Når en mor pakker..

10 Tegn på at baby kommer og Tjekliste til akut-fødsel

Skærmbillede 2015-07-23 kl. 12.11.37 AM

Jeg er nogle gange blevet kaldt ud til modtagelse på parkeringspladsen eller fået kvinder ind med ambulancen, hvor der ligger en fin nyfødt på mors bryst. Det er godt nok sjældent det sker, men nogen gange kommer en fødsel bag på den fødende.

De fleste har haft mange lange timer til at vende sig til tanken og til at ønske sig, at den lille snart smutter hovedet ud og fødslen kan overstås.

Men nogen gange er fødselskraften så stor eller smertepåvirkningen så lille, at den fødende overraskes over fødslens nærtstående afslutning. Og der kan være fleregangsfødende, som måske overraskes af den nye fødsels udtryk, som kan være meget forskellig fra den tidligere erfaring, som beslutningerne træffes op af.

Hvad end der er årsagen, fødes der jævnligt babyer uplanlagt hjemme, i transporten på vej til hospitalet eller på hospitalets parkeringsplads. Som regel er babyer, der bliver født på denne måde, raske og fine når de kommer ud, så det er som sådan ikke et problem i sig selv, men selve oplevelsen kan være voldsom for mor og far og det kan derfor være en god ide at vide lidt om fødslens udtryk, fremgang og håndtering.

Fødende kvinder er faktisk ret ens. Vi siger og gør gerne de samme ting. Og der er flere tegn, som kan ses udefra, på at fødslen kan være nært forestående.

 1. Forandring af veer og vejrtrækning, nyt tempo, evt uden oplevelse af pause mellem veer.
 2. Vesmerten kan flytte sig fra fortil til bagtil. Smerten kan opleves som strålende ned i skeden og i benene, da barnets hovede trænger dybere ned.
 3. Den fødende får en dybere og længere lyd på ve-arbejdet, der kommer måske lidt pres på lyden.
 4. Afføringstrang.
 5. Maven trykker med på veen, det kan nogle gange ses om en rullende bevægelse.
 6. Hikke, kvalme, opkast og opstød kan være tegn på, at baby trænger ned igennem bækkenet.
 7. Træthed og kuldskærhed gaben og/eller muskelrystelser.
 8. Blødningen skifter farve fra lyserød vandig pletblødning til mere mørkerød kraftigere blødning.
 9. “The purple line” viser sig mellem den fødendes baller (på op mod 90% af fødende) når barnets hovede trænger ned på bækkenbunden. Og den bliver tydeligere opad som barnet trænger længere ned.
Skærmbillede 2015-07-22 kl. 6.39.27 PM

billede lånt af Vuefinder Photography

 

 1. Hvis den fødendes numsehul gaber er barnets hoved snart på bunden og alt efter pres/bundens modstand kan barnet snart kommer.

Og hvad gør man så hvis den lille smutter frem?

 

Alarmer 112.

 1. Sørg for at baby har fri bane ud: Af med tøjet.
 2. Hjælp mor til en behagelig stilling og sørg for en landingsbane til baby.
 3. Forbered dig på at den lille er glat.
 4. Afvent barnets fødsel og hjælp evt til med at trække kroppen ud..
 5. Hjælp baby op til mors bryst.
 6. Husk den lille kan være blå og stille i et langt minut uden noget er galt.
 7. Gnub baby med et håndkæde eller et stykke tøj på ryggen indtil der skriges.
 8. Sørg for varme og hurtig aftørring, da afkøling er en stor risiko for barnet.
 9. Moderkagen kommer gerne indenfor 1/2 time, den bliver født når den er løsnet og kan komme i en skylle med blod.
 10. Støt dig op af tanken om at disse akutte fødsler som regel er ukomplicerede og har god statistik for mor og barns velbefindende.

Kys din baby og moderen til dit barn og klap dig selg på skulderen 🙂

FØLG MIG PÅ FACEBOOK, INSTAGRAM & BLOGLOVIN'

2 kommentarer

 • Tine

  Begge mine fødsler har været ekstremt ‘lette’ og hurtige. Min sidste fødsel varede kun ca en time alt i alt og min datter har pga fået er kæmpe tryk, som der trods tidlig behandling måske ikke kan bedres helt! Det er jeg utrolig ked af, og jeg ville ønske ar jordemoderen, som ellers var super sej, ville have kommenteret at hovedformen var speciel eller havde bedt mig holde igen med at presse, så det måske ikke havde fået så hurtigt. Er det noget du selv har tænkt over i dit arbejde? Nu kender jeg efterhånden mange, der har været til kiropraktor med deres babyer – alle har haft en hurtig fødsel.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Heidi Meyer Vallentin

   Hej Tine, jeg er ked af at høre om din datters problemstiling. Generelt er jordemødre meget opmærksomme på at det ikke skal gå for stærkt til sidst men det er med tanke på bristninger. Jeg har aldrig hørt at barnet ikke skulle kunne tåle en hurtig fødsel, men nærmere at det er dem der har stået skævt i bækkenet eller blevet presset længe og evt taget med kop, der skulle kunne have problemer. Men nu ved jeg jo ikke hvilken slags problemer du taler om. Ved børneundersøgelsen undersøger vi barnets hovedform og kranieplader/huller men ikke noget jeg har hørt om at vi kæder sammen med hurtige fødsler. Du er velkommen til at sende mig lidt materiale om det hvis det er noget du har liggende. Kh Heidi

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Når en mor pakker..