Os to og mine lagener...

Er din baby den sureste baby i byen?

IMG_2976

så er det måske Refluks der driller..

Mit 2. Barn Rio blev nærmest født sur. Han startede faktisk meget godt ud med at være en nem lille bebs, men efter 2 uger ændrer mælken karakter og det gjorde han så også… Han blev enormt gazzy! Han kunne slå nogle sømandsbøvser, der lød som om han ville vende vrangen ud og når jeg bevægede hans ben mod maven var han altid god for en prut.. eller 30!

Det er normalt, at babyer har tiltagende gråd fra de er 2 uger og op til 5 uger, hvor det så for det meste aftager, men for Rio blev det værre. Han syntes også at have besvær med at håndtere min mælk. Han var faktisk en videnskab at amme. Først var han sur, når han opdagede, at han var sulten, så blev han sur over at vente på nedløbet, så blev han sur over det løb for stærkt, så blev han rasende over at kløjs i mælken, så slog han flikflak over at skulle bøvses og når bøvsen kom skældte han også ud på den. Han var ingen solstråle af en baby!

Til at starte med vurderede min læge i Hong Kong, at det var Lactose intolerance han led af og vi fik også en bedring af, at han fik Colief, som er et lactase enzym, der nedbryder lactosen. Men efter han blev 3-4 mdr gammel voksede han fra sin lactoseintolerance, men hans problemer tiltog. Han begyndte at vågne mange gange. Skreg i smerte, ville op og bøvses og så ned og sove videre. Han ville konstant amme for at lindre sit ubehag. Hans bøvser var sure og han havde hård mave og forstoppelse. Han var i det hele taget en rigtig plaget lille mand.

Lille og lille.. han var faktisk ret stor for sin alder. Og derfor var det rigtigt svært at få medhold hos læger om, at han fejlede noget. Jeg var ikke selv i tvivl. Det var tydeligt for mig, at han ammede ofte for at lindre ubehag, havde gylp der stod og kørte op og ned, vågnede ufrivilligt, med et skrig af smerte, at han havde apnø om natten, at syren brændte hans stemmebånd af, at han fik ondt, når han senere fik grød og senere igen udviklede ekstrem kræsenhed og madangst.

Vores læge i Hong Kong fortalte, at man ikke begyndte på kiggert undersøgelser sålænge barnet tog på og ellers trivedes. Medicin virkede ikke på ham, måske fordi vi ikke gav det længe nok, men vi fandt en måde at leve med det på, med en ammerutine og senere en sutteflaske med vand i som sut, den lindrede hans ubehag. Den dag i dag har han stadig følger, men han voksede gradvis ud af de værste symptomer.

Et refluks barn bliver gerne gladere med alderen, når de selv kan sætte sig op, gå, tale osv. De kan vokse sig til en bedre funktion og nogle gange vokser de også fra refluks. Men desværre er refluks ofte relateret til allergier og andre lidelser, så det er for det meste en tung vej for både forældre og refluksbarnet og derfor er det vigtigt at sprede viden om sygdommen, så de ramte ikke har for lang vej til hjælp.

Kendetegn på reflux

 • smerter ved amning
 • smerter ved gylp/bøvs
 • ubehag ved at ligge ned, vågner med skrig og skal bøvse
 • nægter at spise
 • overspiser for at lindre surt opstød
 • dårlig til at sove
 • hoster ved bøvs
 • hæshed efter gylp
 • apnø (vejrtrækningsophør under søvn)
 • elevator lyde fra struben, der synkes mange gange
 • urolig baby under søvn, hoster og klør sig på næsen

Behandling

Refluks kan behandles med Nexium, som er et middel der hæmmer udpumpningen af mavesyre fra syreceller i mavesækken og nogengange gives Gaviscon til at lægge et skumlåg på mavesækkens indhold.

Før man begynder medicinsk behandling er det vigtigt, at afklare om barnet har bedring allerede ved en ændring i ammerutiner. Overamning kan have samme symptomer som refluks, men bedres ved mere kontrolleret amning. Læs mere om mit forslag til ammerutine og tankegang i følgende indlæg: Ressourceamning og EASYrutinen.

Det er også vigtigt at afklare om barnet har nogle låsninger i nakke og ryg da dette kan have indflydelse på muskulaturen omkring mavesækken og dermed også give unødvendige reflukssymptomer.

