Kære Mor, her er mit livs første nytårsforsæt !

Jeg får ikke ondt i røven over Løkkes løn… men over Jordemødrenes !

FullSizeRender

Politikere SKAL lønnes godt, fordi det SKAL være attraktivt at være politiker og stille sig i fronten for vores lands politiske styre, for ellers er der ingen kvalificerede, der gider gøre det. Pensionsforholdende har måske førhen været den gulerod, der skulle til, men ændres de, må man selvfølgelig ligeledes justere på lønskalaen i relation til andre lønniveauer i samme sektor.

Jobbet bærer IKKE lønnen i sig selv, og stillingen latterliggøres, hvis ikke indtjeningen matcher ansvaret.

Jeg kan godt afse (og unde) politikerne en ændring i deres overenskomst som umiddelbart lyder gylden, men som på sigt faktisk vil udjævnes af besparelser på pensionsforholdene, sådan som jeg har forstået det.

Alt sammen siger jeg, imens jeg holder mit vejr og passer på ikke at trække vejret for dybt ned i maven, hvor jeg kan mærke, at der sidder en stor ulmende knude..

For denne lønsnak og ovenstående rationale burde jo også gøre sig gældende for andre steder, hvor vi gerne vil have veluddannede, kvalificerede og engagerede mennesker til at besidde posterne.

-SÅ jeg skal ikke mærke FOR meget efter, imens jeg som den flinke fornuftige offentlige ansatte i sundhedssektoren bruger min empati og sociologiske forståelse til at retfærdiggøre politikernes lønstigning. -For jeg kan IKKE vende blikket mod mig selv og mine kollegaer og se dem i øjnene, hver måned når vores lønseddel lander i vores faq rundt omkring på de danske fødegange, uden AT FÅ LIDT ONDT I RØVEN..

For jeg SKAMMER mig over min løn!

Jeg elsker mit job, jeg elsker at bringe liv og familier til verden. OG jeg er god til det fordi jeg er veluddannet og dybt engageret og jeg har brændt for at blive god til at gøre det jeg gør i dag.

Men jeg er også KVINDE i et KVINDEFAG. Og åbenbart havnet i en faggruppe taget direkte ud af flinkeskolen. Jordemødre brokker sig bare ikke… (selvom vi er ved at lære det læs: Hvis sko kunne tale)

Men vi har KUN lige lært at brokke os (lidt) på de andres (de fødendes) vegne.. Vi mangler stadig at gøre opmærksom på VORES forhold..

Og pardon my french…. men jordemødrene bliver altså taget godt og grundigt i røven….

Her er den sidste lønramme fra jordemoderforeningens hjemmeside. Fortæl mig, at du IKKE er overrasket? At du synes, det her er LØN SOM FORTJENT?

Skærmbillede 2016-01-12 kl. 4.57.27 PM

INTET job bærer lønnen i sig selv…  -At tro det er at gøre nar af den professionelles ekspert-viden og ansvar.

Vi har, som jordemødre, et ansvar for at være eksperter.

Det kommer vi ikke sovende til.

Vi er der ikke bare fordi vi elsker at gribe babyer og se familier fødes. Vi er der fordi vi er medvirkende til at babyerne kommer GODT ud, sundt og trygt. Vi har det overordnede ansvar og ekspertise til at følge den sunde fødsel til dørs og opsnappe når fødslen (og den fødende og barnet) ikke længere kan klare sig selv, men skal have den rigtige hjælp. Når vi står midt i det, giver vi os selv fuldt ud, for det står i jobbeskrivelsen..

Jobbet er ikke kun små lykkestunder og fødselsdagssange, det er meget meget mere! Og det kræver MEGET ikke kun af jordemødrene, men også af jordemødre-mændene og familierne bag.

Som forholdene er nu er det snarere flertallet, der ligesom jeg, IKKE kan opretholde en fuldtidsstilling og dermed en fuldtidsløn. Skal jeg kunne gå på arbejde og give mig selv 200% hver gang, under forhold som du kan læse her Opråb er din jordemoder Fit for Fight magter jeg ikke at arbejde 37 timer, i dag, aften og nattevagter, hverdage, helligdage og weekender.

Så ovenstående lønramme holder IKKE ENGANG!

Spørgsmålet er så også hvor LÆNGE jeg magter/vælger at være ansat under disse forhold…. se det er en helt anden snak om udvanding af erfaring og gamle kloge jordemoderhænder, som vi må tage en anden gang..

For lige nu må jeg op på (jern)hesten igen selvom jeg har ondt bag i.. -for jobbet jeg trods alt stadig elsker, for de fødende og for de Gode fødsler!

Og jeg har sgu IKKE råd til en taxa…!

