Fiskeolie til gravide - godt eller skidt(fisk)?

Og julen varer lige til P.. lukkeveerne..! Postfelicitas syndrom!

Foto credentials http://www.lycoops.com

Foto credentials http://www.lycoops.com

Altså.. var jeg blevet blindtestet på dagens telefonopkald til vagt-telefonen, så kunne jeg med sikkerhed have fortalt, at vi befinder os i start Januar!

For det plukker derude!

Man ligger på stribe på landets fødemodtagelser og OBS’er for “truende for tidlig fødsel”.

De gravide er utilpasse.. har menstruationslignende smerter, hyppige plukkeveer, føler sig matte og trætte, får vand i kroppen og hovedpine og det går ikke rigtig over, når de lægger sig ned og hviler!

De fejler allesammen (næsten) det samme..

POSTFELICITAS-syndrom!

Efter-fest-syndrom…

For meget julestress, gaveindkøb, madlavning, oprydning, hygge-stress, overanstrengelse og lange aftener ved spisebordet. Der er blevet spist for fedt og drukket for lidt. (vand). Forstoppelse irriterer livmoderen, blæren er under hårdt arbejde, og baby har været lullet rundt i mors mange bevægelser og dansen rundt om juletræet og vågner nu op til dåd, netop som mor vil slappe af.. og så fortsætter festen med mere fed mad, og fest og overstimulering og toppen på kransekagen er nytårsfyrværkeriet, der sætter skub i det hele.. og ve mig om ikke det nye år også fik et lille knald med på vejen..

OG SÅ BLEV DET JANUAR!

BOM

og AV!

Og alle dem, der ikke er i nærheden af termin, bliver i tvivl, om ubehaget måske kan være tegn på, at fødslen er på vej..

Og så er det, at i sidder på stribe på venteværelserne rundt omkring og bekymrer jer for kroppens signaler. OG DET SKAL MAN DA OGSÅ ingen tvivl om det! Babyer skal jo helst ikke komme for tidligt, men det kan være rart at vide lidt om, hvad vi jordemødre tænker om alle jeres små hårde maver.

GENERELT

Forstoppelsen skal lindres.

Blærebetændelsen skal behandles.

Baby skal sparke!

Kommer du ind til os på modtagelsen, så vil vi køre en CTG og mærke på dig udvendigt og indvendigt. ER der grund til tvivl. Feks hvis der er regelmæssige plukkeveer over en periode på flere timer, eller hvis livmoderhalsen er begyndt at forkortes, så kan vi finde på at scanne efter og se, hvor meget den har åbnet sig. Der er nogle hospitaler, der kan pode livmoderhalsen og finde hormonudslag, der kan være tegn på, at fødslen er på vej. Og ellers spørger vi til vandafgang, blødning og om du mærker normalt med liv.

Er du under 34. uge, så vil ovenstående måske lede til, at du bliver sat i en vehæmmende behandling. Det kan man nogle gange have held med, hvis man kommer igang tids nok, så derfor er det vigtigt, at man forholder sig til sine symptomer.

Men er man over uge 34 gør vi ikke noget for at stoppe fødslen.

Så skal kroppen bare have ro og hvile, så alt, hvad der kunne ligne optræk, får mulighed for at gå i sig selv igen.

Og her ligger der et lille stop-drop-review moment.. FOR hvis du nu er i uge 34+0 og har alle ovenstående symptomer, og din urin er stixet blank og du kommer af med afføring og får drukket rigeligt Og babyen er en happy camper i maven..

Er det så en god ide overhovedet at tage ind til et tjeck?

Altså hvis du er bekymret og nervøs, så er det altid en god ide at få ro på det… MEN køreturen… de hårde stole i timevis af venteværelsestid, den hårde briks, de stramme bælter om din mave, undersøgelser ud og indvendigt..

DET er altsammen med til at provokere yderligere på en i forvejen belastet livmoder…

Vi taler faktisk om CTG-veer! – at plukkeveer forværres af at ligge der med overvågningsudstyr.. så tag lige at stoppe op.. træk vejret godt ned i maven og overvej så, om det måske alligevel var mere en tur i dine egne gode dyner med en varmepude du havde brug for!

Men JO måske GÅR du i fødsel.. og måske kunne besøget på fødegangen have fortalt dig en lille smule om sandsynligheden for dette, så du var lidt forberedt på det, men så er der altså ikke mere at hente ved det besøg..

De færreste kvinder styrtføder et barn uden først at bløde tegnblødning og få regelmæssige eller smertefulde kontraktioner, som de skal arbejde ret hårdt på at mestre i minimum 2-3 timer.. Og det er virkelig de færreste… SÅ det, jeg mener, er.. at HVIS du går i fødsel om natten.. så skal du nok opdage det.. og sandsynligheden for, AT du går i fødsel om natten efter et tjek er faktisk meget større…

SÅ det jeg ville sige var….

at jeg med dette skriv gerne ville indgyde lidt tillid til egen krop, noget kritisk overvejning af fordele og ulemper ved det der med at “føle sig sikker”..

Det eneste vi nogensinde er sikre på er… at vi ikke er sikre på en skid.

Så.. GOD nat og gør det, der føles bedst for jer

– men gør det ikke af uvidenhed

<3

Kh Meyermor

FØLG MIG PÅ FACEBOOK, INSTAGRAM & BLOGLOVIN'

3 kommentarer

 • Anette

  Skønt at læse så oplysende et indlæg 👍😊
  Du skriver skønt

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cari Parsberg Laursen

  Og det var så hovedet på sømmet 😉
  Har de sidste 3 dage været voldsomt utilpas i egen krop, ekstra træt, sovet ekstremt dårligt og været én stor plukkeve 😬 Har dog ikke haft behov for ekstra tjek eller været nervøs – men undret mig over hvor energien blev af… I et samfund hvor ALT bliver diagnosticeret, er jeg lykkelig for at vide, at jeg har Efter-fest-syndrom 😂 Tak for et ærligt, men fagligt og underholdende indlæg 😁

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Glæder mig at det faldt i god jord <3 Tak Cari og god bedring med dine højtids-tømmermænd 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fiskeolie til gravide - godt eller skidt(fisk)?