Hemmeligheden bag mine børns trivsel..

De ammende kvinder og deres babyer ligger som regeringen har redt!

Skærmbillede 2015-12-17 kl. 11.09.45 PM

“Færre mødre ammer deres spædbørn” kunne man for nylig læse på flere medier bla. DR, der har data fra 2012-2014 som viser en faldende tendens i Ammende mødre og ammelængde…

Ja jeg kan kun sige at jeg IKKE er overrasket.

Hvad havde man forestillet sig med den beskårede svangre og barselsomsorg vi i dag tillader landet over?

Det er ikke ren barnemad at amme..!

Det kan være både smertefuldt og meget sårbart at få en amning op at køre og derfor er der mange kvinder, der giver op, når de ikke får den rigtige støtte og rådgivning.

Fundamentet for en vellykket ammeetablering balancerer på 3 afgørende elementer.

 • Amme-forståelse fra Fødselsforberedelsen
 • Amme-ro og tryghed efter fødslen
 • Ammerådgivning i barslen

En god ammeopstart, starter allerede i graviditeten, hvor forældrene via fødselsforberedelse, bør få et grundlæggende kendskab til amning og få forventningsafstemt i forhold til, hvor meget arbejde det kan kræve at nå frem til en velfungerende amning.  Det er her man bør få øjnene op for, at det ikke altid er så nemt og at der er råd og hjælpemidler til at komme igennem opstarten.

Men Fødselsforberedelsens ammeundervisning er mange steder skåret væk i de offentlige tilbud.

Barselsafdelingernes forældretime og jordemødrene/sygeplejerskernes ammehjælp på hospitalerne bør så være næste skridt på vejen til en veletableret amning.

Men personalet her arbejder på pumperne og mange forældre oplever, at der ikke er tid og ro til at få den fornødne hjælp. Derudover er indlæggelsesperioden nu så kort, at mælken for manges vedkommende end ikke når at løbe til, før familien er sendt ud på egen hånd og lander hjemme på 3. dagen -den velkendte mælketilløbs- og hormon- dag, med følelserne uden på tøjet og usikkerheden som amningen største fjende.

Genindlæggelser med brystbetændelse, vægttab og gulsot og lignende er udfordringer i den tidlige barsel, som er amningens næste fjende. Tager mit barn nok på? Trives det? Mistro til egen krop og evne til at producere nok mælk.

Mismodet overfor det fortravlede offentlige tilbud er større end håbet om potent hjælp i en overskuelig tidsramme.

Står man med et grædende spædbarn og smertende bryster er der ikke den fornødne tiltro til at hjælpen er nær og mulig.

Og så er amningens grundvilkår baseret på de relativt få der enten er så heldige at have både børn og bryster, der kan tåle nybegyndervanskelighederne og dem der trækker sig den lange og smertelige vej igennem en ammeopstart på viljen og på bekostning af blod, sved og tårer.

Det kan have store konsekvenser for tilknytning og efterfødselsreaktioner for dem der falder på vejen..

OG

..det betyder, at vi har en ammeprocentdel på under 10% der kommer, bare i nærheden af, at fuldamme deres børn ifølge sundhedsstyrelsens anbefalinger til de er 6 mdr.

Ja jeg er ikke overrasket..

Det eneste der overrasker mig her er, at man ikke forstår de samfundsmæssige konsekvenser af så dårlig en ammepolitik. 

Skærmbillede 2016-04-04 kl. 10.15.00 PMSkærmbillede 2016-04-04 kl. 10.16.26 PM

Det koster dyrt at behandle frem for at forebygge. Men det er familierne og ikke mindst børnene, der betaler prisen for den dårlige amme-opredning.

Vi bør holde fokus på at få ordentlige forhold for den spæde start!

Del din amme-historie med hashtagget

#minammekamp eller på Facebooksiden Min Ammekamp

-og hjælp med at få opmærksomhed på vigtigheden af støtte, rådgivning og ro til ammeetablering.

Det betaler sig!

FØLG MIG PÅ FACEBOOK, INSTAGRAM & BLOGLOVIN'