RETTELSE

Dette indlæg startede med at præsentere nedenstående lønramme fra 2009 som var saxet fra jordemoderforeningens hjemmeside, der dog nu er opdateret med den seneste lønramme, da der selvfølgelig har været en mindre lønudvikling over årene. Jeg beklager fejlen og vil henvise til, at det ikke er så ligetil at udregne løn ud fra gennemsnitsløn på tværs af faggrupper. Jordemødre får oveni grundlønnen et ulempetillæg, som dog oftest udbetales i afspadsering. Jordemoderforeningen kunne oplyse mig om, at der i snit bliver udbetalt mindre til jordemødres lønninger ca 1000 kr i gennemsnit end for nogle år siden, idet vi så også afspadserer mere (tvungent).

Jordemødre tjener lidt mere end pædagoger, mindre end skolelærer og nogenlunde det samme som sygeplejersker og mange andre i den offentlige sektor.

Sammenligneligt med den private sektor har vi et lønefterslæb på 27 %.

And thats a fact.

Grundløn fra jordemoderforeningens hjemmeside  

Skærmbillede 2016-01-10 kl. 10.15.57 PM

FØLG MIG PÅ FACEBOOK, INSTAGRAM & BLOGLOVIN'

13 kommentarer

 • Kathrine

  Grundlønnen svarer til min mands grundløn. Og han er politibetjent. Et job hvor der absolut ingen skulderklap er, inddragede ferier og fridage – bliver kaldt alverdens ting af kriminelle – og af pressen! Passer på os i nattelivet, kører psykiske syge på hospitalet, ser de værste ting ved trafikuheld, knivstik, skud. Kommer hjem frustreret og ked efter at have været hos en familie, hvor deres 1 årige barn sad i sit eget l**t og græd. osv osv osv. Man skal passe på med at tænke for meget over sin løn. Man bliver bare i dårligt humør og føler man bliver taget i r****…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  Hejsa. Tak for dit indlæg.. Studerer selv for at kunne komme ind på jordemoder uddannelse , og har faktisk ikke tænkt så meget på lønnen… Men nu bor jeg nysgerrig.. Hvad får en jordemoder ca udbetalt pr. Måned med tillæg (weekend,aften,nat,tilkalder vagt) efter skat… Og før skat. Håber du vil svare. Mvh Sara

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mønster

  Uanset hvem du spørger, så er deres fag vel et håndværk – om det er kokke, læger, murere eller jordemødre. Det er et postulat som alle kan påberåbe sig.

  Men det er jo også en forvridning af sandheden, for du får løn efter de 3,5 år, hvorfor du altså er færdig – at det så kræver ekstra tid at dygtiggøre sige og eventuelt kvalificere sig til eget virke er en helt anden sag.

  Det er heller ikke sandt, at jordemoderuddannelsen er på højeste niveau, omend det er et fuldtidsstudie. Jordemoderuddannelsen er på niveau 6 af 8 indenfor kvalifikationsniveauet i uddannelser – på lige fod med en professionsbachelor i sygepleje. Se selv efter under Kvalifikationsniveauer: https://www.ug.dk/uddannelser/professionsbacheloruddannelser/socialogsundhedsuddannelser/jordemoder

  Om du kan lønne dig selv sideløbende er meget overdrevet en halv sandhed, for ikke at sige en løgn. Et fuldtidsstudie udgør ca. 37 timer i ugen, og hvis det altså ikke skulle være muligt at lønne sig selv udover dette, så kan ingen arbejde mere end 37 timer i ugen? Det er jo heller ikke helt sandt.

  Det er fortsat løntabellen fra 2009 du vedhæfter. Jeg kender ikke til jeres løntrin, og ved derfor ikke, hvorfor der fra 2016 er et løntrin 8, men der er lønnen imidlertid 355.000 – en ganske fornuftig årsløn!
  Der må forelægge nogle sammenlignelige tal fra 2015/16, der i om ikke andet burde have givet en brutto stigning på ca. 2% årligt grundt inflationen.

  VH Mønster

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Heidi Meyer Vallentin

   Kære Mønster Jeg har netop været i kontakt med jordemoderforeningen som beklager den gamle tabel jeg har brugt til mit indlæg, den bliver rettet nu efter en lang snak om lønsammenligning og så vil jeg opdatere mit indlæg.. (-ikke at det umiddelbart gør den store forskel på lønnen og på det fokus jeg ønsker at sætte på “kvindeløn”). Men det er ikke så ligetil at diskutere løn, da det ikke er entydigt at udregne løn ud fra gennemsnitsløn på tværs af faggrupper, jordemødres ulempetillæg og sidstnævntes udbetaling i afspadsering… Jordemoderforeningen kunne oplyse mig om, at der i snit bliver udbetalt mindre til jordmeødres lønninger ca 1000 kr i gennemsnit end for nogle år siden, idet vi så også afspadserer mere (tvungent). Det er ikke korrekt at der er et løntrin 8 i 2016, så er det i hvert fald kun tildelt de få ledere/uddannelsesansvarlige eller lign. Mht uddannelsens niveau så er det korrekt, at det ikke er noget jeg kan dokumentere direkte, da det nok er de studerendes høje gymnasielle karakter snit der har indflydelse på niveauet, hvilket især tydeliggøres ved uddannelsens 5. modul hvor der arbejdes tværfagligt i proffessionsbachelorene om en opgave. Det oplyses via jordemoderuddannelsens studierådgivning at man frarådes sidejob under studiet pga det høje niveau. Mvh Heidi

