Oh Sadie.. you speak my word!

Ressource amning, en anden måde at tænke amning på.

Skærmbillede 2015-03-08 kl. 11.50.06 PM

-når Demand-feeding giver et demanding barn…

At amme on demand betyder at amme på barnets anvisning og efterspørgsel. På dansk kalder vi det også at Fri-amme. Man tilbyder brysterne hver gang baby giver signal. Det lyder jo umiddelbart, som det bedste en ammende mor kan gøre for sit ammebarn. Og der går også mange gode råd om, at spædbørn er kloge og ved hvad de har brug for, så forældrenes vigtigste rolle er bare at sørge for den frie adgang til behovstilfredsstillelse.

Men er det nu også det..?

Generelt vil jeg starte med at sige, at det er en rigtig god ide at være lydhør overfor barnets ønske om at amme. Der kan nemlig være mange gode grunde til at tilbyde brystet og se om amning tilfredsstiller barnet, men nogle gange har den frie adgang til brystet ikke den tilsigtede effekt.

Der var en gang en børnelæge, der sagde til mig, at det overraskende nok, ikke kræver særlig mange fungerende hjerneceller at være en god baby. Den skal kort sagt bare kunne sutte og prutte. Og nogle gange vil den sutte, når den i stedet faktisk skulle prutte eller putte..

Et spædbarn vil feks. lave søge bevægelser, ved træthed eller hvis den har luft på tværs. Hvis du i disse tilfælde tilbyder et nyt bryst som 1. ressource, vil det højst sandsynligt komme dårligt tilbage i form af utilfredshed, overtræthed eller mere ondt i maven. Babyen vil såmænd da nok amme, men resultatet bliver ikke en glad og veltilpas baby, der tager sig en lang lur.

Hvis man fejlfortolker fri-amning til, at amning altid skal være den 1. ressource, man tilbyder sin baby, vil man, efter min mening, ikke gøre livet nemt for hverken sig selv eller sin baby. Ansvaret for den lilles trivsel bør ikke lægges i barnets reflekser eller den frie mælkebar da det kan indebære en risiko for fejlfortolkning og uhensigtsmæssig ammerutine. Man bør først stikke en finger i jorden og overveje situationen.

Gode overvejelser kan være: Hvor længe ammede baby inden den slap? Faldt den i søvn pga den søde første mælk? Skulle den egentlig lige have haft en bøvsepause og tilbage til brystet? Hvor længe siden er det, at baby sidst ammede? Hvordan reagerer den, hvis jeg tilbyder samme bryst igen?

Problemsstillinger ved ukritisk amning kan feks være, at den lilles mave får for meget tynd mælk. Den kan være faldet i søvn midt i en amning, have haft brug for bøvsepauser til samme bryst eller din mælkeproduktion skal indstilles til at passe til barnets behov. Hvis barnet ammer for ofte, kan der opstå overproduktion, som ikke tilfredsstiller barnet, da det så ikke kan tømme brystet i bund til den fede mælk. Ammes der fra et nyt bryst ovenpå en misforstået bøvs er der gerne sur hytteostgylp til følge og det kommer sjældent i følge med en glad bebs.

Som storesøster Filippa siger ” Mor, Nova har ostet på mig”.. så ved jeg at det både er en sur storesøster og lillesøster jeg har foran mig og så overvejer jeg min brystforvaltning.

En baby ved altså ikke altid, hvad der er bedst for den og den kan komme til at sende forvirrende signaler ud. Derfor er det en god ide at holde et overblik over ammetider og være opmærksom på “trial and error” (-forsøg og fejl), hvad virker -hvad virker ikke.

Det kan være en god ide at føre amme-logbog den første tid og sammenkæde babys surhed med ammerutinen. Har du ammet ofte og skiftet rundt på bryst og hænger det sammen med en sur periode, kan du med fordel forsøge at komme godt fra start næste morgen med flere tilbud af samme bryst indenfor den samme amning og gode lange pauser mellem brystskift på op til 2-3 timer.

Det gælder ikke om at nægte baby brystet, men evt tilbyde det samme bryst igen og holde det andet som sin sidste ressource, hvis det er tæt på en tidligere amning. Afprøv først dine andre ressourcer. Skal baby bøvses,  puttes, stimuleres, skiftes, sutte på sut..

(vær dog opmærksom på at sutten kan trætte og skjule de helt små’s sult, så det er ikke hensigtsmæssigt før baby er ammeetableret og trives)

En baby finder også tryghed ved, at du ved hvad du laver.  Ved rutiner og genkendelighed. Derfor vil den også finde tryghed ved en mere styret amning. Ved at du holder lidt track i dagen og forventede ammetider. Den vil hurtigt kæde tingene sammen og vide hvad den kan forvente i dagens rutine. Dette vil bla. hjælpe baby til at blive tydeligere i sine behovsudmeldinger og have nemmere ved at overgive sig til søvn, udover de tidligere nævnte fordele, som mindre mavebesvær og en gladere baby.

Det kan altså derfor lyde som om, jeg ikke vil anbefale fri-amning, men så langt vil jeg nu ikke gå. Det er en god ide ikke at være nærig med babserne indtil en ammeopstart er veletableret og når der skal optimeres i produktionen og jeg vil også sige, at hvis baby ikke reagerer positivt på de andre ressourcer, så skal babsen i den grad fri-gives!  I nogle perioder skal den endda frigives i den grad, hvor man ligefrem laver ammelejr i sengen, hud mod hud 1-2 dage.

