Catnapper - morfar bebsen.

Os to og mine lagener…

Skærmbillede 2015-04-29 kl. 11.07.35 PM

Det er så smart udført fra naturens side at amning er en ganske potent prævention. Ikke fordi det beskytter mod ny graviditet, hvis først man HAR sex, men fordi amningen sørger for, at mor slet ikke tænker i de baner. Den lille ammer simpelthen mor tør.. I bogstavelig forstand. Slimhinderne i skeden bliver tørre og blodfattige. Så der er faktisk ikke så meget aktion dernede, som feks. i graviditeten hvor al blodet løber til det forstørrede kønsorgan ( ja beklager men andet lyder bare helt forkert i denne sammenhæng) og sørger for at mange gravide har ekstra nydelse af sex. Det er jo i regelen meget smart, da det så skulle kunne holde provider-manden til fadet og forsørge lillemor, der bare ligger kælen i sengen og bliver rundere og rundere… Men nu er bebsen ude og så er det en helt anden sag, for mor får masser af nærhed og kærlighedshormoner sammen med den lille og så er mor træt…..

Såååååå det er ikke sikkert, at der sker så hulens meget på de lagener!

Men hvis det nu er sådan, at du går rundt og rent faktisk rigtig GERNE vil have gang i de lagener, men at det er en helt anden faktor, der spiller ind på manglen af samme og den faktore er SMERTER VED SAMLEJE EFTER FØDSEL, så vil jeg rigtig gerne give dig lidt råd med på vejen.

Det er helt normalt at kvinder brister i mellemkødet under en fødsel. Man kan briste på mange måder dernede.. i slimhinde, hud, kønslæber, mellemkød, muskel og anus. De forskellige bristninger er inddelt i 1. 2. 3. og 4.grads bristninger. Og det kan se meget forskelligt ud. Graden bestemmer ikke hvor mange steder, man er bristet men mere hvor dybt bristningen er gået.

En grad 1 bristning er feks kun i slimhinden og evt er man gået lidt i den yderste hud. Det svarer stort set til at, du tygger dig i kinden og det heler på samme måde som mundslimhinden i løbet af få dage. En grad 2 bristning har inddraget noget af bækkenbundsmusklen, det anses også som en mindre og ukompliceret bristning, som ikke bør give meget gene efterfølgende ophelingen. Et klip er gerne en dyb 2. grads bristning. Grad 3 har inddraget nogle muskelfibre i endetarmen og muskelhinden i mellem skede og endetarm kan være gået op. Ved grad 4 er bristningen åben til anus.

Det er meget forskelligt hvordan kvinder heler og hvordan kvinders underliv fungerer efter en fødsel. En grad 3 og 4 er kompliceret og kan gøre ondt at hele op, men funktionen af underlivet kan blive helt normalt, hvor man andre gange ser kvinder med tilsyneladende mindre bristninger have gener efterfølgende.

Her er det jeg gerne vil gøre opmærksom på en underliggende problemstilling, som kan have meget stor indflydelse på smerteoplevelsen fra de nedre regioner. Muskelspændinger!

Forestil dig, at dit underliv har været ude for et traume. Hvor feks en bilulykke kan give piskesmæld i nakken, kan en voldsom fødsel eller feks en kop forløsning være medvirkende til en lignende muskelspænding efterfølgende, bare i underlivet. Traumet, chokket og smerten spænder underlivet op. Som et menneske kan gå rundt med skuldrene oppe under ørerne for at beskytte sig selv, kan man altså også gå rundt med underlivet godt oppe (under nakken).. For ubevidst at beskytte sig selv og holde igen efter en voldsom oplevelse.

Efter du har født har der sikkert været masser af velmenende råd, der minder dig om at træne din bækkenbund. Men er der nogen, der har gjort dig opmærksom på at spænde den af? Kan du forstille dig, at du går rundt med skuldrene oppe under ørene og så træner ovenpå det? Det samme kan du forestille dig med dit underliv. Hvis du allerede holder det parkeret på 4. etage og forsøger at træne derfra bygger du ovenpå en overspænding.

Arvæv efter bristninger kan være ømt og ufleksibelt og det kan føles som om åbningen i skeden er blevet mindre. Topper du det op med myoser i underlivet, manglende blodgennemstrømning og tørre slimhinder, så har du en cocktail, der kan betyde, at du ikke får flere børn foreløbigt…. for du kan simpelthen ikke få ham ind!

Læs om min egen oplevelse med 3. gradbristning ved min første fødsel her.

Her er mine gode råd til at få din funktion i underlivet tilbage efter fødsel.

  • afspænding af bækkenbunden, vær opmærksom på om du går og spænder
  • visualiser din afspænding, forestil dig at du nærmest vender vrangen ud dernede
  • lav bækkenbundstræning med fokus på pauser, hvor bunden skal helt ned og slippe
  • undgå at lave squat-øvelser efter en fødsel førend din bækkenbund er på plads da det kan give fare for nedsynkning af livmoderen.
  • brug glidecreme ved samleje
  • benyt kondom så du ikke har en underbevidst frygt for graviditet da det kan  give spændinger
  • Benyt evt lokalbedøvende creme Xylocain 5% til at tage eventuelle smerter så du ikke udvikler spændingssmerte
  • Arvæv bliver smidigere med tiden og livmoderhalsen løfter sig ved bækkentræning så hav tålmodighed.
  • Vær opmærksom på at kvindens lyst gør forholdene i skeden optimale til samleje, så dyrk kun sex når du oprigtigt har lyst. Dette igen for at undgå muskelspændinger.
  • Fortsætter smerterne kan det være nødvendigt at besøge en urogynækolog som Birthe Bonde som kan udrede og afhjælpe underlivsproblemer.

Alle kvinder ser lidt anderledes ud dernede efter at have født. Selv dem der føder ved kejsersnit. Og sådan må det naturligvis være, men accepter ikke at gå rundt med skader eller manglende funktion. Inkontinens og smerter kan behandles. Og det er godt at få styr på inden overgansgalderen hvor østrogenmangel kan forværre begge problemstillinger.

 Læs mere om min personlige historie her.

FØLG MIG PÅ FACEBOOK, INSTAGRAM & BLOGLOVIN'

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Catnapper - morfar bebsen.