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Annette

  For at forstå korrekt: efter 8 år, er lønnen da ca. 42.000 kr. i område 4 (hvad det så end betyder)?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Heidi Meyer Vallentin

   Nej Anette, det er et årligt tillæg der er tillagt efter de 8 år.. jeg har opdateret indlægget med jordemorderforeningens opdaterede lønskala og der er lidt bedre forklaring på linket.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mønster

  Misforstår jeg noget, når jeg pointerer, at en jorfemoderuddannelse tager 3,5 år? Skal man ikke have løn efter kvalifikationer?

  Desuden har du trukket en grundløn frem – ovenikøbet fra 2009! Se nu bare her https://www.ug.dk/job/sundhedomsorgogpleje/sygepljordemoderarb/jordemoder

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Heidi Meyer Vallentin

   Kære Mønster. Jordemoder faget er et Håndværk. Du er reelt først færdiguddannet når du har 2 års erfaring. DVS du bør regne med 5,5 års uddannelse. Derudover er uddannelsen et fuldtidsstudie i højeste niveau, så du kan i princippet ikke lønne dig selv sideløbende. Uddannelsesguidens lønberegnning tager ulempetillæg og pension med i deres udregning. Du kan se jordemodeforeningens gennemsnitsberegning her http://www.jordemoderforeningen.dk/fileadmin/Loen_og_ansaettelse/Loen/Fakta_om_jordem_dre_2010.pdf og læg gerne mærke til at jordemoder-lønnen har et lønefterslæb på 27% efter uddannelseslængde ift den private sektor. Derudover glemmer du min pointe at de færreste opretholder en fuldtidsløn… At grundlønnen ikke har ændret sig siden 2009 og i det hele taget de sidste 30 år… validerer netop årsagen til mit indlæg. mvh Heidi

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Daniel

  Kære Jordmoder
  Jeg er enig i at din løn er for ringe, ligesom sygeplejerskers, og ikke mindst lægesekretærerne. Men prik din chef på skulderen. De sidder på pengene i form af skyhøje og til tider hovedrystende løninger. Ledende overlæger får som grundløn i hovedstaden ifg. laeger.dk 95.741kr om måneden. I region syd 98.380kr om måneden. Hertil kommer tillæg. En årsløn på over 1.1 mio. kr, ja så nærmer man sig lønnen for at lede et helt land. Fuldstændig galimatias. 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Heidi Meyer Vallentin

   Hej Daniel -jeg håber jeg prikker lidt inddirekte ved at vise min lønseddel frem til befolkningen og gøre opmærksom på at mange jordemødre IKKE kan se sig selv blive “gamle” i det her fag.. Læger specialiserer sig i helt op til 15 år, hvis man beregner deres gennemsnitsløn over uddannelseslængde ender man med at det ligeså godt kan betale sig at være håndværker.. så den løn vil jeg heller ikke pille ved. Jeg ved ikke hvor pengene skulle komme fra, men jeg ærgres over at vi accepterer kvindeløn til kvindefag og det vil jeg gerne slå et opmærksomhedsslag for..

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Daniel

   Jeg forstår ikke helt dit synspunkt. Glemmer du, at man under uddannelse får betalt en månedelig gage? Læger får rigeligt i løn. Under de mange år de uddannes får de løn fra den danske stat. Når de er uddannet får de sig en gevaldig hyre. Det hedder erfaring, ikke specialisering. Andre “håndværkere” får ikke den løn efter 15 år i faget. Man skal være læge fordi man vil hjælpe ikke fordi man skal være millionær.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Heidi Meyer Vallentin

   kalder du SU en månedlig gage? Og taler du om Læger eller jordemødre? Jeg siger bare at Jordemødre får for lidt i løn til at det matcher deres ansvar og engagement. Mvh Heidi

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • a

  30.574 kr. er godt nok ikke meget. Der står 2009, er det det samme i 2016? Er det for 37 timer pr. uge? Min søster er sygeplejerske og hun har en højere løn. Det er godt nok en lav løn for jordemødre.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kære Mor, her er mit livs første nytårsforsæt !