Kunsten at jonglere et voksenliv...

Hvis du kun skal lytte til ET råd i din graviditet så er det…

Skærmbillede 2016-06-02 kl. 2.57.59 PM

Probiotika!

Jeg stod den anden dag og talte med en dame om hendes 3 børn og hvordan den ene havde været særdeles hårdt ramt af refluks og kolik, som havde domineret det meste af det første år af dette barns liv og hele familiens livskvalitet.

Jeg spurgte sådan lidt henkastet, om hun mon havde fået antibiotika i gravditeten..?

JA sagde hun med store øjne!!!

Mange gange! Hun havde døjet med gentagne blærebetændelser og var kommet på flere forskellige kure og penicillin arter for at få bugt med de genstridige onde bakterier.

Men hvad hun ikke vidste var, at medicinen ikke kun havde gjort det af med de dumme bakterier i hende system, men også de gode…

Og i de gode bakterier sidder kernen til det ufødte barns immunforsvar.

Jeg har i dag været til et spændende blogevent med Valio, som netop er igang med at importere et Finsk mælkesyre produkt KEFIR på det danske marked. De inviterede til yoga og tarmforedrag og en smagsprøve på Gefilus produktet og jeg må sige, at jeg synes det var et hit. Det hele.

Vidste du, at vi har 2 kilo bakterier i vores krop? At der i 1 gram afføring er flere bakterier, end der er mennesker på jorden? At vores tarmflora står for 70% af vores immunforsvar? At tarmens helse ser ud til at være linket til udviklingen af depression, stress og fedme?

Jeg vidste og har længe prædiket, at mine gravide skal sørge for at optimere deres tarmflora op mod termin. Jo sundere mors tarmsystem er ved fødslen jo sundere bliver babys nemlig.

Baby bliver nemlig præppet med mors tarmflora på vej igennem fødselskanalen og det har vist sig at have stor indflydelse på allergier og eksem senere i livet og måske endda andre livsstilssygdomme som fedme, depression og sukkersyge . Derfor er man ved kejsersnit begyndt at overveje at påføre baby et swipe fra mors mellemkød.

Men hvis mor har fået slået sin bakterieflora i stykker ved antibiotisk behandling i graviditeten er det ikke sikkert, at hendes system har nået at gendanne de gavnende effekter og så kan vi sådan set alle blive ramt af konsekvenserne fra en skadet tarmflora om vi swiper/koloniserer baby aktivt, føder vaginalt eller ej.

Jeg havde selv en lille refluks mand det første år af min søns liv… Jeg havde haft graviditets kløe i graviditeten og var i gang med at udvikle stofskiftesygdom, men det var ikke diagnosticeret endnu, istedet blev jeg obset for irritabel tyktarm… Der var NOGET der ikke virkede.. og så kom bassen .. og der var virkelig NOGET, der ikke virkede hos ham…!

Refluks gør ondt! (Det er tilbageløb fra mavesækken pga en umoden mavemund) Han bøvsede som en sømand, fik syreopstød, han havde svært ved afføringen, senere hen havde han svært ved at fordøje sin mad og udviklede hen af vejen madangst som kom til udtryk som ekstrem kræsenhed.. Konsekvent holdt han sig fra tunge proteiner som i mælk og kød -og rugbrød har han først lært at spise som ti årig! Han har kort fortalt været rigtig meget igennem … højst sandsynligt pga hans mors dårlige tarme!

Så da jeg ventede Bossen var der ingen tvivl! -min tarmflora skulle optimeres BIG TIME! Jeg tog en kur probiotika tidligt i graviditeten og igen den sidste måned inden termin. Sjovt nok har hun haft lidt af den samme tendens til refluks, men aldrig været forpint. Og hun har haft god afføring og kun meget lidt syg.. Og der har aldrig været noget med ørene..

Så jeg sværger til PROBITIKA.

Og selvom man altid vil rende ind i Forskning, der siger, at vi ikke kan konkludere noget som helst andet end, at der skal mere forskning til…. Så skader det i hvert fald ikke noget at tage en kur.

Det kan du så gøre enten ved at indtage det i pilleform fra feks et mærke som DUOLAC eller ved at indtage 2 dl Valio Gefilus Kefir dagligt. Men du kan også lave det selv Kefir.dk og der findes Facebook Kefir grupper, hvor du kan sparre omkring din Kefir, hvis du går all in!

