Når en mor pakker..

10 Tegn på at baby kommer og Tjekliste til akut-fødsel

Skærmbillede 2015-07-23 kl. 12.11.37 AM

Jeg er nogle gange blevet kaldt ud til modtagelse på parkeringspladsen eller fået kvinder ind med ambulancen, hvor der ligger en fin nyfødt på mors bryst. Det er godt nok sjældent det sker, men nogen gange kommer en fødsel bag på den fødende.

De fleste har haft mange lange timer til at vende sig til tanken og til at ønske sig, at den lille snart smutter hovedet ud og fødslen kan overstås.

Men nogen gange er fødselskraften så stor eller smertepåvirkningen så lille, at den fødende overraskes over fødslens nærtstående afslutning. Og der kan være fleregangsfødende, som måske overraskes af den nye fødsels udtryk, som kan være meget forskellig fra den tidligere erfaring, som beslutningerne træffes op af.

Hvad end der er årsagen, fødes der jævnligt babyer uplanlagt hjemme, i transporten på vej til hospitalet eller på hospitalets parkeringsplads. Som regel er babyer, der bliver født på denne måde, raske og fine når de kommer ud, så det er som sådan ikke et problem i sig selv, men selve oplevelsen kan være voldsom for mor og far og det kan derfor være en god ide at vide lidt om fødslens udtryk, fremgang og håndtering.

Fødende kvinder er faktisk ret ens. Vi siger og gør gerne de samme ting. Og der er flere tegn, som kan ses udefra, på at fødslen kan være nært forestående.

Overgangsfasen er fra livmoderen er 8-10 cm åben og barnet er begyndt sin nedtrængning. Den varer i reglen fra 1/2 til 3 timer. Men som især fleregangsfødende kan fødslen pludselig accelerer, især ved vandafgang og der kan man nå både overgangsfase og at presse et barn ud på under 15 min. Som hovedregel skal I ikke ud og køre i egen bil, hvis kvinden med sine egne fingre kan mærke “noget” i skeden, der ikke plejer at være der… ( det kan være barnets hovede eller vandboblen foran).

Du kan læse mere om fødslens faser her

10 tegn på at baby kommer

  1. Karakterændring af veer og vejrtrækning, nyt tempo, evt uden oplevelse af pause mellem veer.
  2. Vesmerten kan flytte sig fra fortil til bagtil. Smerten kan opleves som strålende ned i skeden og i benene, da barnets hovede trænger dybere ned.
  3. Den fødende får en dybere og længere lyd på ve-arbejdet, der kommer måske lidt pres på lyden.
  4. Afføringstrang.
  5. Maven trykker med på veen, det kan nogle gange ses om en rullende bevægelse.
  6. Hikke, kvalme, opkast og opstød kan være tegn på, at baby trænger ned igennem bækkenet.
  7. Træthed og kuldskærhed gaben og/eller muskelrystelser.
  8. Blødningen skifter farve fra lyserød vandig pletblødning til mere mørkerød kraftigere blødning.
  9. “The purple line” viser sig mellem den fødendes baller (på op mod 90% af fødende) når barnets hovede trænger ned på bækkenbunden. Og den bliver tydeligere opad som barnet trænger længere ned.
  10. Hvis den fødendes numsehul “gaber” er barnets hoved snart på bunden og alt efter pres/bundens modstand kan barnet snart komme.

 

Og hvad gør man så hvis den lille smutter frem?

 

Ring til fødemodtagelsen! – Du får en jordemoder i røret, som guider dig og sender en ambulance ud til jer.

  1. Sørg for at baby har fri bane ud: Af med tøjet.
  2. Hjælp mor til en behagelig stilling og sørg for en landingsbane til baby.
  3. Forbered dig på, at den lille er glat og fortæl jordemoderen i telefonen, hvad du ser.
  4. Afvent barnets fødsel og hjælp evt. til med at trække kroppen ud.
  5. Hjælp baby op til mors bryst. Hvis navlesnoren er om halsen, skal baby lige drejes rundt.
  6. Husk den lille kan være blå og stille i et langt minut uden noget er galt.
  7. Gnub baby med et håndkæde eller et stykke tøj på ryggen indtil den er tør og der kommer lyd på.
  8. Støt dig op af tanken om, at babyer er lavet til at blive født og at de ved akutte fødsler ikke har mødt særlig meget modstand på vej ud.
  9. Sørg for varme og hurtig aftørring, da afkøling er farligere for barnet end selve fødslen.
  10. Moderkagen kommer gerne indenfor 1/2 time, den bliver født, når den er løsnet og kan komme i en skylle med blod.

Og før du ved af det står Falck klar til at tage jer med ind og runde fødegangen <3

Kys din baby og moderen til dit barn og klap dig selv på skulderen 🙂

 

Læs en skøn beretning om Da Daniel blev Jorde-FAR !

 

Og tag et kig på www.meyermetoden.dk hvis du vil lære mere om, hvordan du kan blive den bedste partner til jeres fødsel.

Masser af Oxytocin og god fødekarma

fra jordemoder Heidi Meyer Vallentin

FØLG MIG PÅ FACEBOOK, INSTAGRAM & BLOGLOVIN'

2 kommentarer

  • Tine

    Begge mine fødsler har været ekstremt ‘lette’ og hurtige. Min sidste fødsel varede kun ca en time alt i alt og min datter har pga fået er kæmpe tryk, som der trods tidlig behandling måske ikke kan bedres helt! Det er jeg utrolig ked af, og jeg ville ønske ar jordemoderen, som ellers var super sej, ville have kommenteret at hovedformen var speciel eller havde bedt mig holde igen med at presse, så det måske ikke havde fået så hurtigt. Er det noget du selv har tænkt over i dit arbejde? Nu kender jeg efterhånden mange, der har været til kiropraktor med deres babyer – alle har haft en hurtig fødsel.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Heidi Meyer Vallentin

      Hej Tine, jeg er ked af at høre om din datters problemstiling. Generelt er jordemødre meget opmærksomme på at det ikke skal gå for stærkt til sidst men det er med tanke på bristninger. Jeg har aldrig hørt at barnet ikke skulle kunne tåle en hurtig fødsel, men nærmere at det er dem der har stået skævt i bækkenet eller blevet presset længe og evt taget med kop, der skulle kunne have problemer. Men nu ved jeg jo ikke hvilken slags problemer du taler om. Ved børneundersøgelsen undersøger vi barnets hovedform og kranieplader/huller men ikke noget jeg har hørt om at vi kæder sammen med hurtige fødsler. Du er velkommen til at sende mig lidt materiale om det hvis det er noget du har liggende. Kh Heidi

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Når en mor pakker..