En pause fra Risikosamfundet

Den Gode Fødsel bløder.. De gravide er gidslerne.

Tegnet af Inge Wemmelund.

Tegnet af Inge Wemmelund.

Den Gode Fødsel -et begreb der dækker over et hav af forskellige måder at få et barn til verden. Den kan være let, naturlig, medicinsk eller kompliceret, men den kan stadig være GOD alt efter, hvordan den bliver håndteret.

Den gode fødsel ligger i at træffe de rigtige valg til den vej fødslen går og i at forsørge fødslens fulde potentiale for en god, tryg og sikker oplevelse for parret, moderen og barnet.

Jordemoderen er den omsorgsfulde formidler af disse forudsætninger. Hun er den ansvarshavende analytiker, der akkomoderer fødslen omstændigheder, holder den så sund som muligt og iværksætter beredskabet, når fødslen skal understøttes af hjælp udefra.

Hun arbejder for en GOD start på livet for den nye familie.

Men lige for tiden arbejder jordemødrene ikke kun på stuerne og på tomandshånd med familierne.

Jordemødre, mødre, fædre, kommende forældre, bedsteforældre, tværfaglige kollegaer og sympatisører landet over kæmper i disse dage en kamp for at råbe politikere op. “De tilbagetrukkede midler” har været på manges læber den sidste uge. Jordemødrenes film om Virkeligheden på fødegangen er blevet vist over 80000 gange og flere initiativer har bredt sig gennem facebook gruppen Jordemødre for livet. Initiativer der forsøger at skærpe opmærksomheden på tingenes tilstand.

Opråbet har fået mediernes opmærksomhed, men politikerne har afværgret angrebet med spindoktorerede oneliners og  svage argumenter, som  Jordemoderforeningen ellers nemt har modargumenteret.

Så kampen fortsætter.

Og fokus må nødvendigvis holdes på

UTRYGHEDEN

USIKKERHEDEN

ANGSTEN

som jordemødrene og de fødende oplever.

Der køres et massivt mediefokus på jordemødrenes arbejdsvilkår og den forringede fødselsomsorg til følge. Der indsamles beviser og beretninger om virkelighedens oplevelser. Nødvendige for at skære situationens alvor ud i pap for dem, der bestemmer over vores midler.

MEN DET ER HÅRD KOST FOR DEN GODE FØDSEL!

…………………

Ovenstående 3 elementer, Utryghed, Usikkerhed og Angst er Den Gode Fødsels værste fjender.

Og det er desværre de nuværende gravide og deres kommende fødsler, der bliver taget til gidsler i denne kamp.

Det GØR os (jordemødrene) ondt på jeres vegne!

I er ufrivilligt og uforvaret kommet ind i en altid omdiskuteret gruppe af “number we harm to treat one” – hvor mange skal vi skade for at redde en?

…men her skal vi altså redde EN for at redde alle – nemlig Den Gode Fødsel!

Vi KAN IKKE frasige vores samfundsret til ordentlige omstændigheder for fremtidens fødsler og give køb på kvaliteten, i den krig må nogle uværgerligt lide i ildkampen.

Vi ER opmærksomme på de gravide derude!

Men nogen gange må det gøre ondt før det bliver godt.

Vi har holdt sandheden hemmelig så længe i en misforstået hensynstagen til den daglige fødende, at vi er ved at rende os selv og den fremtidige jordemoderomsorg ihjel. Det har været en falsk tryghed, som har ramt nogle få ekstra hårdt, når jordemødrene ind i mellem ikke har kunnet kompensere for vilkårene.

Jordemødrene har været for pæne for længe. Politikerne har brugt de pæne pigers goodwill til at bygge et luftkastel af en falsk tryg svangreomsorg, men det truer med at springe i luften selv inden længe, hvis ikke der gøres noget snart.

Ordentlighed forpligter. Det hørte vi jordemødrene sige sidste år hvor både DR og TV2 satte fokus på travlheden på fødegangen. Det resulterede i, at den daværende regering afsatte midler til en nødindsprøjtning til de hårdt belastede fødegange.

Da midlerne blev tilbagerullet rev man bladet fra munden hos jordemødrene.

Nu er det jordemødrenes pligt at sige fra.

Men Kære Gravide -fortvivl ikke.

Ærligheden er DIN mulighed for at vide, hvad du går ind til ved din kommende fødsel. Hvis I møder travlheden vil den ikke komme bag på jer.

Tag ansvar for jeres fødselsoplevelse. Forbered jer med fødselsforberedelse og forhold jer til om I ønsker at have en ekstra person med jer til fødslen. I er selv aktive aktører i Den Gode Fødsel og utrygheden kan vendes konstruktivt til et større medansvar, som kan have en positiv indflydelse på jeres fødsels forløb.

Jordemødrene løber stadig stærkt på fødegangene rundt om i Danmark. De gør stadig alt for at Du og din Fødsel ikke skal mærke at det brænder i vagtrummet.

Så hold fast i jer selv og hav tillid til jeres krop og jeres jordemoder.

Hold hovedet koldt og hjertet varmt.

Og Fød Godt.

På vegne af mange jordemødre..

FØLG MIG PÅ FACEBOOK, INSTAGRAM & BLOGLOVIN'

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En pause fra Risikosamfundet