Førstehjælp til (mors) madangst og Tjekliste til babys velbefindende.

Når den gode rutine går op i Pat og Briller.. og hvordan du kommer Back on track!

 

Nova (og Novas mor!) døjer med en tilbagevendende svamp i Novas lille ømme mund. Den gør ondt i både mund og babs, men mest i humøret på den lille, ellers altid glade, pige på snart 7 mdr.

Samtidig med, at svampen er kommet tilbage, er Novas bevidsthed modnet til et nyt niveau. Med i hendes nye repetoire, af ting hun kan, er et øresønderrivende primal skrig og det falder bemærkelsesværdigt godt i hånd med den irritation, hun føler over at have ondt i munden.

Hvorfor bare ligge og ‘brokøffe’ når man kan flænse indersiden af mors øregange og krænge vrangen ud på hendes hjerne ?

“Hold da op hvor er du gal, var den god at komme af med?” Spørger jeg Og så griner vi lidt sammen.

Jeg kan ikke lade være at grine over hendes vredesudbrud, da de virker så forsøgsagtige. Min lille store pige tester sit potentiale af og jeg imponeres lidt over hendes vildskab.

Hun er fuldt ud bevidst om, at hun måske overdrev lidt. Men hun er jo en pige så indrømmelser eller undskyldninger forventes ikke. Hun er dog ligeså hurtig god igen, som hun var gal. Bare jeg lover, jeg aldrig trækker en bluse ned over hovedet på hende igen -eller arme gennem ærmer ! Det er Novas liv simpelthen for kort til!

Nå men den lille dame er så lidt kortluntet disse dage og hun har nu også helt styr på, at mors brystvorte er meget blødere end sutten. Så vorte ønskes til lindring tak!

Når man så har lidt ondt af den lille stakkels pige med den røde mund, så er der jo ikke det i verden, man ikke gerne vil gøre for sit afkom…. ELLER?

Efter en dag  (og nat) med patimund er jeg allerede overbevist om, at der er en god grund til, at der er et begreb der hedder ‘parental guiding’. Børn har deres egen fortolkning af, hvad der er godt for dem og Novas frie bar er i den grad hverken godt for hende eller hendes mor..!

24 timer i Novas vold så sådan ud: Korte lure, vågner med et skrig efter 30 min, bøvser og er mavesur vil ha mere babs, den er kun halvfuld, til abens store vredesudbrud, ase, mase, rive, nive, hive, overtræt, ikke til at putte, mor må lægge sig med babyen, patimund, amme hver time gennem natten, vågner, mor dødtræt, men kan ikke sove, baby på armen, atombombe..

STOP!

Kære lille kompetente barn.. Nu fjerner mor lige sukkerskålen og indfører regler og grænsesætning, samt plads til andres behov -inklusiv en mors.

Det er aldrig for tidligt (eller sent) at tage styringen over din babys hersken. 

Babyer er, som andre børn, faktisk mest wellbehaved, når de kan mærke at mor står ved roret. Jeg har sagt det før og siger det gerne igen. 

Rutiner! 

Hvis du ikke vil have at dine dage skal gå op i Pat og Briller, så tag styring! Vær et skridt foran. 

Vis din baby, at du ved, hvad der er godt for den. Så kan baby give slip og lade være at bruge så meget energi på at holde styr på sin mor. 

Babyer, der er usikre på, om mor har styr på det hele, sover mindre, er mere morsyge, vil ikke ligge og lege selv, er på armen konstant, svære at lægge, mere utidige og svære at trøste. Sammen med sådan en baby forsvinder mors overskud og overblik og det kan være svært at få overtaget igen. Men hey den gode nyhed er:

Hver dag er en ny dag og dermed også en ny start og mulighed for at komme ovenpå situationen. 

Her er min vejledning til at komme 

Back on track:

Sæt vækkeuret! Stå op kl. 07 senest! Hvis baby har en uvane med at gå sent i seng og holde fest om natten sover de også gerne længe og det kan være belejligtfor en træt forælder, men ha rygrad eller få far på banen. Baby skal op senest 7!

2 timers vågentid!

Kl 09 gøres klar til putning. Dvs.baby skal have spist og du skal være klar til at komme ud af døren. Hvis din baby er udenfor rutine kræver det aktiv søvn-hjælp i en periode. Sørg for at gå en tur med barnevognen i 2 timer. 

Væk baby! 2 timers søvn formiddag og 2 timer eftermiddag og måske en powernap til sen eftermiddag er en god fast rutine. De fleste babyer kan nænsomt vækkes efter to timer bare ved at forstyrre en smule med at tage dynen til side eller holde barnevognen stille, snakke og lade lys komme ind.

Kl 11-13 spise og lege

Kl. 13 ny lur! Same procedure as last time. 

Tager baby kortere lure, må der justeres med to timers vågen tid fra opvågning og så bliver 3. lur bare det længere. 

Kl 15 vågn op tag styring. Har baby taget kortere lure og er igang med 3. Lur hen af eftermiddag så opfordrer til opvågning senest kl 15.30-16.

Kl 16.30 Har baby brug for en powernap sent eftermiddag er det ok med 1/2 time til 45 min til senest opvågning kl 17. Da du ønsker at få puttet baby igen (til natten) mellem kl 19-20. 

Tænk over måltider. Overgangskost perioden kan påvirke den gode rutine, da spisningen kan tage tid, kan være frusterende for babyen, give hård mave osv. Så forsøg at lade hver spisesituation ligne hinanden. Max 1/2 time.

Jeg siger ikke, at man skal være fuldstændig anal omkring rutiner, og der er ligeså mange måder, at få en baby i trivsel, som der er forskellige babyer, men det kan være en vej til at få overtaget, hvis du føler, at du er ved at forsvinde i dårlige dage og alt for meget babybehov og for lidt dig selv.

Husk -en baby der sover godt om dagen sover også bedre om natten! 

Og når søvnen er god.. Er alting godt!  

Enig?

Læs flere indlæg om søvn her.

 

FØLG MIG PÅ FACEBOOK, INSTAGRAM & BLOGLOVIN'

2 kommentarer

  • Louisa

    Super dejligt indlæg! Hvornår vil du mene man kan begynde og bruge disse rutiner? Min datter er nu 4ugee

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Heidi Meyer Vallentin

      Tak louisa -den første tid op til 6 uger skal bruges på ammeetablering og baby sover for det meste meget ( eller slet ikke) derpå kan man køre aftenrutinen i stilling. Men ligeså snart der er mælk nok kan man bruge ammeressource tankegang, at man forsøger at strække intervaller mellem amning. kh Heidi

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Førstehjælp til (mors) madangst og Tjekliste til babys velbefindende.