Ramt af travlheden.. beretning fra jordemoderen og den fødende.

Fødegangens mange temaer.

Skærmbillede 2016-09-27 kl. 10.32.54 PM

Det har det med at køre i temaer på en fødegang.. Passer man en fødende, der feks. ligger med lang latensfase, er der helt sikkert også flere og kommer flere til. SÅ er det det, der bliver aftenens tema og vi laver ikke andet end at køre CTG og give smertepakker og morfin og putte folk med varmepuder i “loungen” -vores ekstra stuer og venter på, at de går i aktiv fødsel.

Det kan også være komplikationer, der bliver temaet for en nat, så farer vi rundt og tager scalp Ph’er på alle stuer (blodprøver fra barnets hovede for at se iltning og ressourcer) og kører seje forløb med ekstra overvågelse og lægetilsyn og store overvejelser af den rigtige vej for fødslens forløb. Så bliver der konfereret natten lang og der kan så oveni komme et kop-tema eller måske er det lige den dag alle forløb ender med kejsersnit.

Nogle gange er det akut-tema! Så ringer alarmerne fra stue efter stue. Og en hær af læger, jordemødre og sosu-assistenter stormer frem til det uvisse, bag døren der kalder. Det kan være skulder-dystoci (barnets skulder sidder fast bag bækkenets forkant) og så er det minutterne der tæller. Der skal være nok hænder på stuen til at sørge for forskellige funktioner. Tage tid på, hvor længe det tager at få forløst barnet, gå håndgrebene igennem, tilkalde børnelæge og være klar, hvis det meget sjældne sker, at barnet ikke kommer fri. Andre gange kan det være post partum blødning. Så farer blødningskasserne fra stue til stue og der anlægges vene-adgange og opsættes vand og koncentrede s-drop. Gives medicin og tømmes blære. Kugles livmodere og eftertjekkes moderkager til den helt store guldmedalje. Og mange gange må det ende med en tur til operationsstuen og en far der sidder alene tilbage med en bebs. Så er der jordemødre over hele gangen, der holder mange bolde i luften og har øje for at opretholde mange variationer af det gode fødselsforløb trods omstændighedernes vilje.

Og så er der tempo-temaet.. Så vælter det bare ind med fødende, som enten ER fleregangsfødende eller i hvert fald føder, som om de var det! Så bliver der kastet babyer i hånden på jordemødrene, som knapt når at få handsker på, men til gengæld får varmen i kinderne. Så er det de røde kinder, der mødes i mellemgangen og med lidenskabens glæde i øjnene, deler historier om, hvordan det OGSå kan lade sig gøre at føde børn -forholdsvist nemt og uden modstand.

Der kan også gå hospitals-hjemmefødsel i den, eller der kan være udenlandsk tema over hele linien. Der kan være et hav af pårørende eller slet ingen. Der kan være dage, hvor børnene er hysse på alle stuer eller dage hvor de roligeste børn lander i armene på deres forældre. Der kan være store bristninger-dage, eller dage hvor kvinderne hopper i tøjet inden jordemoderen, når at fortælle dem at de lige skal sige til, når de skal på toilettet.

En fødegang tæller det hele.

Fødsler er dybt forskellige og alligevel kan de være meget ens. De samme lyde kommer fra samtlige stuer og de fleste kvinder skal samme vej, men så alligevel er det så forskelligt ikke kun, hvad de møder på deres vej, men også hvordan det opleves.  Men det sjove er at rigtig mange gange, er man altså ikke alene om det, man oplever… Fordi det har det med at gå tema i det.

Om det er det nemme, naturlige, syge, medicinske eller akutte, så ligger der garanteret en anden på fødegangen og oplever noget nær det samme som dig.

<3

FØLG MIG PÅ FACEBOOK, INSTAGRAM & BLOGLOVIN'

4 kommentarer

  • Pernille

    Jeg er gravid for 2. Gang og overvejer stærkt en hjemmefødsel.. 1. Gang gik super nemt og hurtigt. Jeg overvejer det Især på baggrund af dit seneste indlæg omkring travlhed set fra en fødendes perspektiv. Jeg ved ikke om du har skrevet om emnet før, men jeg er interesseret i at vide hvad der sker hvis noget går galt og man er derhjemme. Er der tid til at komme af sted på hospitalet og sådan nogle ting.. Jeg har kun hørt gode ting men jeg tænker jeg også skal høre bagsiden for at kunne tage et kvalificeret valg. Hvis du kunne skrive lidt om dine tanker ville det være helt fantastisk 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Meyermor

      Kære Pernille, jeg vil meget gerne skrive mere om hjemmefødsler, men jeg har lige nu en lang kø af indlæg der ligger og venter på min tid, så jeg vil opfordre dig til at læse under kategorien hjemmefødsler på bloggen og om min egen hjemmefødselstanker. Du kan også prøve at søge på bloggen i søgefeltet, så vil du se at jeg flere gange har talt om trygheden ved hjemmefødsel.. Men du kan tro der kommer mere om emnet inden længe:-) For er der noget jeg er fan af så er det det;-) kh Heidi

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Susanne Østerlid

    Tak for et skønt indlæg. ❤️
    Når nu kvinder er så forskellige. Når deres graviditeter og babyer er så forskellige. Hvordan kan der så overhovedet “gå tema i den”?
    Jeg tænker; om det har noget med månens placering på himlen eller sådan noget? 😁

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Meyermor

      Det er sjovt Susanne – det er vi flere jordemødre der “joker” lidt med… for det er da mærkeligt!

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ramt af travlheden.. beretning fra jordemoderen og den fødende.