Den største gave er..

(en) Mors tale til konfirmanden …

Jeg havde egentlig tænkt mig at freestyle ud fra en masse ting, jeg havde fundet som nøgleord. Små breve fra min datters barndom, noget jeg havde skrevet, noget hun havde lavet, og nogle gaver, der skulle være stikord til råd til voksenlivet. Men aftenen inden konfirmationen skrev jeg alligevel talen ned ord for ord og jeg valgte også at læse den op på dagen. Jeg var bange for, at jeg ville miste tråden og blive alt for rørstrømsk og jeg ville også gerne kunne give hende talen bagefter. Mange læsere havde trøstet mig med, at jeg blot kunne bruge mine kærlige tanker fra dette indlæg Konfirmationspres, men her er hvad det blev til….

skaermbillede-2017-05-03-kl-23-03-38

Lille skat, så blev det min tur til at nå at få et sidste ord ind inden du træder ind i de voksnes rækker.

Og det er noget jeg både har glædet mig til og frygtet -for jeg har så meget jeg gerne vil sige og dele omkring dig min skat, men jeg er spændt på om, jeg kan få det over mine læber, når jeg står her foran dig og er ved at sprække af stolthed.

Du er min førstefødte.

Min første – største – kærlighed. Du er den der viste mig meningen med livet og nu står jeg her fuld af stolthed over det menneske, du er blevet, men også ærefrygt overfor det fortsatte job, der venter herfra.skaermbillede-2017-05-03-kl-23-04-09

Man siger at man kan opdrage børn, men kun guide en teenager.

SÅ i princippet er løbet kørt, men derfor vil jeg nu alligevel gerne give dig lidt råd til voksenlivet med på vejen. Mine råd har jeg puttet i denne boks og det kommer jeg tilbage til lige om lidt.

For først vil jeg nyde at tale lidt om dig.

Søde skat. Du er hårdt født men godt kommet igen. Da jeg så dig første gang, syntes jeg du havde gjort ondt! Og du lignede Mickey Mouse…. Det var ikke lige den lille Lucia-pige jeg havde forestillet mig, jeg skulle føde. Moderskabet var meget andet end det jeg havde forestillet mig. Men mest af alt var det bedre..  jeg vidste, at jeg ville gøre alt for dig og give dig alt og det bedste jeg kunne. Hvilket minder mig om, at du skylder mig en kvart brystvorte!

SJOV

Filippa.. Du har alle dage været en smuk og glad pige. Og klog! Og sjov! Jeg ville ønske jeg kunne huske alle de gange, du har fået mig til at le og mærke varmen indeni, men tiden går og man glemmer selv de lykkeligste stunder, derfor blev jeg så glad, da jeg den anden dag fandt dette lille skriv fra Jan 2005 hvor du var 2 år gammel. (Læs første hjerte op)

skaermbillede-2017-05-03-kl-23-03-19jan 2005

Du er for sjov!

Den anden dag da jeg ville putte dig og vi lå og sang og læste godnathistorie afbrød du mig og sagde “Pusse næse” Årh sagde jeg, jeg gider næsten ikke at rejse mig. Det havde du da lige en løsning til, for du sagde “Mors buse.” Jeg forstod først hvad du havde sagt da du rakte ud og tørrede næsen i min bluse. Jeg blev så forbløffet og grinte simpelthen SÅ meget. “Det kan du da ikke” sagde jeg, men du grinte bare med!

 

STRID

Men du har ikke alle dage været for sjov, du har sørme haft din tid og det er jeg glad for – for man siger at de børn der har taget deres tur i 4-5 års alderen er nemmere teenagere.. Så det satser jeg på! Jeg fandt denne historie i gemmerne.

2/3 2005

FILIPPA!!!

Jeg tror ikke mine egne ører! Du sidder simpelthen her ved bordet og nægter at spise kylling med tomat pasta fordi… “DET LORT! og du siger det flere gange selvom jeg siger NEJ. Konsekvensen var , at jeg bad dig gå fra bordet, men så skreg du og fik lov at blive, hvis du ku tale ordentligt. Lige nu sidder du og overvejer om du tør en gang til… (evt hele kortet) Du har været meget på kanten de sidste par dage og du skal virkelig markere dig og prøve grænser af. Du er jo ved at blive en stor pige og vil gerne bestemme alt. Det kan jo godt være ret så anstrengende… men jeg tror det er lige så hårdt for dig at gå igennem, så vi må gå på kompromis og skiftes til at bestemme. (mest mor og far:) Far siger du er fræk som en slagterhund! Du ser også meget op til din seje storebror, som også lærer dig lidt af hvert 🙂 Den anden dag lærte han dig at man ikke må plage – for du plagede ham jo, når du ville lege med ham!! Han synes du er lidt irriterende men passer alligevel på dig og savner dig hvis I ikke er her samtidig. I er nogle kønne unger.. – og dejlige!

 

 

SKRÆMMENDE

Det er ikke den eneste gang du har overrasket mig.. En gang blev jeg ganske skræmt, da jeg ryddede op efter du havde haft veninde besøg og fandt denne tekst:

“Gud hvor er det bare en kedelig verden vi har. Jeg vil stop det hele, både mennesker og dyr!”

