To vådserviet or NOT to vådserviet

4 mdr -når baby er sulten og mor er træt!

Skærmbillede 2015-04-11 kl. 11.30.55 PM

En 4 mdrs bebs er sulten! Vægten er oppe mellem 6-8 kilo hos de fleste, baby er mere vågen og aktiv og det kræver et godt sug at holde kampvægten ved lige. Det er der råd for.. Mere mad!

Og mad til en 4 mdrs baby er stadig mælk, mælk og atter mælk.

Så vi giver den gas med amningen for tiden…

Nova er begyndt at vågne oftere. Førhen kunne hun snildt gå igennem natten på en enkelt amning ved 3-4 tiden, men nu vågner hun fast før midnat og igen 3 timer efter. Hun er også begyndt i perioder at spise begge bryster ved hvert måltid. Det gør hun for at optimere min produktion.. men det gør hende samtidig lidt mavesur og utidig.. Hun er bare ikke god til alt den for-mælk… Den giver hende bøvs i maven og gylp på mors bluse… Min lille Prinsessen på Bøvsen kan bare ikke sove på sådan en bøvsemave, så de dage hvor vi optimerer produktionen er også gerne dage hvor alt går lidt op i hat og briller. Det tager gerne et par dage at optimere mælken og så prøver jeg at spore hende tilbage på en mere scheduleret amning igen, hvor jeg ved, at hun tager nogle bedre lure og har gladere vågen tid.

Vi kører som før nævnt EASY herhjemme: EAT -ACTIVITY -SLEEP -YOUR TIME. Det vil sige at Nova ammer umiddelbart lige når hun vågner eller i hvert fald indenfor den første 1/2 time. Så har hun vågen tid med forskellig leg og aktivitet og den meget vigtige lodret-tid –det er ikke andet end tid (10-20min) med hovedet opad, så hun kan få bøvset godt af inden hun bliver puttet til sin lur. Hvis hun stritter meget imod, når hun bliver lagt, forsøger jeg først at se om hun har en bøvs på tværs ved at lade hende hænge og putte på min skulder et par minutter. Den tankegang har jeg talt om før i dette indlæg om ressource amning. Hvis hun stadig bliver sur, når jeg igen forsøger at putte hende tilbyder jeg hende samme bryst igen -til en lille fed tår at sove på. Skulle hun falde i søvn ved brystet er det ikke så slemt med bøvs fra et halvtomt bryst, så jeg lægger hende bare derfra. Nu er det jo ikke alle børn der er lige sensitive overfor luft i maven, men det kan være værd at afprøve hvad EASY gør for din babys trivsel og lurers længde, -så du kan få mere af den gode YOUR TIME.

Mens hun snupper sin lur er det så MIN TID…. den går så ind i mellem med at skrive lidt på bloggen her.. men på det sidste har jeg været T R Æ T

Mor er træt, træt, træt… Og det er faktisk meget normalt at mødre til 4-6 mdrs bebser er enormt trætte… Ja altså ikke bare sådan spædbørnemor trætte, for det har man jo været siden baby kom ud.. men sådan mere helt ind i skellettet-træt! Man går rundt i en osteklokke, har ammehjerne, lidt ondt i skroget og generelt bare overhovedet ikke ligeså meget overskud til det her babyliv… Og det er der faktisk en god grund til… -Og det er jo egentlig meget rart at vide!

Grunden er at hormonerne ændrer sig.. stofskifte hormonerne. Dem der sørgede for, at du  lige efter fødslen blev boostet up, så du var toptunet og klar på at være den bedste udgave af dig selv for at passe på dit lille hjælpeløse afkom. Ja jeg er ked af at sige det men du nød godt af et forhøjet stofskifte! Og ja jeg er næsten mere ked af at sige det men… de fleste rammer muren her ved de 4-6 mdr… Stofskiftet laver et fint lille dyk… faktisk lidt af et styrtdyk.. måske endda lidt ned under normalen førend det retter sig igen og finder sit naturlige leje. Imens det ligger og roder rundt dernede i den lave ende vil du kunne snuse lidt til hvordan det er at have for lavt stofskifte. Måske sniger der sig lidt lavt selvværd og halvdepression ind over dig for en stund. Men heldigvis for de fleste retter det sig igen og så er vi bare på niveau ligesom vores mænd og andre dødelige.

Så nu er det måske ved at være tid til at introducere aftenflasken. De gavnlige virkninger af fuld-amning er toppet på de 4 mdr. Du er ikke længere et overmenneske dopet op af stofskiftehormoner. Du har ramt muren. Du er træt. Benene er tunge.. Dit barn er sulten. Det vågner oftere. Og du er ved at være sukkerkold. Har du det sådan kunne det være tid til at deles lidt om ‘udgifterne’. Det smarte ved en aften – putte – flaske er udover at give mer mad til bebsen, at det giver mulighed for at far kan komme mere på putte banen så mor kan komme lidt ud og lade op igen.

Så herhjemme er det snart tid til en putteflaske:-)

læs mere om EASY i dette indlæg Easy is What Easy does

læs mere om Ressource amning i dette indlæg Demand feeding = demanding barn

Læs mere om stofskifte sygdom i dette indlæg

FØLG MIG PÅ FACEBOOK, INSTAGRAM & BLOGLOVIN'

1 kommentar

  • Pernille

    Hej
    Kan det også tænkes ved baby med silent refluks? Jeg har lige haft hende i bæresele i 30 min efter amning, her kom der tre bøvser, så hun er fyldt op med luft. Problemet er, at hun ofte afviser brystet ved tilbageløb, så hun får ikke spist sig mæt ved amning efter lur.
    Vh. Pernille

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

To vådserviet or NOT to vådserviet