☺️
    Mvh den nybagte mor.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Meyermor

      Hej nybagte mor, Da din søn kun er en måned gammel vil jeg lige starte med at sige tillykke med, at du allerede nu har en baby der arter sig så fint. Det kan selvfølgelig nå at ændre sig mange gange endnu og blive til meget mere natteroderi, men det er da et super udgangspunkt at han sover så fint det meste af natten og sine lure om dagen. Mange babyer får lidt bøvl med maven ud på morgenstunden og kommer ikke så dybt ned i søvnen igen og derfor kan der være en del mere lyd på fra ved firetiden, men det lyder til at du godt kan holde ham sovende, hvilket igen er rigtig flot. Samsovning er super godt og giver garanteret jer begge mere søvn. Måske har han brug for at ligge lidt mere skråt/hævet i hovedenden ud på morgenstunden, prøv at se om du kan læne ham skråt op af din sidelænsliggende krop så han ligesom ligger ind mod din lyske og du kan så både bøvse ham og lulle ham tilbage i søvn imens du stadig hviler din krop liggende.Det tager ca 20 min at få luft/ bøvs igennem og falde i dyb søvn, så kan du slide ham ned at ligge ved siden af dig igen… Jeg synes ikke du kan amme en 1 mdr gammel baby får ofte om natten. Han ammer ofte fordi han opjusterer din mælk og du har flest mælke hormoner om natten, det skal nok blive nemmere <3

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cæcilie

    Hej:-)
    Jeg har en skøn pige på 8 måneder, som ikke vil sove om natten. Siden hun var 3 måneder gammel har hun vågnet hver halve time fra hun bliver puttet ved 19-tiden og til vi står op næste morgen. Når hun vågner ammer jeg hende, da det er det eneste der kan få hende til at sove igen.
    Jeg er så træt efter mange måneder på denne måde, og overvejer at stoppe
    med natamning. Det er luksus hvis hun sover 2 timer i streg, og det er altså kun fordi hun vågner meget oftere end det (hver halve time) at jeg overvejer at stoppe helt. Jeg tænkte at afsætte 4-5 dage hvor hendes far putter og tager hende gennem natten, selvom det nok bliver lidt hårdt (for os alle tre).
    Hvad synes du om min situation?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Meyermor

      Kære Cæcilie, jeg tænker at du skal starte med at hjælpe baby til at forstå at I skal stoppe med natamningen. Når hun vil amme hver halve time er hun begyndt at bruge dig som sut, så du må være lidt vaks og holde øje med at der går min. 3-4 timer imellem om natten et par dage. Allerede der vil du mærke en bedring, når hun har accepteret den grænse du sætter. Så når hun vil amme igen første gang efter hun har fået hvad hun skal have, så vend hende ind og ligge i ske med dig og tilbyd hende evt sutten hvis hun bruger den og ellers så bare hold om hende og vug hende eller syng for hende eller SHHH SHHH. Det skal helst være tidligt på natten hvor hun er meget træt endnu, så hun ikke står op og vågner for meget. Hvis du bruger et par dage på at få vendt det dårlige ammemønster er det slet ikke sikkert du behøver at give hende en kold tyrker med amningen og jeopardize at hun måske går mod et fuldt ammestop, hvis du ikke ønsker det endnu. Omvendt hvis du stadig ønsker ammestop om natten, så vil det være en nemmere proces, når hun allerede er vendt lidt fra. Det er lidt hårdt at sige nej når man ved at man har det lige der, det der kan få hende til at sove, men det er ligesom at tisse i bukserne når det er koldt.. læs det her indlæg.. https://meyermor.dk/2016/10/13/mig-og-min-amning-part-2-novas-ammekarriere-fra-fuld-tid-til-deltid-til-dagstid-inkl-nat-ammestop/
      kh og held og lykke Heidi

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Camilla

    Tak for er dejligt indlæg, som jeg godt ved er lidt gammelt 😉 Men! Min lille dreng på tre måneder er noget af en urolig sover. Ofte snupper han nogle gode hak fra kl. 20 til 1/3, og derefter ligger han og virrer med hovedet, spjætter med kroppen og vågner ofte. Jeg ammer ham liggende og bøvser ham af, men han er begyndt at gylpe en del om natten. Og så tror jeg, at han presser. Han skreg de første seks uger af sit liv pga. mavekneb, men. det er heldigvis blevet meget bedre. Han vågner dog nu 4-8 gange om natten (de fleste mellem 2 og 6) mod 2-4 da han var spæd. Og han er nu begyndt at vågne under sin lur i barnevogn, så jeg skal fare ned fra tredje og rulle igen og igen. Han tager kun powernaps indenfor i løbet af dagen. Han er glad, meget vågen og nysgerrig. Og har temperament. Græder stort set altid, når jeg svøber ham til lur – men falder hurtigt i søvn (når jeg hopper på en bold, vel at mærke). Han sover aldrig af sig selv. To i min mødregruppen babyer sover stort set igennem. Men det er heldigvis ingen konkurrence. Ville dog føle mig meget alene uden den anden, der også har en ‘normal’ baby 😉 Og hvorfor denne lange besked? Måske for at sige, at det er hårdt. Men okay. Sådan er det vel med en baby – det der gør det hårdt for mig er, når jeg sammenligner. For så ser jeg kun alle se babyer, der bare sover. Og deres mødtes stolte smil. Og så bliver jeg lidt misundelig og på samme tid tænker jeg at Hey! Min baby er altså lige så dejlig! Åh. Undskyld rod! Men tak. Man (jeg) har jo mest af alt bare brug for at høre, at der er helt normalt. At sådan er det også med en baby. Og at det er ok.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Meyermor