10 kommentarer

 • Anna

  Ved min ældste datter kæmpede jeg en kamp med ammebrik og var nervøs for min datter ikke blev mættet. Sådan er det nok for mange 1 gangs mødre. Jeg blev tudet ørnene fylde af Familiemedlemmer og sundhedsplejerske om at jeg skulle gribe til flasken.. Det gjorde jeg, og det var nok min største fejltagelse.. Jeg følte jeg manglede den intimitet mellem mor og barn.
  For 6 uger siden blev jeg så mor igen, og her kører amningen sådan nogenlunde, min datter tager 150 gram på om ugen, og jeg render til kontrol vejninger ved lægen, ja ens barn skal jo sættes i en vækstkurve og følge den nøje, men jeg nægter at opgive amningen og gribe til flasken igen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Det er virkelig tankevækkende læsning! Jeg ammer stadig min datter, hun er 6 mdr. Samtidig har hun fået grød fra 4 mdr. alderen, hvilket jo også anbefales. Jeg synes det bliver svære og svære at integrere amningen samtidig med optrapning af skemad og er nu nede på, at jeg ammer tidlig morgen, efter frokost, efter eftermiddagslur og inden sengetid, samt i løbet af natten, når hun kræver det. Jeg er selvfølgelig bange for at det er en langsom død for min amning, som jeg meget gerne vil fastholde og fortsætte med forhåbentlig 6 mdr. mere.
  Jeg har fulgt dig og Nova lidt tid nu og vil gerne spørge dig, hvordan du integrere amning med fastføde?
  Det er jo samtidig ingen hemlighed, at nattesøvnen bliver lidt bedre, når de begynder at få grød, hvilket jo også er meget rart, så hvordan får man det hele til at gå op i en højere enhed? 😊
  Kh Camilla

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Heidi Meyer Vallentin

   Kære Camilla, Det anbefales at vente med introduktion af grød til efter 6 fulde måneder i følge Sundhedsstyrelsen. Grød kan både have en gavnlig og en forstyrrende effekt på nattesøvnen så det er lidt ærgerligt hvis man starter for tidligt af den årsag. Men det lyder da ellers til at I stadig har rigeligt med amninger til at kunne køre videre de næste 6 mdr. Det vigtigste er at hun får lov at stimulere dig om natten, hvor mælkehormonerne er størst, så skal det nok gå. Hun vil stadig holde styr på din produktion og have perioder hvor hun powerammer, men ellers behøver det ikke være mere end en enkelt gang ud på de tidlige timer, så du skal ikke stresse over at vække hende hvis hun begynder at sove bedre af grøden. Amning efter 6 mdr er virkelig piece of cake I bogstavelig forstand 🙂 Det er som om det kører sin egen vej og man ikke længere behøver holde så meget styr på det, men bare følge babys anvisning. Jeg tror det smager lidt af kage, så hun skal nok holde sig til;-) Hvis I kommer ind i en periode med ammestrejke er hud mod hud vejen frem:-) I starten af madopstartsfasen ammede jeg både før og efter grød, men vi kørte også en moderat BLW så hun fik ikke så meget indenbords. Jeg forventede ikke at hun ville spise måltider før ca 9-12mdr og det holdt stik. kh Heidi

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Allerede da min baby var tre måneder, begyndte folk at spørge ind til, om hun snart skulle have grød. Det skulle hun overhovedet ikke.

  Jeg har fuldammet i 6 måneder og er derefter startet op med mos og grød, samtidig med jeg stadig ammer en hel del, her hvor hun er knap 8 måneder.
  I min mødregruppe var jeg den eneste, der fuldammede efter 4 måneder. Det er altså tankevækkende.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Heidi Meyer Vallentin

   Ja Maria, det er tankevækkende! Og lidt sørgeligt…

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Jeg er heller ikke overrasket over det.

  Er i en mødregruppe, i alt 6 mødre og deres barn. Jeg er den eneste der har fuldammet i 7 måneder, og først derefter så småt startet op på grød.

  Vi har dog snakket en del om amming og de manglende oplysninger og hjælp til at få det godt igang.

  Håber det en dag vender, og folk igen vil se det som en normal ting, når baby skal have mad, og give den rigtige vejledning og tid til at starte et godt forløb op.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Heidi Meyer Vallentin

   Det er faktisk utroligt så travlt folk har med at proppe mad i babyer.. Især når forskning viser at ammebørns lidt mindre vægtkurve er med til en roligere vækst som kan have indflydelse på overvægt senere i livet..

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • LB

   Jeg kæmpede med amningen af min søn, og manglede virkelig hjælp efter vi kom hjem fra sygehuset, hverken sygehuset eller sundhedsplejerske kunne hjælpe, så jeg kæmpede selv (med god støtte fra min mand) Vi startede på grød da han var næsten 6 måneder, men sundhedsplejersken startede med at presse på med skemad allerede før han var 4 måneder, “for han var jo en stor dreng”.. Jeg er glad for jeg holdt fast og stolede på min mavefornemmelse. Jeg ammede delvist indtil jeg igen blev gravid – så ville han dælme ikke mere 🙂

   Tak fordi du sætte fokus på så vigtigt et emne!!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Heidi Meyer Vallentin

   Hej Louise, Du må endelig skrive hvis du har lyst til at dele din historie om hvad I kæmpede med og hvordan I kom igennem jeres udfordringer. Og også gerne hvad det betød for jer at kunne amme? Håber du får en nemmere amning næste gang! <3 Heidi

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • LB

   Hej Heidi,

   Åh det kan godt blive langt 🙂

   Men jeg vil egentlig gerne dele min historie og udfordringer, skal jeg gøre det i en kommentar her eller hvordan? 🙂

   Mange hilsner
   Louise

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hemmeligheden bag mine børns trivsel..