Når en film fødes.. og jeg fødes på ny!

Dine veer før akut kejsersnit er ikke spildt arbejde..

Skærmbillede 2015-09-02 kl. 11.29.46 PM

Jeg hører så ofte mødre, der er endt ud i akut kejsersnit, ærgre sig over, at de ikke bare planlagde kejsersnittet fra starten af. De føler, det har været spild af kræfter, når det nu alligevel endte med, at deres barn blev nødt til at komme ud ved operation.

Nogle har måske haft voldsomme forløb og kunne godt være de mange hårde timer (dage?) foruden. Men der er også kvinder, der har haft stille og rolige ‘akutte’ kejsersnit, som oplever, at det hele er gået uproblematisk ved kejsersnittet, men at deres veer før snittet nærmest håner dem med en nederlagsfølelse, over den naturlige fødsel, de måtte lide for, men mistede.

Der er selvfølgelig forskellige måder at reagere og bearbejde sin mistede (vaginale) fødsel på, men en ting jeg synes er super vigtig at få formidlet til Akutte kejser-inder er, at deres veer før indgrebet IKKE har været spildt arbejde..!

Veer hjælper med at forberede dit barns lunger til vejrtrækningen udenfor livmoderen.

Gennem hver ve er der en midlertidig reduktion i blodtilførslen til fosteret hvilket medfører, at barnets hjerterytme bliver langsommere. Fosterets forsvarsystem reagerer ved at øge hormonproduktionen af cathecholaminer, som hjælper til at dirigere blodtilførslen til de vigtigste organer samtidig med, at hormonerne hjælper til at forberede fosterets lunger til livet uden for livmoderen, ved at væsken i lungerne absorberes. Dette nedsætter risikoen for den mest udbredte og farligste komplikation ved kejsersnit, Infant RDS (respiratory distress syndrome). RDS er en meget alvorlig sygdom, der ofte kræver lange indlæggelser og kan være en stor risiko for barnet.

Babyer der fødes ved kejsersnit har udtalt lavere niveau af Catecholaminer, end børn der fødes vaginalt. Derfor er et akut kejsersnit, efter veer, i mindre risiko for at barnet udvikler RDS  og andre komplikationer. (vedblivende føtalt kredsløb og preterme komplikationer). (se kilde)

Veer kan også være en meget vigtig medspiller i, at der ved en fødsel ikke kun skal fødes et barn – men at kvinden fødes som mor i processen. Men det er en helt anden psykologisk vinkel, som vi kan tage en anden god gang.

 

Tak for I læste med.

I er meget velkomne til at dele jeres tanker om dette indlæg og fortælle om jeres egne oplevelser. Gode som dårlige.

 

 

 

 

FØLG MIG PÅ FACEBOOK, INSTAGRAM & BLOGLOVIN'

8 kommentarer

 • Kirstine Rasmussen

  Faldt lige over dette lidt ældre indlæg, og vil bare, som akut kejserinde, sige tak for den oplysning. Det betyder meget at vide, at jeg ikke ‘spildte’ mine kræfter, når nu jeg føler mig ‘snydt’ for en vaginal fødsel.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Kære Kirstine, dejligt du kunne bruge ordene.. husk også at det ikke kun er et barn der fødes ved en fødsel, men en mor og en familie og mange gange er det svære man har gennemgået med til at styrke en underbevidst.. selvom det kan føles omvendt:-) Kh Heidi

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Det er vigtigt at få slået fast 🙂

  Det gør også en stor forskel hvor mange centimeter livmoderen har åbnet sig ift. den næste vaginale fødsel.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Heidi Meyer Vallentin

   Det må du gerne uddybe Maria? Udvidelsen hænger gerne sammen med barnets indstilling i bækkenet og hvor effektive veerne er sammenholdt med barnets tilstand som gerne hænger sammen med vurdering for kejsersnit, så jeg har ikke hørt om den sammenhæng du nævner mellem dilation og den næste fødsel?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rigtig fint og oplysende indlæg!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise L

  Spændende læsning, viste ikke al det med veer var med til at modne barnets lunger.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Når en film fødes.. og jeg fødes på ny!