Og har din baby fået en omgang antibiotika kan du med fordel følge op med Biogaia som kan hjælpe babys bakteriebalance tilbage i den gode retning.

 

FØLG MIG PÅ FACEBOOK, INSTAGRAM & BLOGLOVIN'

16 kommentarer

 • Pernille-Sofie

  Den info ville jeg gerne have haft for 10 år siden… Jeg venter min tredje og har netop tænkt at mælkesyrebakterier op til fødslen er nr 1!!
  Min første døjede meget med maven, og sp sagde han skulle have d-dråber, dog kom jeg til et punkt, efter et barn der vågnede hver 20’ende minut HVER NAT indtil Gud ved ikke hvornår, hvor jeg stoppede med dem.. men havde jeg vidst bedre, og havde min sundhedsplejerske dog vidst Bedre.
  Nr to fik biogaya, og hun boblede efter 8 uger hele natten 👏🏻👏🏻
  Min søn på Idag 9 år får mælkesyrebakterier den dag Idag, fordi han i perioder har mange problemer med maven, og er MEGET overvejende ift hvad han spiser. Dog masser af frugt og grønt. Men mad han Ved hvad der er i.. aldrig om han spiser det.
  Tusind tak for dit fokus på det, selvom det er 3 år siden 😍

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Må man drikke vandkefir som gravid?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Ja det tænker jeg ikke kan have nogle sundhedsskadelige virkninger kh Heidi

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sophie

  Hej Heidi,
  Jeg er nysgerrig på om du ved, om der er nogen risiko ved at drikke hjemmelavet kefir i graviditeten? Der er så mange kostråd og jeg kan ikke lade være med at tænke om, om mælk, der står på køkkenbordet, kan risikere at have skadelige bakterier i blandt?
  Jeg håber, at du kan hjælpe.
  Mvh. Sophie

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Kære Sophie, Jeg har ikke undersøgt det, men jeg kan simpelthen ikke forestille mig, at der er noget skadeligt i Kefir. Det er jo de gode bakterier der får fuld flor i kefir. Dem der æder dårlige bakterier. Jeg ville selv roligt drikke kefir i graviditeten. kh hedi

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia

  Kære Heidi,

  Tak for nogle virkelig spændende blogindlæg 🙏

  Blev nysgerrig omkring probiotika. Ville du anbefale at tage det post partum også? Altså mens man ammer 😀

  Mange hilsner,
  Mia og baby Ayrton

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Hej Mia, ja det er også en god ide at tilføre probiotika i perioder i efterfødselstiden. En enkel kur om året eller efter antibiotika skulle gøre det. Kh Heidi

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  Hvilken duolac er bedst at tage som gravid?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Må jeg tage Symbioflor fra Biosym som gravid?

  Jeg har i forvejen irritabel tyktarm og en immundefekt og har hele min graviditet døjet med kvalme og opkast. Min mave er helt ødelagt og fungerer bare ikke. Håber ikke det kan gå ud over den lille i maven (Er i uge 28).

  Inden jeg blev gravid tog jeg Symbioflor, må jeg tage dem nu?resten af graviditeten? Er probiotika bedre? Og hvorlænge skal jeg tage dem?

  Mvh Mette

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Kære mette du skal spørge din læge mht specifikke medikamenter. Probiotika skal tages i det sidste trimester og bare tag glasset ud. Held og lykke med maven. kh Heidi

