Pres som en PRO!

Lyden af en pressefase.

image

Nogle gange er der helt stille og kun lyden af en kvinde der føder.

En smuk lyd. Der næsten altid lyder ens ligemeget hvem der føder. Andre gange støttes op med jordemoderens guiding og far på sidelinien.

Ja kom så!

PRES

Der er masser af plads. Det ser fint ud. Du rykker den nu. Og bliv ved. Hold det – hold det. Og ny luft ind og tryk videre derfra hvor du er. Hagen mod brystet. Hold dine ben. Krum i ryggen og skyd den frem. Numsen ned og kip i bækkenet. Tro på det. Du er så sej! Jeg kan mærke du kan. Du har flere kræfter end du tror.

Du tør godt!

Det hele er som det skal være. Du skal ikke være bange. Hvis du er bange, så brug det. Byg dig op på din angst nu. Der er kræfter i den.  Vend den til styrke. For du vil det her! Sig det til dig selv! Hjælp dig selv nu.

Prøv en gang at mærk..

Din baby står lige her inde! Det er dens fine lille baghovede du mærker. Der er  hår! Prøv at forestille dig at baby trænger frem. Tillad den at komme ned. Giv helt slip her i pausen. Luk øjnene og hvil dig. God pause. Der bygger dig op og giver dig ufattelige kræfter. Du er så god til det her.

Nu kommer din lille baby snart.

Nu er den forbi det sværreste punkt. Om lidt vil du mærke det brænder og svider. Det er helt normalt. Alt ser ud som det skal hernede. Og pres ja. Og træk dig væk fra smerten. Bevar dit fokus. Flot. Og bliv lidt gal nu. Pres den der brændende følelse væk. Ja det er godt det der!

Nu står dit barns hovede hernede og fylder.

Det er okay. Det betyder den kommer lige om lidt. Så nu skal du lytte godt efter, så vi kan samarbejde om det her. Jeg passer på dig hernede.

Og GISP. Ja og tryk lidt med. Og puuuste ud. Det er flot! Og pres lidt mere. Ja hold det der og pres en gang til. Lyt til mig. Gispegispe gispe.

Og nu er hovedet født.

Bare hold benene spredte ja. Og træk dit fokus væk fra spændingen hernede. Mærk din mands hånd på din skulder. Ja det er flot. Husk at trække vejret far. Om lidt kommer næste ve, så kommer jeres baby op til jer.

Ja er der ve? Okay så presser du bare. Godt klaret.

Tag dine hænder herned

og tag imod dit barn..

Tillykke <3

….

-har du lyst at læse mere om pressefasen, så læs med her

og kommenter gerne med tanker om hvad der var god eller dårlig guiding under din pressefase.

FØLG MIG PÅ FACEBOOK, INSTAGRAM & BLOGLOVIN'

8 kommentarer

 • Malene

  Ja, altså.. Grundlæggende handler vejrtrækningen i sangteknik jo “bare” om at trække vejret med maven og ikke med halsen, hvis det giver mening. Og det giver en bedre kontrol over forbruget af luft.
  Jeg ville virkelig ønske jeg havde været mere bevist om det i pressefasen – og jeg håber da jeg får muligheden for at prøve det af en dag 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene

  Jeg fik også at vide, at jeg ikke måtte skrige – og jeg fik gentagende gange at vide, at jeg ikke skulle lave så meget lyd, og jeg syntes ellers jeg var så stille. Suk 😉

  Under mine indledende veer var jeg glad for at kende til vejrtrækningen fra sangteknikker – det brugte jeg meget. Men jeg glemte det undervejs og da jeg skulle presse kunne jeg slet ikke finde ud af at have energi til at presse og trække vejret samtidig og jeg anede ikke hvordan jeg skulle få nok luft ind til at undgå at besvime under næste ve. Indtil en sygeplejerske fik sagt noget, som igen gav genklang i mine sangteknikker. Hun kunne jo ikke vide at det lige var dét jeg skulle høre for at femøren faldt – men jeg ville ønske at jeg havde fået det at vide tidligere i forløbet. Jeg skulle bare forestille mig at synge en sang med rigtig mange ord og rigtig kort tid til at trække vejret før næste strofe…

  Og efter en ellers lang kamp – så kom min datter få minutter før “at vi gør noget andet”.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Det lyder spændende Malene! Kan sagtens forestille mig at sangtræning kan give gode teknikker til pres. For nyligt var der en syngende fødende på fødegangen.. det var også ret interessant!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nina

  “Jeg passer på dig Hernede”, det måtte min jordemoder virkelig godt have sagt, da jeg fødte vores første, for det føltes fuldstændig som om, jeg blev flået i stykker indefra. Det blev jeg heldigvis ikke, men jeg er ret sikker på, at netop den sætning ville have hjulpet mig hurtigere igennem pressefasen 😊.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Ja Nina, jeg tror ikke du er den eneste der holder igen af frygt for at lave for meget rav i den derned…

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helle

  Puha, jeg kom helt til at holde vejret. Der var én ting, som jeg synes jeg faktisk mestrede rigtig flot til min fødsel (hvor der fandme var meget, der gik ad helvede til, primært fordi det gik så forbandet laaaaaangsomt), og som jeg stadig er stolt af og ret sikker, at jeg kunne gøre igen. Det var gispe. Det havde jeg sgu 110% styr på, og det var ret fedt, for jeg havde presseveer i ca 5 timer. Pressede dog kun de sidste halvanden/to timer. I journalen har jordemoderen kaldt den første halvetime “prøvepres”, så slap hun udenom den der anbefalede en times pressefase. Smart! Desuden fik jeg en pudendusblokade pga sugekop, så jeg mærkede aldrig smerte i pressefasen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ih, jeg blev helt rørt. Hvor fint beskrevet. Hvis jeg husker rigtigt, fik jeg besked på ikke at presse “med” kæber og læber. Og det hjalp faktisk at slappe mere af i ansigtet, selvom man nok kan undre sig over hvad det har med underlivet at gøre….

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille

  Min jordemoder sagde, at presset blev mere effektivt, hvis jeg undlod at skrige. Det var meget godt, for jeg anede ikke, at jeg skreg 😁🙈

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Pres som en PRO!