      Kære camilla, tak for din hilsen – og ja! Det er meget normalt at de har været bedre til at sove og så bliver dårligere til det hen af vejen.. Deres udvikling spiller også ind og de har generelt bare brug for meget tryghed de små pus! Men når du siger at han gylper om natten og virrer med hovedet tænker jeg at han ikke bliver bøvset godt nok af.. har du læst mine indlæg om ressource amning og bøvs? Prøv at søge på min side på de to ord og se om der er noget at hente i de indlæg. Trøst dig ellers med at det gerne er de super fremmelige børn der er dårlige sovere – da de er lidt mere opmærksomme på deres egne behov end ellers <3

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Camilla

      Mange tak for svar! Jeg søger straks 😉 Og søger trøst i dine søde ord. Min lille dreng sidder på sin far og fortæller en meget intens historie. Og smiler. Og natten er selvfølgelig straks glemt. Endnu engang tak!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helle

    Hej 😊 Føler mig godt nok tyndslidt af nat amningen herhjemme. Har to drenge på 4,5 mdr. Som bestemt mener de ammes hver anden time natten igennem. Føler jeg suser rundt natten lang og ammer. (De sover i hver deres rum.) om dagen kører det med hyppig amning og særligt den ene er mester i korte lure. Har du skrevet noget om amning af tvillinger på et tidspunkt? Det er en lidt større mundfuld at mætte to må jeg erkende😆 Kh.. Helle

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Meyermor

      Kære Helle, jeg har ikke skrevet om tvillingeamning og jeg vil også have svært ved at rådgive dig uden at have haft en personlig samtale og forståelse af produktion og børnenes skema. Men det lyder godt nok hårdt! Jeg kan forestille mig, at du er kommet på fuldtidsarbejde, men sejt at du klarer det. Keep up the good work og trøst dig med, at de snart er så store, at de kan begynde at supplere med mad eller introducere en aftenflaske. Men det er nu ikke sikkert det hjælper på natopvågningerne uden at du går ind og arbejder hårdt for det. Nu ved jeg ikke om du generelt lægger dem til lige så meget de ønsker eller om du forsøger at strække dem lidt – i sidste fald vil jeg anbefale, at du ammer oftere efter kl 16 hver dag og frem til kl 21. hvor de så helst skal sove deres lange stræk. -dvs hvis de vågner tidligt før 01 ville jeg arbejde på at trøste dem uden mælk (hvor du også selv har kræfter til at tage kampen op) mange gange virker det godt på resten af søvnen, hvis baby springer bare een amning over i den tidlige nat. håber det kan hjælpe en smule kh heidi

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Malene

    Tak! Min pige på 14 mdr “sover stadig ikke igennem” og jeg nægter at tage natamningen fra hende! Jeg har det som du – det er ikke for evigt, og jeg tror det er vanvittigt godt givet ud at lytte til barnets behov (og sætte sine egne behov lidt i baggrunden, bare for en stund). For jeg ville lyve, hvis jeg ikke påstod at jeg ikke godt kunne tænke mig en hel nat uden de for tiden 2-4 opvågninger. og jeg brugte også meget krudt i min barsel på, at få hende til at sove om dagen – mest fordi jeg frygtede en reprimande som “hun er nok sulten – giv flaske” eller i mine ører også irriterende “hun er sikkert sulten – giv grød”. Ingen af delene har vi været ude i – nok mest fordi jeg er stædig.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Heidi Meyer Vallentin

      Dejligt Malene – der ligger så meget ammesucces i viljestyrke <3

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mathilde

    Jeg har måtte erkende at vi ikke er herre over vores børns døgnrytme.
    min den første have en rytme og sov igennem fra hun var 4 mdr.
    Nr. 2 sover fint om dagen, men fester natten lang, og intet jeg gør har nogen effekt.
    Jeg ser ingen grund til at gå rundt og lyve, ved at sige sandheden har jeg da en undskyldning for de sorte render under øjenene.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Heidi Meyer Vallentin

      uh Mathilde, det er altid spændende som barn nr to kan sætte tingene lidt i perspektiv.. håber på snarlig søvn til dig!

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sådan svøber du baby klar til natten