Et bad om dagen...

Sådan svøber du baby klar til natten

IMG_2587.PNG

Svøb som genvej til søvn

Svøb er et fantastisk middel til at skabe trygge bebser i den første tid efter fødslen. Hvis du fra starten af vender din baby til at blive puttet i sin livmoderdynehule, når den er træt, er der hurtigt skabt en genvej til babys søvn. (kan anes på Novas øjne på det sidste billede herover). Du kan sagtens kombinere svøb med andre gode soveassociationer, som køredragt, voksipose, barnevogn, vikle, vugge og samsovning. Det kræver bare at et par af indsovningerne i døgnet gøres på samme måde hver dag, for at det virker nedregulerende og bliver til en genvej

Svøb er en anderkendt metode til at berolige babyer.

The American Academic of Pediatrics AAP har annonceret et studie i 2005, der viser, at svøb kan reducere risikoen for vuggedød og at babyer der svøbes vågner færre gange om natten og har lettere ved at falde i søvn igen. Svøb er især godt til babyer i det 4. trimester, altså fra 0-3mdr, men nogle babyer kan have godt af det helt op til 7-8mdr.

Guide: Sådan svøber du

Læg baby skråt på dynen. Godt op om nakken og ørene og en spids af dynen ned i panden så den lille rigtig bliver puttet i sin livmoderdyne. Det giver tryghed og ro til den lille ny. Når bebsen er svøbt i dynen er det også nemmere at lægge barnet fra sig i vuggen uden opvågning, da baby ikke mærker et koldt lagen eller en stor ændring af duft og temperatur.

Når baby bliver lidt ældre 2-3mdr og begynder at vække sig selv med vildfarne arme og ben kan det være godt at svøbe baby strammere i et tyndt svøb under dynen.

Værd at vide før du svøber

Der gælder een meget gylden regel mht svøb og det er at baby kun skal være svøbt når der skal soves. Dvs svøbet skal fjernes når der ammes og ved vågen tid, da det er vigtigt at baby kan bevæge sig for at udvikle sine sanser og motorik. Efter de første 3 mdr skal man være opmærksom på tegn fra baby om at svøb ikke længere er hensigtsmæssig. (Måske har baby fundet tryghed ved at have sine hænder ved ansigtet eller lign.)

 

Se video her hvordan du svøber baby klar til natten og læs indlægget Værd at vide før du svøber!

Læs og lær flere af mine gode råd og teknikker via min Instagram og Facebook for @meyermetoden eller gå ind på www.meyermetoden.dk og book et online kursus  eller et Babyhvisker hjemmebesøg. Jeg arbejder både med amning og baby på samme tid og fokuserer også på partnerens redskaber og samarbejde for at få hele familien i trivsel.

 

23 kommentarer

 • Tina

  Linket virker ikke?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Tak for heads up! Nu er det opdateret med video I indlægget <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Super fin blog du har og et rigtig godt indlæg. Jeg er vordende far og jeg søgte netop om hjælp til noget som dette.

  Godt nytår

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Tak – dejligt du kan bruge mit indlæg og gerne vil have teknikker til din relation til baby. -Tag er kig på mit amme og babyforberedelse kursus.500kr pr person -med masser af gode råd til at komme godt fra start med baby<3 Læs mere på http://www.meyermetoden.dk

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Johanne

  Hei! Tusen takk for flott blogg og herlige innlegg om svøbing. Jeg har en liten jente på 10 uker som sover så godt etter at vi begynte å svøpe henne etter din videooppskrift og det er så deilig. Jeg ser at du skriver at noen barn kan ha godt av svøping helt til de er opptil 7-8 mnd, mens jeg andre steder leser at svøbing er frarådet etter 3-4mnd fordi de kan vende seg fra rygg til mage da. Hvordan svøber man barn som er så gamle på en trygg måte?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Frem til de kan kravle er svøb fint evt støttet af kiler. Men hvis du føles utrygt kan man nøjes med at bruge svøb til putterutine/ indsovning og så pakke dem ud når de sover eller evt benytte en tyngdepose istedet <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christel

  Hej Heidi
  Vores datter er 2 uger gammel, og jeg har svøbt hende fra begyndelsen – ikke hver nat, men de nætter hvor hun har haft svært ved at falde til ro. Nu er det dog, som om hun slet ikke gider at blive svøbt mere. Hun vrider og drejer sig og kommer med meget utilfredse lyde. Ikke gråd. Nogle gange stopper hun og falder til ro, men kun i ca. 20 minutter, før hun så igen vrider sig og kæmper for at få sine arme fri. Andre gange vrisser hun igennem hele sceancen og falder heller ikke til ro af at blive vugget.
  Mit spørgsmål er: Er nogle babyer bare ikke glade for at blive svøbt eller skal vi blive ved og væbne os med tålmodighed?
  Tak for superskøn blog med masser af relevant indhold. Jeg fulgte den tæt, mens vores søn var lille og voksede op – og nu ved jeg, hvor jeg kan komme tilbage 🙂
  Kærlig hilsen,
  Christel

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sanne

  Vil du også tage baby ud af svøbet, når det ammes om natten?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Ja barnet har brug for at interagere med brystet og falder som regne hurtigt i søvn efter amningen ved feks. liggende sidelæns amning. så sove videre her indtil barnet vågner igen for at amme. Hvis det vågner med kort interval ville jeg forsøge at svøbe og putte uden en ammetår. Hvis det ikke virker ville jeg amme 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anja

  Linket til videoen virker ikke? Øv Øv øv

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hanne Marring

  Hej. Hvad gør du når du skal amme om natten og har svøbet din baby? Tager du baby ud af svøbet, ammer og svøber igen eller ammer du mens baby ligger i svøb? Eller er der måske en tredje mulighed? 🙂 Mvh Hanne

