Det koster os en bondegård at gå i haven 

Hvorfor Kate smiler.. om forberedelse og hjemmefødsel.

Skærmbillede 2015-05-04 kl. 11.07.41 PM

Da Kate annoncerede, at hun ville føde deres andet barn hjemme fik dronninge monarken over dem alle, Queen Elizabeth of England, travlt med at sætte en stopper for den plan. Den 88 årige dronning satte sin fod ned! Og selvom Kate og William havde taget alle forholdsregler og havde alle muligheder i verden for at sætte en hospitalskulisse op i en suite på Kensington paladset, var der ikke noget, der kunne ændre ved bedstemoderens krav om, at fødslen skulle foregå under de, efter hendes opfattelse, sikreste omstændigheder -på et hospital, for at sikre det kongelige afkom.

Det må have været en svær kamel at sluge for Kate, der nok som andre hjemmefødere, havde sat sig ind i de gavnlige effekter ved en hjemmefødsel og evidensen bag, der viser at hjemmet er lige så sikkert et fødested som hospitalet, men at hjemmet har den fordel at fremme de gode fødselshormoner, der har positiv indvirkning på fødslens forløb. (artikel BBC).

Men at dømme på pressefotoet af den kongelige families fremvisning af den lille ny prinsesse, bare 10 timer efter den lille poppede ud, kan det se ud til, at Kate alligevel har haft noget nær en hjemmefødsels-effekt. For hun strålede og så mildest talt fantastisk ud!

Ja hår, make up og outfit har nogle professionelle klart stået for, men hendes udstråling af overskud og glæde kan ingen tage fra hende.

Hun lignede en der lige havde fået 12 i fødsel!

Og lige nøjagtigt den sammenligning kan vi faktisk bruge til at forklare, hvorfor hun så så skide godt ud!

For hun har forberedt sig til UG -og endda med kryds og slange, som man ville ha sagt i gamle dage.

Fødselsforberedelse er vejen til en god fødsel. At sætte sig ind i sin fødsel og tage sig selv seriøst, så man undgår stress og angst er alfa og omega. Og som til en eksamen har man bare bedre styr sig selv, når man har sat sig ordentligt ind i sit materiale. Studier viser, at moderens selvtillid og tillid i en fødselssituation har gavnlig indvirkning på kvindens smerteoplevelse og dermed også på kvindens evne til at samarbejde med fødselen.(studie)

Kate har haft et team af jordemødre, der har kunnet sætte hende ind i den nyeste forskning og fremlægge en plan for graviditet og fødsel med fokus på bedste udkomme for mor og barn. De har ikke kunnet give hende den fulde hjemmefødsel, men de har kunnet give hende et kontinuerligt forløb gennem graviditet og fødsel med et kendt team af jordemødre, der har kunnet drage en ensartet omsorg og give hende information og tryghed. Og de har kunne støtte parret hjemme indtil sidste time inden forløsningen. Alt det, der har stor positiv effekt på fødselsforløbets naturlige fremgang (studie).

Så tilbage til Kate’ s fantastiske fremtræden allerede 10 timer efter fødslen og hendes vidunderlige lille Mona Lisa smil. Hemmeligheden bag Kate’s Mona Lisa smil vil jeg mene, vi kan finde i det lille hormon med den store effekt -Oxytocin.

Kærlighedshormonet, der kan give os forelskelser, orgasmer, mælkenedløb og altså også gode fødsler. Når oxytocin får mulighed for frit flow og ikke hæmmes af stress og angst, dannes der en kærlighedscocktail, som har positiv indvirkning på fødslens forløb. Dette giver ifølge Michel Odent, en fransk fødselslæge og forsker, kortere fødsler med bedre veer og hurtigere udvidelse. Også færre indgreb og bedre eftergivelse i uddrivelses fasen og således også færre bristninger og bedre velbefindende hos mor og barn efter fødslen.

Men ikke mindst spiller Oxytocin udskillelsen ind på mor- og barntilknytningen umiddelbart efter fødslen. SÅ mor og barn er faktisk høje på kærlighedshormoner og Kate stråler i sin rus. Hun har født sit barn godt!

Tillykke til Kate og det Engelske Kongehus!

Og lad kendthed og kontinuitet være en fødsels  – ret ikke kun for hertuginder og prinsesser, men for alle kvinder – høj og lav.

Læs mere om retten til en god fødsel her

Kender du din fødsels ret?

Vores fødselsret er til forhandling på et konstrueret argument.

En god fødsel set fra en jordemoders perspektiv..

Den negative fødselshistorie-kultur er dybt skadelig.

FØLG MIG PÅ FACEBOOK, INSTAGRAM & BLOGLOVIN'

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Det koster os en bondegård at gå i haven