5 ting der ødelægger din fødsel!

Fiskeolie til gravide – godt eller skidt(fisk)?

skaermbillede-2016-12-30-kl-12-54-31-am

I dagens nyheder har der været tale om ny forskning, der viser, at fiskeolie kan have indflydelse på børns udvikling af astma. En større undersøgelse ser ud til at påvise en sammenhæng mellem indtagelse af fiskeolie i det 3. trimester og lavere risiko for udvikling af astma hos barnet.

Jeg har længe kendt til undersøgelser, der viser, at fiskeolie kan have indflydelse på børns motoriske udvikling og intelligens -og selvom det ser ud til at udligne sig i to års alderen i forhold til dem, der ikke har fået tilskud af fiskeolie, så var jeg selv ikke i tvivl om, at fiskeolie var en del af min daglige graviditets rutine, da jeg selv var gravid.

Nu er der altså yderligere forskning, der viser, at også udviklingen af astma kan afhjælpes og der lægges op til, at fiskeolie måske kan have flere gavnlige effekter og der derfor skal forskes yderligere i oliens gavnlige effekter.

Ifølge Hans Bisgaard må det nemlig antages, at man kan opnå samme positive effekter ved andre sygdomme, herunder kronisk tarmbetændelse, gigt og diabetes. Børnelæge og professor Hans Bisgaard fra Dansk Børneastma Center

Nu er jeg ikke forsker -og heller ikke helt inde i det her med fiskeolie. Jeg ved som jordemoder blot, at jeg skal informere om, at man skal ophøre med at indtage fiskeolie i uge 37, da fiskeolie er blodfortyndende og det dermed kan forøge blødningsrisiko ved fødslen. Derudover ved jeg, at der er forskel på fiskeolie, -på renheden og på værdien af den olie, vi kan få på markedet.

Men hvilken olie skal man så vælge?

Jeg har spurgt min ven, sygeplejersken Annette Bülow, om hun ville hjælpe mig med et lille gæsteblog- indlæg om, hvordan vi vælger en fiskeolie. Annette er forhandler af fiskeolien Pure Active Oil, og har sat sig grundigt ind i viden om fiskeolie.

Annette skriver.

Kære Heidi

Jeg syntes, man skal have tillid til den producent eller den person, der anbefaler et produkt. Når man ser på et produkt kikker jeg på 5 parametre:

Source (hvorfra kommer omega-3 fedtsyren)

Totox værdien (total-oxidation = oxidationsgraden)

DHA værdien (det omega-3 der går til hjernen, så man ikke bliver dum)

EPA værdien (omega-3 fedtsyre, der går til resten af kroppen)

Daglig anbefalede dosis

For mig er det vigtigt at omega-3 fedtsyren kommer fra en fisk fra Ishavet (en koldtvands fisk), at det ikke er omega-3 fedtsyre fra skidtfisk eller fra rådden fisk. Derudover er det vigtigt, at totox værdien er så lav som muligt. Hvis den er høj er produktet forharsket og decideret giftigt for kroppen.

Der findes rigtig mange fiskeolier på markedet. De fleste produkter findes som kapsler, der indeholder oxideret omega-3 fedtsyre. Oxideret eller iltet omega-3 fedtsyre smager grimt, det er derfor, det er pakket ind. Når gelatine – eller plantekapslen brydes ned af mavesyren, ligger den oxiderede omega-3 fedtsyre i mavesækken og har svært ved at blive optaget i kroppen, der ikke vil have fedtsyre, der er harskt. Det giver sure fiskebøvse og kvalme. Mange produkter indeholder også omega-6 fedtsyre, som vi i forvejen har alt for meget af.

En ren og flydende omega-3 fedtsyre fra et norsk firma er tilgængelig på det danske marked. Produktet består af omega-3 fedtsyre fra torsk (koldt-vands-fisk) fra Ishavet tilsat koldpresset ekstra virgin olivenolie fra Spanien, citron og D3 vitamin. Olivenolien, der er fuld af anti-oxidanter trækker hurtigt ind over maveslimhinden og trækker omega-3 med. Man tager 1 spiseskefuld af olien om dagen enten morgen eller aften. Den første måned anbefales det at tage 2 spiseskefulde.