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Det lyder SÅ meget som min søn på 2. Kolik i 6 mdr, reflux til ca damme alder og vil i en alder af to stadig ikke rigtig indtage reelle måltider men kun små snacks som er meget selektivt udvalgt. Jeg bliver nød til at spørge hvordan du har håndteret din søns manglende indtag af mad? Jeg ammer stadig, heldigvis for så får han lidt ind, men jeg syns det er SÅ svært at han ikke spiser reelle måltider. Der ud over døjer han meget med maven og vi er netop indstillet til en børnelæge for udredning 🙁 Hvor ville jeg ønske at din viden var mere udbredt i sygehusvæsnet. At få diagnosen kolik og intet at kunne gøre ved det, er meget frustrerende.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Kære Camilla, Jeg stoppede med at natamme, da han var 6 mdr, da han sov bedst i sin egen seng på sit eget værelse. Han fik istedet en flaske med det mindste suttehul og så vand i flasken, som han brugte som sut, da det lindrede hans ubehag og ikke gav ham mavebesvær om natten. Så vores situation er jo lidt forskellig fra hinanden. Nu langtidsammer jeg selv lillesøster her, så du må ikke misforstå mig, når jeg nu vil rådgive dig til at ændre lidt på amningen. Ammemælk er sødt og lidt ligesom en dessert for baby i den her alder, så hvis du gerne vil have ham til at åbne mere op for reel mad, tror jeg, i begge vil have godt af, at du forsøger at styre amningen hen til at være mere på din vilje. Begynde at vise, at du bestemmer, hvornår han må amme og gerne nå frem til, at der kun ammes om natten og på sigt kun til aften og morgen. Det giver tryghed for barnet at mærke, at mor bestemmer og ved hvad der er godt. Og han er stor nok til at forstå korte sætninger, som “Vi ammer kun i sengen”. “det er nat, vi ammer når det er blevet morgen” Det vil klart være meget ambivalent for dig, da amningen jo netop redder, at han i det mindste spiser NOGET! Men sørg for i en periode kun at tilbyde ham meget ensformig mad og det samme til hver måltid. Feks. havregrød til morgen (hvis han kan lide det) og evt blødt brød (levebrød) vendt i æg og stegt på panden til frokost og så hans favorit aftensmad, måske pasta med en simpel sovs til aften. Så skal han ikke have snacks og mellemmåltider i et par dage heller, men have ro og ikke for meget stimuli (der får reflux til at blusse op). I starten kan du amme som dessert efter maden, hvis du føler for det, men vend ham langsomt til at udsætte sit behov for amningen og finde tryghed i at maden er genkendelig og rolig og intet pres. Du skal føle success, hvis han bare spiser en bid og vise ham, at du har tillid til, at han begynder at spise, når han er klar. Du skal være stolt af ham og endelig ikke måle din moderlighed i hvor meget dit barn spiser.. det siger jeg bare fordi det er et klassisk eksempel -som jeg selv har været ramt af;-) Nu ved jeg ikke om din søn får reflux medicin, for så kan det have stor indflydelse på hans mave, men overvej om din søns reflux kommer af for meget eller for lidt mavesyre. Det giver nemlig samme symptomer men medicinen kan så forværre og forstoppe maven. Hvis det er det sidste vil han have godt af mad, der er surt og stimulerer fordøjelsen -og meget væske. Sørg for at optimere hans tarmflora med probiotikakur flere gange årligt. Varier gerne mærket. Held og lykke og Kærlig hilsen Heidi

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tina M

  Min søn startede i dagpleje December 2015, og hele den vintersæson var han SÅ MEGET SYG. Som i, hvis han havde tre raske uger i rap, så var det vildt. Foråret 2016 startede vi ham op på Mælkesyrebakterier ( Semper Biogaia dråber ), multivitaminer, fiskeolie og Bio Strath. Han har indtil videre kun haft en enkelt forkølelse med 2 dages feber i denne vintersæson. Det har været SÅ godt for ham at få boostet sit immunforsvars system, og jeg vidste faktisk ikke inden da at det meste af vores immun forsvar sidder i tarmene. De voksne i huset har også tilføjet mælkesyrebakterier til det daglige vitamin indtag. Hans sygedage sidste år gjorde faktisk at han røg lidt tilbage i sin sociale udvikling, og havde det vildt hårdt i legestuen fx. Det er han heldigvis kommet super fint efter, og er helt på linje med alle de andre unger :o) Men jeg anbefaler især Mælkesyrebakterier og Bio Strath til alle der har lignende problemer, det har gjort en kæmpe forskel hos os.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Kære Tina, tak for din erfaring og anbefaling <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Jeg har fået konstateret colitis efter min søns fødsel (Nov 2014) faktisk tror jeg at jeg fik det sidst i graviditeten.. Hvordan kan det påvirke ham – og evt det barn jeg håber at blive gravid med i løbet af i år?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   kære Julie, Colitis behøver ikke betyde at du ikke har en god tarmflora. Bare forsg at spis præpriotisk altså mad som styrker din tarmflora og tag en kur probiotika i tredie trimester så din tarm er stærk til fødslen. Held og lykke med det hele <3

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kunsten at jonglere et voksenliv...