Sådan undgår du at få et ørebarn.. … og noget om epiduraler (-for det giver jo mening i samme indlæg)

Mig og min amning Part 2 Novas ammekarriere fra fuld tid, til deltid, til dagstid! (inkl. nat-ammestop)

 

a4-886A6883(1920x1280)-sh

På min solo ferie i Hong Kong fik jeg reflekteret en del over min egen ammekarriere og mine tanker om ammelængde, men der røg også lidt tanker ned omkring Novas ammekarriere. Det kommer her.

Nova har ammet godt!

Hun har fuldammet til 6 mdr og aldrig smagt erstatningsmælk, før vi introducerede aftenflasken, som en del af hendes aftenrutine, på hendes 6 mdrs dag. Det tog hende 3-4 mdr, før hendes kost gik over til at bestå mere af fast føde end mælk og det tog hende næsten op til et helt år, før hun rigtig fik fidus til sin aftenflaske. Ellers holdt hun sig troligt til sine bedste venner Amme og Amme. (Det var nærmest det første ord, hun fik over sine læber).

Men flasken vandt sit indtog og hun begyndte at få julelys i øjnene, når hun så sin aftenflaske. Det var kærkomment, da min mælkeproduktion ikke helt stod mål til pigens orale behov og det resulterede mange gange i, at hun lå og tør-ammede mig til den helt store guldmedalje..

Og det er IKKE min kop the skulle jeg hilse og sige!

Selvom jeg har elsket at amme min datter, var der også flere amninger, der begyndte at gå mig på nerverne.. Nætterne blev mere og mere urolige og der er altså ikke noget så frustrerende, som at blive tørammet om natten, når ens krop sover og smerte og tolerance tærsklen drosler ned!

Vi var i en ond cirkel. Hun blev simpelthen ikke tilfredsstillet af min produktions størrelse og kunne sagtens finde på at ligge og amme nonstop en hel nat.. – og jeg blev mere og mere irriteret. Men samtidig var jeg ikke sikker på, at jeg var helt klar til at stoppe natamningerne, da jeg vidste, at det skridt før havde taget livet af mine amning.

Da hun var 18 mdr kunne jeg mærke, at jeg var klar til at jeopardize min amning ved at sige farvel til natamninger. På det tidspunkt, følte jeg, at det ville være fint, hvis hun blev træt af det og selvafvænnede.

Jeg havde da arbejdet næsten et halvt år, med natarbejde ind i mellem, så hun var begyndt at vænne sig til at gå en nat uden bryst. I starten fik hun en flaske eller to om natten og ellers sørgede jeg de første mange måneder for at komme hjem og amme hende af, inden hun blev afleveret i vuggestue. Dette egentlig mest for at holde min produktion ved lige, men også fordi jeg selv havde behov for vores kontakt. På et tidspunkt begyndte hun at sove fra sine natflasker (når far var for lang tid om at reagere) Og så var det altså kun, når jeg lå ved siden af, at hun pattede løs og holdt os begge fra at sove godt.

At natamme et barn over 18 mdr er som at tisse i bukserne, når man fryser… Man tror, at det varmer og i det her tilfælde, giver mere søvn, men ak! Det har det med at gå præcis den modsatte vej! Jo mere mælk de får om natten… jo mere vil de ha… jo oftere vågner de og jo mindre søvn får man.. I gamle dage, da bebsen var lille, fik man måske nok lov at sove efter en amning.. men en stor bebs bliver bare overhovedet ikke tilfredsstillet af den lille smølfetår, man kan præstere 1,5 time siden sidste amning og så bliver amningen hektisk og vækker mere end den søvndysser… og så holder de sig til fadet og tilsidst sover de med patten i munden… og så bliver pat efter min mening til PJAT!

Så beslutningen tog nærmest sig selv og vi sprang ud i det.

Til at starte med fjernede jeg første opvågnings amning. DEN var vigtig! Så det galdt om ikke at være for træt og feks komme til at tro, at det var morgen eller i det hele taget slet ikke lægge mærke til at banditten hæftede sig på. Fik jeg afværget første amning, så sov hun meget længere før næste opvågning end hun feks. ville have gjort, hvis hun havde fået en tår mælk.

Når hun vågnede fik hun sutten og jeg vendte hende om og lå i ske med hende og trøstede hende lidt. Jeg gentog kærligt de samme sætninger: “Vi ammer når det bliver morgen skat, du er en stor pige, du ammer ikke om natten”. Jeg sov med en stram top og en sportsbh, så hun ikke blev alt for frustreret af min duft og kun med nød og næppe kunne få en hånd ind og nulre. Hun blev rigtig gal et par gange de første dage, men hun accepterede at jeg trøstede hende og jeg accepterede, at hun så nulrede sig til ro ( hvilket virkelig ikke er på min yndlingsliste) Der var en enkel dag, hvor vi gav hende en flaske, men jeg holdt fast i, at der ikke var babs om natten. Det tog ikke mere end et par dage ekstra med lidt småbrok, så var hun god igen -og begyndte at sove igennem!