Olien kan blandes i alt koldt, hvis det er nødvendigt for at få den ned. Åbnet holder flasken med 300 ml sig 90 dage i køleskab.

Hvis man ser på Pure Active Oil, kan jeg skrive følgende:

Source: Torsk fra Ishavet

Totox værdi: 4

DHA: 907 mg (ved 1 spsk.)

EPA: 635 mg (ved 1 spsk.)

Daglig dosis: 1 spiseskefuld 10-12 ml

Hvis jeg sammenligner med et andet dansk produkt Dansk Ørred ser det således ud:

Source: Ørred (fra et ørreddambrug ved Silkeborg)

Totox værdi: 26

DHA: 180 mg (ved 4 kapsler)

EPA: 70 mg (ved 4 kapsler)

Daglig dosis: 2-4 kapsler

Der skal således tages 16 kapsler af Dansk Ørred for at få samme mængde DHA, der er omega-3 fedtsyre, der går til hjernen og øjnene. Og det er der ingen der kan indtage.

Vil du vide mere om – Pure Active Oil, kan du ringe til sygeplejerske Annette Bülow mobil nr. 21293003 eller maile på annette@iceserum.dk.

Her er lidt mere generel viden om fiskeolie.

Den essentielle omega-3 fedtsyre

Har du tør hud, smerter i bevægeapparatet (muskler & led), tørre slimhinder eller problemer med mave-tarmsystemet eller har du svært ved at koncentrere dig eller at huske, mangler du helt sikkert omega-3 fedtsyre; i folkemunde kaldet fiskeolie.

Omega-3 fedtsyre er essentielt dvs. at vi ikke selv kan danne den, men skal have den tilført gennem kosten. Den primære kilde til omega-3 fedtsyre er fede fisk, som de fleste danskere spiser for lidt af.

Mangel på omega-3 fedtsyre skaber ubalance imellem omega-3 og omega-6. Omega-6 får vi alt for meget af gennem kød og mejeriprodukter. Ubalancen giver inflammation og der opstår sygdom.

Vidste du at:

  • 90% af alle sygdomme opstår pga. inflammation i kroppen
  • Inflammation opstår, når der er ubalance imellem omega 3 og omega 6
  • Kroppen ikke selv kan danne den livsvigtige omega 3 fedtsyre, men skal have den tilført gennem kosten (fede fisk)
  • Man ved at tage en simpel test kan måle indholdet af omega-3 i kroppen og balancen mellem omega-3 og omega-6

Tager du fiskeolie?

Var dette indlæg oplysende for dig – skriv din kommentar til indlægget herunder <3

FØLG MIG PÅ FACEBOOK, INSTAGRAM & BLOGLOVIN'

6 kommentarer

  • Tina

    Hej Meyermor 🙂
    Spændende indlæg. Jeg har altid vist, at fiskeolie er et godt supplement, men jeg vidste faktisk ikke, at det med fordel kan tages, når du er gravid, for at fremme barnets udvikling… Jeg er gravid i 24. uge. Det lyder som om, at det ikke er for sent for mig, at gå i gang med fiskeolien. Men du anbefaler at man som gravid stopper med det i uge 37? Jeg skal have planlagt kejsersnit, så jeg ved ikke, om det har nogen indflydelse? Vh Tina

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Meyermor

      Kære Tina, ja det gælder også når man skal have kejsersnit, da det er blodfortyndende. Kh og held og lykke med det <3 Heidi

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katrine

    Rigtig fint indlæg! Herhjemme tager vi Nordic Naturals i flydende for, og når jeg sammenligner DHA og EPA er de højrere i NN dvs. daglig dosis er halvt så stor. Hvilket af de to produkter er at foretrække? Og gerne hvorfor? Tak for et spændende indlæg 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Meyermor

      Kære Katrine, det vil jeg ikke kunne svare på, men henviser til Annette Bulow. Jeg vil mene at det giver mest mening at vælge den hvor dosis er lavest og værdierne er højst. Kh Heidi

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • M

    Måske du ku’ knytte en kommentar til indlægget, om muligheden for at få omega-3 igennem den mere vegetariske/veganske/ikke-fisk alternativ – hørfrøsolie?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Meyermor

      Kære M, det er en rigtig god pointe. Tak for det. Kh Heidi

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

5 ting der ødelægger din fødsel!