Hvis du kun skal lytte til ET råd i din graviditet så er det...

Værd at vide før du svøber dit barn!

IMG_2587.PNG

Jeg lagde en lille babyhvisker video op på bloggens instagram og facebook igår aftes fra et besøg hos Sebastian på 7 uger. Hans mor filmede imens jeg viste, hvordan man svøber og hjælper baby til ro og søvn. – og jeg fik lov at dele videoen med jer <3

I er rigtig mange, der allerede har set klippet og kommer med spørgsmål eller deler jeres erfaringer i kommentarer, så dette indlæg er en opfølgning på nogle af jeres spørgsmål og en afklaring af, hvordan man bruger teknikken korrekt.

skaermbillede-2017-02-09-kl-09-39-06

Nyd babys vågen-tid.

Først og fremmest er det mig meget magtpåliggende at få understreget, at babyer OGSÅ skal have lov at være vågne !

Jeg har nogle gange set forældre arbejde så meget for at få baby til at sove, at de helt glemte at vise barnet, at de nød, at det var vågent. Hvis alle ens tanker drejer sig om, hvordan man kan få barnet til at sove, så man kan få frie hænder til at lave alt muligt andet -så kan man være sikker på, at barnet IKKE sover. (i hvert fald ikke særligt godt) De mærker den manglende kontakt og vil derfor holde endnu mere fast i mors opmærksomhed. Og helt ærligt, så er mors job de første 3 mdr faktisk alt rigeligt at tage sig af barnets behov og intet andet.. så glem vasketøj, madlavning, oprydning og alt det andet du så gerne vil føle dig nyttig med.. babywork er full time work plus plus!

Så tillad dit barn at være vågent, bliv glad, når baby vågner efter >1 times lur og selvom du vidste, at baby måske havde brug for 2 timer, så læs baby´s vågenhed og hvis øjnene er helt åbne og opmærksomme, så skal der ikke arbejdes videre for mere søvn denne gang, men istedet nydes et styks lækker bebs!

Hvorfor svøbe?

Ja jeg skal gerne indrømme, at jeg som 25 årig førstegangs mor forsagede svøbet! Jeg følte det var synd for baby at begrænse dets frihed og stramme den ind som et russisk institutionsbarn.. Men havde jeg vidst hvad jeg ved i dag havde vores første tid set meget anderledes ud.

Skærmbillede 2016-03-16 kl. 10.50.56 PMNyfødte babyer er på livmoder afvænning! De har haft 24 timers nonstop svøb i livmoderens begrænsede verden. De har følt sig omsluttede og trygge ved at have modstand mod deres bevægelser. Derudover har der været en ydre bevægelse omkring dem og en høj støjende lyd fra blodets cirkulation. Alle sanser har været stimulerede og i harmoni. Når de bliver født kommer de ud til en ny og meget anderledes verden, med mange indtryk og nye oplevelser, der skal fordøjes. Det er i sig selv enormt overstimulerende at være nyfødt, men oveni er der ikke længere det brede stimuli fra livmoderens miljø, så de enkelte input opleves ekstra kraftigt.

Når vi svøber med De Fem S’er går vi ind og simulerer livmoderens miljø og danner herved en stimuli, der giver baby lidt fred fra alt det andet, der foregår i dens mange sanseindtryk. Det er ren babydope! Og det kan ikke give dårlige vaner her de første 3 – 4 mdr hvor, barnet modnes og vendes til livet uden for livmoderen.

Hvordan svøber man? 

Det har jeg beskrevet i dette indlæg Svøb og vist i videoen herunder Svøb The movie og du kan læse lidt mere om babytrivsel med Svøb og Bøvs her

men kort fortalt går det ud på, det vi kalder De fem S’er

SVØB – SIDELÆNS – SUT – SVINGE – SHHH

Det er min anbefaling, at man først svøber baby stramt i et tyndt svøb, så armene er tæt ind til kroppen og derefter putter barnet i en tynd dyne, som kan trækkes op omkring barnets hovede og skærme øjnene lidt. De kan rigtig godt lide at mærke en “hinde” foran panden, men sørg for at babys mund og næse og nogle gange også kinder er fri af dynen. (da det stimulerer sutterefleks og så skal barnet klart nok have fri vejrtrækning og ikke kunne rulle ned i dynen).

Dynen med til at skabe ro, når vi lægger baby fra os, idet baby ikke mærker et lejeskifte til et koldt lagen og kan stabiliseres i en lidt skrå hældning i vuggen/liften.

Baby kan varmereguleres ved at åbne op ved benene. Mærk efter i nakken og hvis baby ikke er fugtig er temperaturen perfekt. Find en tynd dyne!

Hvem kan svøbes?

Sjovt nok kan børn i alle aldre lide at blive mast. Faktisk har man forsket i, at børn, der er født ved kejsersnit, decideret kan have brug for at blive efter-mast for at stimulere deres udvikling. De store børn kan også have brug for at føle sig omsluttede for at give sig hen til søvn og børn med udviklingsforstyrrelser, som ADHD kan feks. have glæde af kugledyner og andre tyngdeelementer til at få ro på stimuli. På den baggrund har jeg afprøvet Meyermetoden til søvnrutine med meget god effekt på børn i forskellige aldre.