Og mælken gik ikke ned, så det var rent Win Win! -Om dagen havde hun fri amning og det var hun meget bevidst om 😉

Den dag i dag, vågner hun stadig op ind i mellem om natten og efterspørger babs, men hun accepterer uden brok, ligger sig i arm og sover videre. Men der er også dage, hvor det enten glipper og jeg tror det er morgen kl 00.30!! Eller jeg vågner ved at hun allerede er på..  Og så bliver jeg mindet om HVORFOR det er at vi ikke natammer!!! for det giver altid bagslag!

Og så er der de dage, hvor jeg udnytter mit barn.. Der er nemlig ikke noget som en lille ammetår, hvis man ikke kan falde i søvn! Søvnhormonerne virker nemlig hver gang;-)

you give some you get some..!

———-

Hey har i husket at stemme på mig til Bedste Blog hos Børn i Byen? Det ville gøre mig glad, hvis jeg kunne give hende Tinderpigen lidt mere kamp til stregen! Nu er hun jo en af mine piger, så det bliver i familien, men alligevel -hun skal da ikke have det for nemt 😉

skaermbillede-2016-10-13-kl-10-47-37-pm

FØLG MIG PÅ FACEBOOK, INSTAGRAM & BLOGLOVIN'

6 kommentarer

 • Helle

  Tak, tak, tak for det indlæg. Vi skal stoppe natamningen fra I NAT, så timingen var perfekt. Jeg gruer noget, for han bruger ikke sut den lille, hvilket gør at han lige præcis snildt kan ligge i babbe i timer, og det er gør ikke mig til den bedste mor. Så nu skal det være. Gid det går så nemt som hos jer.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Åh Helle -Held og lykke! Sørg for at trøste ham og evt tilbyd ham en sutteflaske (evt vandflaske) som han om ikke andet så kan tage sin frustrationer ud på og smide med;-) Gå ind i det med selvtillid og voksen overskud og vis dit barn at du har tillid til at han kan klare det! “Han er jo så stor nu” <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anita

  Jeg fuldammer min datter på 5,5 mdr. Men hun spiser oftere om natten end om dagen, hvilket betyder nul søvn til mor her! Jeg er dog i tvivl om, hun er gammel nok til at undvære mad om natten..? Hun vil ligge ved brystet konstant om natten men ikke om dagen, hvor hun, med det samme hun har spist, har travlt med at komme op og se, hvad der sker! Det hele gir lidt mere mening, efter at læse dit indlæg her. Tak for en super inspirerende blog, jeg nyder at læse med😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Kære Anita, Det er hårdt men det er normalt at babyer i den alder får ekstra behov for amning om natten. Deres udvikling er meget intens og de har brug for at tanke op på tryghed om natten. Du kan forsøge at holde lidt mere hånd i hanke med hvad der sker om natten. Sørg for at få givet hende begge bryster ved hendes reelle opvågninger og vend hende så om så hun ikke ligger lige op af duften og sørg for at hun har sutten eller kan mærke din varme, -så hun ikke nødvendigvis behøver at vågne helt op næste gang hun får tryghedsbehov. Hold øje med tiden et par nætter så du får styret hende ud af at der går for kort i mellem amningerne. 3+ timer imellem er vel acceptabelt og hvis du lige får styret hende et par dage så tror jeg hun kommer tilbage i et bedre spor.
   Hvis man natafvænner for tidligt kan det blot betyde at baby begynder at stå op kl 5 så er summen af søvn jo total…
   Læs gerne dette indlæg https://meyermor.dk/2015/02/17/sover-din-baby-overhovedet-ikke-igennem-om-natten/
   Kram til dig og husk det er ikke for evigt;-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lisbeth

  Tak for du deler dine erfaringer. Min datter på 11 mdr ammer nemlig mere og mere om natten. Hvis hun fik lov ville hun ligge med babsen i munden hele natten. Jeg ku godt tænke mig at stoppe natamning. Specielt fordi jeg starter arbejde om et par dage så det vil virkelig være rart med lidt mere sammenhængende søvn. Nu har jeg fået mod på at forsøge at stoppe alt det nattetimer. Tak 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Kære Lisbeth, Held og lykke! Jeg har en aftale med mig selv om at det er morgen fra kl 05.. så derfra får hun lov at amme.. og så kvitterer hun ofte med at sove ekstra længe;-) For det første fordi babserne så er det mere fulde og for det andet fordi det lige slår os omuld med søvnhormoner, så det er skønt at hun (næsten) aldrig står op før 7:-)
   Håber det bliver godt for jer alle, Kh Heidi

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sådan undgår du at få et ørebarn.. … og noget om epiduraler (-for det giver jo mening i samme indlæg)