Baywatch Gina, Sex & and the city Kim og jeg i samme båd..

Derfor virker “pick up put down” når Nova ikke vil sove!

Skærmbillede 2015-05-11 kl. 10.15.19 PM

Åh Nova.. din lille varyl!

Hun tog 1 TIME at putte i dag!!!!

Så er det man bliver testet til sin grænse.. og jeg får flash backs til min tid som førstegangs forælder til Filippa, som nægtede at blive puttet til natten. Der var ikke det jeg ikke kunne gøre for min lille datter, tilsidesætte mig selv og alle mine behov! Jeg kunne klare ALT! Der var kun et lille bitte spinkelt ønske om, at hun dog for F. da bare ville give slip i dagen, når hun var træt og skulle puttes! Men den unge dame udviklede en fatastisk velvoksen krybbefobi.. der var ikke syv vilde heste, der skulle få hende til at sove i sin egen seng!

Nova er jo ellers en helt anden sag, for hun er forholdsvis nem at putte. Med forholdsvis vil jeg sige, at der da kan være dage, hvor det lige tager lidt ekstra tid, men det er sjældent, at det ligefrem trækker tænder ud – som i dag.

Hun er nu næsten 5,5 mdr og begyndt at få smagsprøver, og det giver lidt mavevrøvl. Og som jeg før har fortalt om, så er min lille pige altså bare prinsessen på bøvsen. Hun lægger sig bare ikke på det mindste overtryk i den lille mave. I dag var ingen undtagelse!

Vores putteritual er normalt sådan her.

Alt afhængigt af hvornår hun er vågnet fra sin sidste lur, kommer hun i bad mellem kl 18.30 og 19. Vi elsker vores aftenbad, det kan du læse mere om her. Direkte fra badet til en kort puslehygge, som altid inkluderer en blæsning med hårtørreren på fusserne. Hun er begyndt at have for travlt til at få tøj på (læs flitsbue!) så det skal gerne gå stærkt. Derfra slukker vi lyset på vores vej til soveværelset. Herinde sidder vi på sengekanten og får den sidste amme tår. Op på skulderen og bøvse af, imens vi ruller gardiner ned. Så en enkel lille sang, her giver vi den med Pjerrot og månen. Herefter en masse små hygge kys på øjene så hun begynder at lukke dem. Når hun begynder at give efter og putte, lægger jeg hende ned i sengen og giver hende hendes to bamser, kysser hende et par gange med bamserne og får hende til at smile, så aer jeg hendes hovede med min varme håndflade for at berolige hende og pakker dynen om hende, så hun triller til den ene eller anden side. Hun kalder gerne en enkelt gang eller to for at få sutten eller en varm hånd igen. Måske skal hun lige op og hænge på skulderen lidt, men hvis hun smiler er den hjemme…

Det gjorde hun ikke i dag! Hun var SUR. Godt og grundigt mavesur! Hun havde ikke bøvset efter amningen, så jeg vidste jo godt hvad klokken havde slået. Hun kom op igen, men den s. bøvs ville ikke ud. Træt var hun! Og utidig! skratteskrig og lidt for bevidst riven i mit hår og min næse. Hun maste rundt på mig. Jeg forsøgte at berolige hende, synge igen og putte hende ned igen. VRÆL! Lod hende ligge lidt og skælde ud, kom tilbage gav hende sutten, forsøgte alt det jeg plejer, men nej, hun ville ikke settle for less end en tur op igen… Samme rutine igen.. hun begyndte at lukke øjnene, lagde hende ned igen. Neeej op igen! Okay der kom lidt små knirken fra maven, måske var det nok.. hun fik babsen igen og ammede fint, så måske var den hjemme..  Men nej -Som en anden Dukke Lise åbnede hendes øjne i det sekund hun lå fladt! OKAY! det var tydeligt, at hun stadig bryggede på noget i den mave.. OP IGEN! Lagde hende på sengen og gav hende modtryk med benene op mod maven. Hun brummede og stødte imod og smilede stort i pauserne! Cyklede benene og mere modtryk. Ned igen, den var der næsten. Godnat lille skat… min tålmodighed var pænt i bund, men vigtigt at gå ud med smil i stemmen og overbevisning om, at hun kommer til at sove skøøøønt dernede… der gik lidt tid så kaldte hun igen.. ARRRRGH! “NEJ NOVA” jeg måtte lige ud med lidt irritation… men okay piiiiiick up igen.. kramme kramme… hun krøllede sig sammen og gylpede en orange gulerodsmos ud over mig. TAK for det! Hvor er det dog befriende dejligt, når man får svar på, hvad der foregår i de små!

