Mig og min tid...

Min opdragelse er baseret på valget imellem.. den gode måde eller den dumme.

a4-886a68831920x1280-sh-1

Medbestemmelse og indflydelse er en god ting i børneopdragelse… Men ind imellem skal der bare ikke være så meget at diskutere.. de tænder SKAL ligesom børstes og flere andre kampe skal tages i løbet af sådan et lille børneliv.  -men det kan være så skide svært at holde fast overfor en tre årig!

Hele deres lille livs udvikling står og falder i denne alder på at definere sig selv i form af grænser og magt. Hvor meget kan jeg få lov til at bestemme? Og hvordan har jeg det så, når jeg bestemmer? Og sjovt nok.. Hænger det ikke sådan sammen, at de små bliver tilfredse af at få lov at bestemme det hele.

Giver du dig, er deres ringe tilfredsstillelse slet skjult!

Så sættes et nyt mål bare. Og ikke et fair et. For magt over voksne er ikke en børnelykke. Tværtimod! Det giver trygge, rolige, velregulerede børn, at der er grænser i deres liv. Ikke grænser for en hver pris – jeg overvejer meget mine NEJ-er.. men vægge de kan bounce op imod, så de kan mærke sig selv. Ligesom da de var spæde og havde svært ved at mærke deres fysiske krop i en verden uden livmodervægge.. De sprællende arme og ben der ledte efter modstand er nu bare sprællende sind og sjæl, der søger afgrænsning og bekræftelse på rammer og værd.

Med værd mener jeg, at børnene skal være vores grænser værd. At de mærker, at vi gider.. og orker at sætte grænser og følge op på dem. At det betyder noget for os, at de forstår, de leveregler, der er i vores liv. At vi har lyst til at lære dem at navigere i sig selv, i familien og i verden. Vi skal, blandt meget andet, lære dem at rumme afvisninger, at acceptere, at de ikke altid kan gøre tingene, som de selv ønsker det. Og vi skal lære dem, at kedelige trivielle ting er en del af livet. Ligesom vi skal lære dem at lege og nyde livet, så er der altså også bare nogle ting, hvor vi ikke er til at lege med. Noget skal bare gøres og overstås.

Og hvis vi HAR forsøgt at lege tandbørsten ind, vi har forsøgt at tale den ind med fornuft og respekt eller måske endda har lokket lidt og intet virker.. så er det nok fordi, barnet forsøger at sige SÅ LÆR MIG DET DOG! Lær mig, at jeg har et valg…

Og det er ikke OM der skal børstes tænder… men HVORDAN de tænder bliver børstet…!

Hjemme hos os får Bossen det valg.. Det lyder. Søde Nova, Nu skal de tænder altså børstes, OG de bliver børstet! -skal det være på den gode måde eller den dumme måde..?

Og ved i hvad.. den dumme måde har hun kun valgt en gang. For den er ikke særlig sjov. Men den er hurtigt overstået, for mor kan heller ikke lide den dumme måde…

Den gode måde er til gengæld ret hyggelig. Og nogle gange skal jeg bare lige minde hende om, hvad den gode måde indebærer.. For når bossen siger AHHH, så åbner munden stort op og jeg kan nå aaaaaaalle de store fine tænder og når man så siger IIIIHH, så kan jeg sørme børste de forreste tænder så fint.. Og hvis hun har brug for at få lidt ekstra medbestemmelse, så kan hun jo lige sige alle de andre vokallyde eller tælle til ti og så er vi sørme færdige!

Sådan gør vi. Og det virker for os…

Hvad tænker I ? -og har I andre måder at gøre tingene på så skriv det endelig i kommentarer herunder – så kan vi lære fra hinanden <3

Jeg har før skrevet lidt om mit syn på børneopdragelse i disse indlæg, hvis I har lyst til at læs mere.

Opdrager eller Ned-drager du dit barn?

1… 2…. 3…. KONSEKVENS!

Når baby og mor er uvenner.. om at sætte grænser for sin baby.

Hvorfor er forældre så bange for at skære igennem…

Knus fra Meyermor <3

FØLG MIG PÅ FACEBOOK, INSTAGRAM & BLOGLOVIN'

5 kommentarer

 • Nathalie

  Elektrisk tandbørste – ikke dem på batterier, men til stikkontakt! Vi har en fra Disney der spiller hver gang der er gået et minut – vores søn på 2,5 år ser tegnefilm i mens og han ved den skal spille to gange så er vi færdige. Det er genialt. Han får børstet tænderne 2×2 min morgen og aften + han bare ser gurli gris eller andet sjov. Hvis han alligevel en sjælden gang brokker sig, spørger vi om vi skal slukke tv’et – det skal vi sjovt nok aldrig. Han ligger ned så vi kan se det hele – fungerer perfekt! Hans lillebror på 11 måneder er vild med tandbørsten også og griner ligefrem når den spiller. Vi supplere med almindelig tandbørste ved tandfrembrud, da hans gummer godt kan være for ømme til el tandbørsten:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Hos os er der et før og et efter indførelsen af denne leg ved tandbørstning: Vi fanger dyr med tandbørsten. Nogle gange er der en hel flok geparder, som jager over savannen (børster hurtigt). Nogle gange sidder der en sneugle og gemmer sig bag de bagerste tænder (børster forsigtigt, så vi ikke skræmmer den). Og HOV – du tror ikke hvad der sidder her!! EN MUSEFAR OG EN MUSEMOR! Men hvor er musebabyen?? Uh, den sidder HEROVRE. Så nu skal babymusen lige over til sine museforældre (skifter side med tandbørsten). Osv osv osv. Den to- nu tre-årige har ikke værgret sig siden.
  Og selv den snart seksårige spørger: og hvilke dyr er der så derinde i dag? og åbner munden.
  Og hatten af for min egen voksende fantasi, alligevel. Vi fik fx stjålet vores kaleche til ladcyklen for nylig, og så legede vi, at politiet jagtede tyven inde i munden. Og nå ja, pt er der selvfølgelig også nisser.
  Amen, siger jeg bare!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Trine

   Sikke en god ide! Den vil jeg lige stjæle og håbe på, den hjælper 🙈 om ikke andet så er “den gode måde og den dårlige” jo også super fint ❤️ Tak for dette indlæg. Lige hvad jeg havde brug for. Ikke så meget NEJ men vejledning i livet – så føler mit sig anerkendt og elsket og ikke forkert.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Du har så ret Trine <3

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mig og min tid...