Er det kun mælk der dur, så skal du nok få det af vide… Så kloge er de små pokerspillere alligevel…

Men med ressource amning gælder det altså om at holde dine kort (babser) tæt på kroppen og først spille de andre (ressourcer) ud. På den måde ender du med at stå med det bedste kort til det bedste tidspunkt.

God fornøjelse med din Ressource amning!

læs mere her Easy is what easy does

Og her i Fra Mælk til Søvn på en time

 og her Sikken noget natterod

 


Husk jeg tilbyder hjemmebesøg med ammerådgivning, baby og familie-trivsel med efterfødselssamtale og en masse gode råd til, hvordan man får baby kørt mod en rutine. Se mere på min hjemmeside www.meyermetoden.dk

-kærlig hilsen Jordemoder Heidi Meyer Vallentin

4 kommentarer

 • Kimmi

  Tak for et rigtig brugbart indlæg! Jeg har en dreng på syv uger og vi oplever ofte det du beskriver som hytteostegylp. Jeg kan ikke finde ud af hvad der forårsager dette, men det virker bestemt ikke rart for ham. Har du tips til hvordan det kan undgås?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Tak -dejligt du kan bruge indlægget. Jeg tænker det bliver bedre, hvis du fokuserer på, at han ikke ligger og sover direkte fra amning, men får bøvset af og at du samtidig også tilbyder samme bryst til trøst og kun skifter til tørst <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Ja, det er måske et gammelt blogindlæg. Men i en tid hvor alle snakker om friamning, og når man så har et spørgsmål får man svaret “bare am løs når han spørger” er det nærmest kun din blog her og sundhedsplejerskerne jeg synes er fornuftige. Min dreng fylder 1 måned på lørdag, og vi har fri ammet indtil nu – jeg ville gerne lave et skema efter ham. Og jeg har nu fået lavet et skema, han vil have mad i 2,5 times intervaller – sover lidt længere om natten – men det er perfekt interval for mig med så lille en baby – forventeligt synes jeg! Men han er begyndt at bede om brystet oftere, bare for at ligge ved det og bare for at falde i søvn ved det. Derfor har jeg nu skemalagt hvornår han rent faktisk spiser, hvor længe han normalt spiser, så jeg kan afprøve andre ressourcer før brystet næste gang, når jeg ved det er under 1 time siden sidst. Til aften lader jeg ham tanke op.
  Og det du skriver med at babyer søger når de er overtrætte eller vil bøvse – tak for den info – det giver god mening hvorfor han så skælder mit bryst ud engang imellem!
  Så selvom det er et gammelt indlæg – ja så har jeg fået utrolig meget ud af det!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sandra

  Hej. Jeg har længe (længe og længe er måske så meget sagt, da min datter kun er 7 1/2 uge…) spekuleret på, om det er bedst at amme fra et eller to bryster per amning – spcielt om natten, hvor jeg kan føle, det kan være lidt tricky at trække hende ind til mig og rulle om på den anden side… En amning kan let tage en time – nogle gange halvanden. Om dagen bliver jeg nødt tl at vække hende hver fjerde time (aftalt i samarbejde med sundhedsplejersken) – og nu er hun begyndt at melde sig selv cirka hver 2.-3. time om natten. Når hun bliver vækket bliver hun tilbud bryst. Nogle gange spiser hun godt og effektivt, andre gange er hun lidt træt. Hvis hun spiser godt og effektivt i en halv times tid, bliver hun skftet og får derefter tilbudt det andet bryst. Hvis hun ikke spiser så effektivt bliver hun tilbudt samme bryst igen efter bleskift, og efter hun har spist der noget tid, bliver hun tilbudt det andet bryst. Det er den rutine, min sundhedsplejerske har anbefalet mig. Og indtil videre virker det fint, eftersom hun sover gode lure efter hvert måltid. Dette tolker jeg som, at hun er blevet godt mæt. Hun tager også på, som hun skal. Men jeg er stadig i tvivl, om det er deb “bedste” måde at amme på. Jeg er nemlig blevet anbefalet, at man skal blive ved med at give det samme bryst, indtil baby selv afviser. Men som min sundshedsplejerske sagde, så kan baby godt lige at slytte af med en frist tørstslukker fra det andet bryst… Og om natten… Nu sover hun ikke længere fire timer, men er som sagt begyndt at vågne hver 2.-3. time. Jeg ammer liggende, og både baby og jeg halvsover måske lidt, så det kan måske være derfor, hun ikke rigtig bliver tanket på til at kunne sove en tre-fire timer ligesom om dagen. På fredag fylder hun otte uger, men er født i 33+2, det vil sige godt seks uger for tidligt. Jeg havde termin den 26/4, så “teknisk set” er hun vel så lige knap en uge nu. Jeg ved ikke, om det har noget at sie i forhold til amning. Mine tanker er måske lidt rodede, men jeg er hele tiden i tvivl, om jeg gør det godt nok. Specielt fordi vi havde en hård opstart på neonatalafdelingen med sonde, lidt amning, ingen amning etc. etc. til nu at være selvkørende 🙂 På forhånd tak for hjælpen.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Oh Sadie.. you speak my word!