Gode råd

 • Giv barnet mad mens det er lodret.
 • Hold hovedet højere end maven i min 30 min efter en fodring.
 • Undgå tobaksrøg helt.
 • Benyt sut, da suttebevægelser kan hjælpe til at holde maden/syren nede da barnet slapper bedre af i muskulaturen.
 • Undgå stramt tøj om babys mave.
 • Brug hjælpemidler til at hjælpe til at holde baby med hovedet over mave niveau.
 • Berolig barnet med “white noise” for at berolige deres “alarmberedskab” da stress trigger mavesyren.
 • Skift ble inden en fodring, løft ikke barnets ben men rul istedet barnet til siden.
 • Undersøg for allergier, ved amning bør mor undgå mælkeprodukter og soya.
 • Der findes Modermælkserstatning velegnet til at maden bliver i maven. Enfamil

Der findes hjælp at hente, hvis din læge eller sundhedsplejerske ikke ved nok om refluks. På facebook er der oprettet en gruppe der hedder Forældre med refluksbørn. Men en ekspert som Ulla Lebahn kan også være behjælpelig med at lave en sensorisk profil på barnet, som kan hjælpe til udredning. Speciallæge Werner Petersen er kendt for at have stor viden om refluks diagnose og behandling.  En Osteopat kan hjælpe med at afgøre om dit barn er låst i sin nakke og ryg og har det der hedder Kiss kid syndrome.

 

 

6 kommentarer

 • Tina

  Hej Heidi, jeg har en søn på 8 uger med silent refluks.
  Jeg spekulerer på hvordan du ammede din søn (både om dagen og om natten) med refluks. Jeg synes desværre kun jeg kan finde råd til flaskebørn.
  Min søns mælk kører op og ned, særligt om natten) selvom han ligger elaveret og jeg holder ham lodret efter amning.
  Jeg ammer 80% og resten er erstatning med johannesbrødskernemel i et forsøg på at holde det nede (det virker så dog ikke rigtigt).
  Er næsten der (men kun næsten) hvor jeg overvejer at droppe amning, da mælken er så tynd og giver ham så mange tilbageløb i halsen.
  Tak for en spændende blog
  Bedste hilsner Tina

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Hej Tina, jeg fik hjælp de første fire måneder af et middel, der hedder Colief, som er et lactase enzym, der nedbryder lactosen og dermed gør det mindre bøvsetyndt! Det fik jeg i Hong kong fordi de testede min søns afføring som var på kanten af at kunne være laktose intoellerant, men jeg tror det hjælp meget på refluxen også, for først da vis toppede med det begyndte han virkelig at vågne om natten og have problemer… Det var en KAMP! Og tiden skal bare gå… Men jeg ammede ham hver halve time om dagen og skiftede kun bryst hver tredie. Og fra han var 6 mdr fik han ikke mælk om natten igen for at afhjælpe hans smertefulde opvågninger, men i bund og grund tror jeg kun det var tiden der hjalp… så husk på at det bliver bedre! Han er en dejlig mild og empatisk dreng i dag, men han havde et hårdt først år og det havde hans mor også! Ps det hjælper ikke noget at stoppe amningen.. lige nu kan du i det mindste ligge ned og sove og lindr ham løbende… istedet for at skulle op og lave flasker….Held og lykke til jer <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • A

  Hej, hvornår gik din søns refluks væk? Mistænker at min søn på 6 uger har silent refluks.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Hej A, Den er i og for sig aldrig gået helt væk. Men den blev bedre som han voksede sig større og blev mere opretgående. Fra 6 mdr blev han nemmere med mad, da han fik mos.. Men noget mad trigger refluksen og han blev rigtig mavesur. Stress og store forsamlinger ditto. Han holdt sig selv fra smør, rugbrød, oksekød, mælk, tomat og jeg fulgte hans anvisninger. I flere år levede han af de samme 8 retter, som han var tryg ved. Mad har været forbundet med så meget smerte, så han skulle udfordres men også respekteres i sin sensitivitet. I dag er han en ung knægt på 12 som tør at smage på mad, men helst stadig spiser det han kender.
   Held og lykke til jer – og der er lys for enden af tunnelen <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Hej Heidi.
  Super godt indlæg og relevant for mig og Alexander lige nu. Men jeg tænkte på, hvad du mener med White noise og hvordan får jeg holdt hovedet over mave niveau. Mangler muligvis fantasi, men da Alexander kun er 7 uger.
  Super fin blog 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Hej Christina, prøv at google white noise, det er den lyd en emhætte eller en hårtørrer giver, som er en lignende lyd baby har lyttet til inde i maven:-) Hoved over mave er sådan set bare et udtryg for at du sørger for at baby ligger højere med hovedet end maven, enten i dine arme op af dit bryst eller med klodser under sengen. kh Heidi

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Os to og mine lagener...