Og ja der var beviset på hvorfor jeg er tilhænger af teknikken “pick up put down” når man taler søvntræning.

Pick up put down er en metode til at lære baby at falde i søvn af sig selv i egen seng. Som beskrevet ovenfor går det ud på at holde fast i, at baby bliver lagt ned efter hver trøst, der har beroliget lige nok til at baby giver efter og vil til at lægge sig til at sove på mors arm. Baby kommer ned igen og får kun kortvarig berøring i vuggen. Mor trækker sig tilbage, men kommer når baby kalder og samler op igen og sådan fortsætter det til baby føler tryghed nok til at give slip og lægge sig til at sove.

Teknikken vinder på respekten for babys tryghedfølelse og den konsistente gentagelse af nedputningen, når baby er ved at falde i søvn. Baby forstår i løbet af få dage, at det er sådan løbet kører. Og man risikerer ikke, at baby ligger med ondt i maven og græder sig i søvn. Omvendt kommer en fastklemt bøvs ikke ud af sig selv på mors arm, men ved at baby kommer ned og ligge fladt, så omfordelingen af mad og luft i maven hjælper bøvsen frem.

Dvs det er en WIN WIN du løser evt grunden til, at baby ikke vil sove samtidig med, at du trætter baby ved gentagelserne og møder babys behov for at mærke at du er der.

Nova gylpede og mor sejrede,

Godnat min skat, dream of bedbugs tonight 🙂

FØLG MIG PÅ FACEBOOK, INSTAGRAM & BLOGLOVIN'

4 kommentarer

 • Christina

  Er det for tidligt at lære baby at sove i egen seng (lift) fra han er 7 uger? Han er indtil videre blevet lagt i liften, men først når han er faldet i søvn. Og det er gået hen og blevet lidt et problem for os. Jeg er så småt begyndt at prøve. Men har nu siddet i soveværelset og brugt Pick up put Down metoden i 3 timer nu! Han har sovet 45 min side. Kl. 3 i nat! Er lidt desperat! Hjælp!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Kære Christina, generelt vil jeg sige at en baby under 4 mdr er for lille til andet end 100% tryghed. Jeg vil mene han har brug for at blive hjulpet ind i søvnen et godt stykke tid endnu og du skal ikke være bange for at give ham dårlige vaner ved at tilfredsstille hans behov for evt svøb, rokken og mors/fars varme arme endnu. Det vil kun give ham gode søvnassociationer, som gør det tryggere for ham at overgive sig til søvnen. Baby har brug for op til 1/2 times nedreguleringstid førend overgivelse til søvn. Hvis han ikke falder i søvn inden for den tid er det højst sandsynligt, fordi han enten skal have afføring, bøvs eller har brug for at tanke lidt mere op på mælk. Jeg tror I vil få mere søvn ud af at gå i den helt anden retning med evt samsovning eller bruge bæresele til de sene aftentimer, der trækker tænder ud. Ønsker jer held og lykke med det:-) kh Heidi

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kirsten

  Tak for en dejlig blog Heidi. Ved det er et lidt gammelt indlæg det her. Men i mangel af gode råd fra min SP googlede jeg noget om at putte baby på 4 måneder og landede på det her indlæg. Indtil nu har jeg ammet vores lille pige i søvn, og så lagde vi hende i seng, når hun sov virkelig dybt. Alt i alt tog putningen derfor 2,5 time, Har nu brugt din metode i 3 dage og min babypige på 4 måneder har været en times tid om at falde i søvn i egen seng alle 3 dage inkl godnat-babs. Men det tænker jeg egentlig er ok her i starten. Hun skal vel lige vænne sig til, at nu er det sådan her vi gør? Jeg er faktisk ret stolt, og så havde jeg lige et behov for at sige TAK ❤️ Så tak for disse gode råd til søvntræning😍

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Kære Kirsten, hvor er det dejligt at høre at du har glæde af rådene <3 Med babs og "winding down" -nedreguleringstid vil jeg mener det er helt ok at bruge en time på at putte sit barn – i starten.. Med tiden kan det blive kortere, men man skal regne med at det tager en lille umoden hjerne ca 20 min at give slip, så det må være max målet hvis man gerne vil give sit barn hjælp med på vejen. prøv også at søg på meyermetoden til søvntræning på bloggen, det er en god grounding af baby som gør et godt udgangspunkt for putning.. Kh Heidi

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Baywatch Gina, Sex & and the city Kim og jeg i samme båd..