Svøb med De fem S’er er bedst til de helt små, i det vi kalder for det 4. trimester. Her har de stadig en vis kropslig hukommelse af behaget ved at blive svøbt. Kommer vi op omkring de 4-6 mdr er babys bevidsthed forandret og der kan de måske blive lidt forskrækkede og vrede over metoden. I den alder er det vigtigt at være meget myndig og vide hvad man laver, samt være bevidst på babys reaktioner imens man udfører det. Så generelt vil jeg anbefale selve metoden til de mindste, men man kan som sagt sagtens have glæde af en form for svøb senere hen. Mange oplever feks. effekten, når de svøber baby i voksiposen eller i deres favn.

Prøv jer frem og naviger i forhold til barnets reaktion. Med de små er det dog normalt, at de “afreagerer” og kommer af med stimuli, når man begynder at svøbe. Gråden skal dog stoppe, når man er nået til det punkt, hvor de ligger sidelæns og kommer i bevægelse og får lyden SHHH.

Svøb er kun til søvn

Husk! Svøb er kun til søvn! Så som jeg startede dette indlæg vil jeg endnu engang understrege, at det er vigtigt at være bevidst om, at baby også skal have lov at være vågen. I deres vågen-tid skal de udfordres på deres udvikling. Det vil sige, at de skal vænne sig til livet udenfor livmoderen.. vende sig til at flagre lidt i de nye omgivelser. Mærke det frie fald, når de svinger armene ud og den hårde underflade under dem. De skal finde deres lemmer og mærke deres krop. Gå på opdagelse og vende tilbage til det trykke svøb, når de skal have ro til at genoplade til nye eventyr..

God fornøjelse med svøberiet <3

Kærlig hilsen Meyermor

FullSizeRender

Her er nogle af de indlæg jeg har linket til i indlægget

BøvS & SvøB -to ord der går hånd i hånd med en glad nyfødt!

5 gode råd til at få din nyfødte til at sove

Squash me if you can.. noget om at mase din baby…!

Søvntræning af baby med Meyermetoden. 11 trin til ro.

Sover din baby (overhovedet ikke) igennem om natten?

Søvntræning af baby med Meyermetoden. 11 trin til ro.

Fra mælk til søvn på en time.

Børns søvn er ikke for nybegyndere.. -giv mig lige en tur i vemaskinen, mor!

Når den gode rutine går op i Pat og Briller.. og hvordan du kommer Back on track!

Sikke noget (natte) rod..

 

FØLG MIG PÅ FACEBOOK, INSTAGRAM & BLOGLOVIN'

4 kommentarer

 • Line

  Jeg har en pige som er født et måned før termin, hun er nu 4 mdr. Er ofte blevet svøbt i en dyne og finder ro og sover længere der. Men den er ikke helt optimal at blive ved at svøbe i, hun kan let få den op nu og bliver os hurtig meget varm. Hvad er det du svøber i først?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Det er et svøb fra H&M og så en tynd dyne bagefter – så længe du svøber stramt om arme og brystkasse og hovedet er frit + benene så kan hun komme af med varmen – tjek nakken – hvis hun ikke bliver våd så er alt godt <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lise

  Hej Heidi
  Jeg nyder at læse dine vise ord! Og afprøvede, netop på grund af din video, metoden i dag på min 9 ugers baby. Det virkede med det samme!
  Jeg vil rigtig gerne nyde vågen tiden. Jeg synes bare den er så kort? Efter 45-60 min. begynder hun at brokke sig og vise tegn på træthed og jeg synes at uanset hvad jeg prøver, så er det bedst at putte hende der, ellers bliver hun bare utrolig gal! Hun lurer den gerne 4 gange om dagen på en varighed af 1-3 timer. Her efter små sover hun af flere gange med korte vågen perioder og falder endelig i søvn til natten mellem kl 21-22.30. Tiden mellem kl 18- senge tid er fyldt med urolig baby. Der ikke rigtig vil være vågen og ikke rigtig vil sove og egentlig heller ikke rigtig ammes. Jeg er så ‘bange’ for hun sover for meget i løbet af dagen, men på den anden side kan jeg ikke se nogen ide i at holde hende vågen, når hun viser tydelige tegn på træthed.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Kære lise – det lyder helt rigtigt det du gør! Det vigtigste er at læse sit eget barn og ikke låse sig fast på en bestemt regel eller rytme. Første vågentid er som regel ret kort og ditto er første lur. ca 45 min hver. Men ellers kan hun godt gå op til 1,5 time vågen inkl amning, men ingen far i at putte hende tidligere. Det er normalt for babyer at have uro om aftenen og at de har et vindue for søvn omkring kl 21.30. Prøv om en rutine med et aftenbad og pusletid med hårtørrer kan fjerne noget af utilfredsheden om aftenen og gøre baby mere suttelysten til godnat tåren. kh Heidi

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvis du kun skal lytte til ET råd i din graviditet så er det...