Little Miss Bad -om snart at være to år og meget stor...

Hvornår blev barsel et spørgsmål om løn og ligestilling?

skaermbillede-2016-11-14-kl-11-36-11-pm

Er det bare mig der har lyttet til dagens nyheder i radioen og undret mig over nyhedsværdien i, at det går ud over kvinders løn og karriere at sætte børn i verden ? Nej vel.. Det er en gammel nyhed! Det har alle dage været kvinderne, der trak det korte økonomiske strå i familiespillet. At mænd så gerne vil have mere barsel er måske en nyere eller i hvert fald stigende tendens, som til dels kan have en nyhedsværdi, selvom det kan argumenteres, at det længe har været muligt for forældre at deles om barslen. Så hvad er det, der tales om denne gang?

Kombinationen af de to problemstillinger ser ud til at give et plus. Mor får simpelthen højere løn af at far tager mere barsel.. WIN WIN..

Jeg undrer mig som sådan ikke over, at man gerne vil slå et slag for mænds ret til barsel og kvinders ret til at have en karriere ved siden af familielivet, men jeg undrer mig over, hvorfor det blev en snak om individuel økonomi og forældres egoistiske behov for at optimere deres egne behov.

Er det bare mig, der synes, der er en kæmpe elefant i hjørnet af den her snak..?

HVEM taler om familiens fællesøkonomi OG barnets trivsel i dagens nyheder?

Er vi blevet så økonomisk og socialt forkvaklede, at vi skal ud i milimeter demokrati helt op i familiestrukturen? Hvorfor taler vi om mors løn og fars løn og ikke forældres samlede løn? Skal vi forsikre os og dele barslen, bare fordi det er økonomisk mest fair for mor, HVIS nu forholdet ikke holder? – eller skal vi partout dele barslen, fordi far OGSÅ vil have lov at gå hjemme med barnet og DET er fair?

Ligestillingsministeren udtaler, at hun (endnu?) ikke vil ud i øremærket barsel til fædre for at “sikre” ligestilling i barsels og karriere vilkår, da man ikke vil presse faste modeller ned over danske familier..

Jamen tak for det!

Tænker ingen på, hvad der egentlig er fair for barnet?

Børn er små forskellige individer, med dybt forskellige personligheder og behov.

Nogle er født “trygge og nemme” og forældrene kan forvalte deres forældreskab uden de store hensyn til barnets stemme. -men det er de få! Mange babyer kommer til verden med en forholdsvis stor mening om, hvordan livet skal indrettes efter dets ankomst. Følger du ikke dets anvisninger er der kontant afregning ved kasse to.

Ammende babyer er ved 6 mdr ofte kun lige begyndt at smage på fast føde og mælk vil være deres primære næringskilde nogle gode måneder endnu. Det er bare et´ argument, der er svært at diskutere i forholdt til løn og ligestilling.. De fleste babyer har også brug for en primær tilknytningsperson langt op i de første år af dets liv for at frigive ressourcer til at tillade andre personers afbrudte tilstedeværelse. Babyer er i et konstant udviklingspres og derfor vil ro i familiestrukturen give ressourcer til tryghed, tillid og mod på udvikling.

Jeg kunne opremse flere babybehov, der i min verden, kommer før forældres, men jeg kan også bare sige held og lykke med at fokusere så meget på forældrenes behov i de tidlige personlighedsdannende børne-år… den tid har det med at komme dårligt tilbage og så skal der altså budgeteres med det´ mere tilstedeværelse og børneprioritering i skoletiden, når de forskellige diagnoser begynder at vise sig…

Hvilken indflydelse har det så på familiens økonomi og hvem tager tjansen der?

Staten?

FØLG MIG PÅ FACEBOOK, INSTAGRAM & BLOGLOVIN'

6 kommentarer

 • Eva

  Dette indlæg rammer så plet på hvordan det var under min families barsel. I ligestillingens og min karrieres tegn startede jeg på arbejde da min dreng var 6,5 måned. Det passede lige med semesterstart (både min mand og jeg arbejder i universitetsverdenen) og så kunne min mand have fire måneders barsel. Jeg ammede om morgenen inden jeg stod ud af sengen, malkede mælk ud imens jeg spiste morgenmad, skyndte mig at cykle på arbejde og forsøgte at nå så meget jeg kunne med tiltagende brystspænding henover dagen og stressede hjem for at være hjemme og amme igen senest kl. 16 – blev klokken lidt over var der også stress på derhjemme, for far kunne jo ligesom ikke amme og det tager lang tid at optø frossen reserve-mælk. Og så kunne jeg forsøge at nå det forsømte arbejde om aftenen inden jeg dejsede om i udmattelse.
  Jeg gør det ALDRIG på den måde igen! Nogle ville hævde at vi jo bare kunne have droppet amningen, men efter at have kæmpet en brag kamp for at få det til at køre i starten og i øvrigt med skelen til de helbredsmæssige konsekvenser for både min søn og jeg var det ligesom ikke noget oplagt valg.
  Så for mig at se er der godt nok ikke meget ligestilling over “ligestillet barsel!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   WOW – sikken en tid! Du må være lidt af en fighter! Respekt for det – og for at du ikke har tænkt dig at gøre det igen:-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  Jeg kan vitterlig godt forstå ligestillingsaspektet, men dine argumenter giver også meget mening. Min mand og jeg tjener lige meget. Vi deler ikke barslen 50/50, når lillesøster kommer her omkring januar. Jeg skal have ti måneder og min mand to (heldigvis er han så lærer og har ok meget ferie). Det skal jeg blandt andet på grund af amningen. Jeg elskede at amme min søn, og ammede ham til han sagde pænt nej tak, da han var knapt to. Man sammenligner altid danske forhold med svenske, men man glemmer, at i Sverige har de altså halvandet år til deling mellem mor og far. Halvandet! Det gør det alt andet lige en del nemmere at øremærke et halvt år til farmand. Det ville være aldeles okay med mig, hvis vi havde lige så lang tid. Og desuden i barnets tarv.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Ja Anette -den artikel er lige down my alley 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Little Miss Bad -om snart at være to år og meget stor...