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   tager baby ud af svøb og sover resten af natten uden svøb medmindre baby igen får uro – så svøber jeg på ny:-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hanne Marring

   Mange tak skal du have – fed blog og spændende indlæg du har.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tarkoflen

  Jeg har lige været forbi et par af dine indlæg om amning og det at svøbe og har lige et par spørgsmål, det håber jeg er ok 😊
  Er det for sent at begynde at svøbe når baby er 17 dage gammel og vi ikke lige ejer et svøb 😬 Vi har en baby der har meget svært ved at finde ro om aftenen med mindre det er ved brystet 🙈
  Det andet spørgsmål er at du skriver at baby ikke må falde i søvn ved brystet, hvordan gør du rent praktisk for at det ikke sker? Her falder hun i søvn hver eneste gang, dog spiser hun for det meste stadig lidt 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tarkoflen

   PS jeg glemte fuldstændig at sige dig tak for din skønne blog, der er så meget nyttig info at finde herinde og den bliver selvfølgelig delt med alle mine søde veninder med børn 😊

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Kære Tarkoflen, Det er ikke for sent at svøbe barnet indenfor de første 3 mdr. Men som altid vigtigt, at man læser barnets reaktion. Det er normalt, at barnet har lyd på under selve svøbningen, men gråden skal stoppe indenfor kort tid, når du begynder at vugge barnet. Læs gerne mit indlæg https://meyermor.dk/2017/02/09/vaerd-at-vide-foer-du-svoeber-dit-barn/
   Babyer må alt… hvad de trives med. Og et helt nyt spædbarn vil ofte sove i amningen for at samle kræfter til at fortsætte amningen. Når amningen er overstået kan man med fordele “håndtere” barnet lidt feks få det op på skulderen og ligge og se om det evt vågner her. Ofte vil en baby der falder i søvn ved brystet, vågne af sig selv, når det feks bliver lagt over i en lift eller efter 20 min, da luften i maven begynder at vandre. Her ville jeg sørge for at skifte baby, bøvse af og så evt lægge det til samme bryst igen og her anden gang er mælken så mindre laktoseholdig så falder baby i søvn ved brystet igen kan man nok putte uden besvær derfra:-) Prøv dig frem og se om det er noget der virker 🙂 Kh Heidi – og tusind tak for de søde ord <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tarkoflen

   Hold nu op hvor er du bare skøn Heidi, tusind tak for at du tog dig tid til at svare mig så grundigt, det sætter jeg meget stor pris på

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie

  Hej 🙂 Hvad bruger du til at svøbe – har du et tip til et godt tæppe? Vi har forsøgt med lidt forskelligt herhjemme, men det er som om vi ikke rigtigt kan få det stramt nok (hun bryder hurtigt ud). Vores lille pige på 6 uger sover fantastisk på maven, men det tør vi ikke lade hende gøre, når vi selv sover. Og når vi vender hende på ryggen, bliver hun straks meget motorisk urolig – nogle gange vækker hun sig selv ved det, og alle gange holder hun os vågne. Vi har haft god succes med at svøbe hende et par gange, men hun bryder som sagt hurtigt ud og basker så med arme og ben og vrider hoved og krop. Så hvis du har andre gode sovetips, tager vi gladeligt imod 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Kære Cecilie, jeg er fan af Hennes og mauritz´s svøb, de er noget større end en stofble og så er de tynde og strækker sig lidt i stoffet. Men ellers se videoen igen og læg mærke til hvordan jeg placerer arme og kontra-strækker stoffet ind under ryggen. Ingen kan slippe ud af det moove;-) Held og lykke! Og forsøg evt at placere sengens hovedgærde højere så baby ikke får overløb af mælk pga den flade rygliggende stilling. kh Heidi

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pia

  Hej Heidi.
  Vi har herhjemme haft svøbt vores lille pige fra hun var helt spæd. Fordi hun ellers vågnede hele tiden af arme der fløj rundt. Nu er hun 4 mdr og en stor poge men sover stadig kun når hin bliver svøbt. Nu er hun så begyndt at bryde ud af svøbet og vågner hver gang hun gør der. Hvilket betyder lang nætter! Har du gode råd til Om vi kan vende hende af med at blive svøbt eller skal vi bare blive ved med det? Hun bliver svøbt i et lang fra en junior dyne. Mvh en træt mor

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Kære Pia, Åh det vækker minder med sådan en lille svøbeprinsesse… Kan I prøve at svøbe hende med et mindre svøb hvor hun kan få benene fri? Ellers kan jeg anbefale Tyngdeposen som vi har haft god glæde af herhjemme. Jeg har lavet en video af vores putteritual som jeg håber snart at få smidt op på bloggen med et indlæg til. Det er normalt at deres søvn bliver dårligere som deres udvikling fylder mere og de har brug for meget tryghed om natten. Held og lykke med det! Kh Heidi

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lasse

  Husk at sunhedsstyrelsen fraråder at lægge baby til at sove i svøb. Tjek evt. sst.dk.. det virker til at du har glemt at nævne det i denne artikel.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Heidi Meyer Vallentin

   Kære Lasse, SST henviser til generelle anbefalinger i forhold til forebyggelse af vuggedød. I den forbindelse anbefales, at barnet ikke sover for varmt og her nævnes, at barnet ikke skal svøbes, men ligge på fladt underlag på ryggen med en babydyne. I sin egen seng i samme rum som primære omsorgsperson. Det er anbefalinger ja, men en baby kan godt ligge i svøb OG ligge i mors og fars seng uden at få det for varmt hvis man er opmærksom på de fornødne forholdsregler. Ikke under samme dyne, positionere barnet i mellem mors og fars hovedpuder. Mvh Heidi

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Et bad om dagen...