Jeg var mildest talt skræmt indtil jeg så en lille flap papir, hvor der stod

Omkved “kom så alle Vi må stop det hele”

Så det var måske mere et indslag til MGP end det var et selvmordsbrev….

skaermbillede-2017-05-03-kl-23-03-55

STÆRK

Det ville også komme bag på mig.. For du er en pige med et godt selvværd. Du har en lidt irriterende tendens til helst ikke at ville lære noget fra nogen..  Du nægtede feks at sidde på en cykel indtil du en dag besluttede dig for at du kunne.. og det kunne du så også! Men af samme årsag har det været meget svært at motivere dig til at gå til noget sport. I Hong Kong forsøgte jeg at overbevise dig om, at det på 2 året i Sunshine House var obligatorisk at gå til Ballet. Dit svar var “du kan tvinge mig derned, men ikke til at være med!” … Og så måtte jeg lade den ligge. Spurgte man dig hvad du ville være når du blev voksen kom svaret efter lidt betænkningstid “MIG SELV!” Så du kan godt se hvad jeg var oppe imod.

KLOG

Du har alle dage været en dygtig og empatisk pige, som ellers ikke har givet meget grund til bekymring. Du har passet din skole og fået de fineste elevplaner. Alle med udmærkelse for din evne til at samle og sprede god stemning omkring dig, hvilket jeg tror mange herinde kan nikke genkendende til. Alle vores venners børn har alle dage elsket dig. Du har en hel speciel evne til at imødekomme og få børns tillid. Og det har vi nydt godt af, når vi har holdt fester. Med dig som spilfordeler er det ingen sag at holde voksenfest med børn på sidelinien.

Du er på det seneste begyndt at hive nogle meget flotte karakterer hjem og jeg er så stolt af dig, når du viser mig, at du gør dig umage og tager dig selv seriøst.

SMUK

Du er smuk lille skat og du ved hvad skønhed er for det fik jeg af læse i dit essay sidste år. Der stod ” når man er smuk indeni følger det typisk med udenpå også. Hvis man lærer en person at kende bliver personen smukkere. Måske drejer det sig om selvværd og udstråling.”

Du ved så meget allerede min pige… – og når vi nu ved, at du er den slags, der helst vil gøre dig dine egne erfaringer, så er jeg spændt på, hvordan du vil tage imod mine råd til voksenlivet..

Men her kommer de!

10 råd til voksenlivet! (gaverne gives som stikord)

 • Læs avisen! læs noget nyt hver dag, Tag dig selv seriøst og gør dig umage. Livet er en lang lærdom.
 • Brug pæren! Du har fået et godt hoved så lov mig at du bruger det!
 • Brillerne – de er gode til mange ting. De skal minde dig om, at der er flere perspektiver. Flere måder at se verden på. Og så er de gode at gemme sig bag, når man har tømmermænd eller hjertesorger.
 • First aid kit til broken hearts and paper cuts. Livet medbringer lidt knubs her og der, så det er godt at være forberedt.
 • Boksehandsker. Når du har slikket dine sår, skal du tage kampen op. Bevis for dig selv, at du er stærk selv, når du er svag. Genvind balancen!
 • Out of trouble maske. Der er ikke noget en god gang selvforkælelse ikke kan kurere og den her lover lige frem at få dig out of trouble! Fake it till you make it skat. Alle celler I kroppen fornyes alligevel hver 3 uge, så du har muligheden for at starte på en frisk hele tiden.
 • Hviskelæderet skal hjælpe dig med at acceptere dine fejl. Alle mennesker fejler og dummer sig ind i mellem.  Husk at alt kan tilgives, men ikke alt skal toleres. Tilgivelse er en egenskab, der tilhører de stærke.
 • Badebomben skal minde dig om at tage en slapper. Hvil hovedet og få nyt fokus. Pas på dig selv først! Skynd dig langsomt.
 • Hårfarven skal motivere dig til at blive ved at turde springe ud i noget nyt. Vær lidt vild ind i mellem. Måske er lykken ikke i det snorlige, men i krøllede papir… Du ved hvad jeg mener <3
 • Medaljen er for at huske dig på, at du altid vil være nummer et i mine øjne.

(Det var ti.. men jeg har en til… og det er en anden vigtig pointe. For husk at den kloge kan skifte mening, det gør tåben aldrig..)

 • Husk at drikke champagne! Det er et vigtigt element i et godt voksenliv…

Men hold fast I barnet I dig selv…. så Peter og jeg napper den her og så kan du få nogle andre bobler at lege med min lille skat… (sæbeboblemaskine og hjerter på min pige).skaermbillede-2017-05-03-kl-23-05-27

skaermbillede-2017-05-03-kl-23-05-49

En stor skål for min lille store pige <3

  skaermbillede-2017-05-03-kl-23-05-06

20 kommentarer

 • Heidi

  Hvor pokker har du fundet boksehandsker henne?? 😂😂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Det husker jeg ikke…. men de kan altid findes i sådan nogle sportsbutikker til kampsport <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anja

  Wauww hvor en flot tale 👍👏. Må jeg bruge de 10 råd? Det er godt nok til min søn, så ved simpelthen ikke hvad jeg skal bruge i stedet for masken og hårfarven….så hvis du har nogle gode ideer tages de imod med kyshånd 💋 vil gerne have at det har samme betydning som det du fik sagt til din datter ud fra masken og hårfarven 🙂. På forhånd tak 💖

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Selvfølgelig må du bruge løs <3 God fornøjelse og håber du finder på noget til de to punkter. Min søn skal først konfirmeres om to år, så der kommer min inspiration nok op igen:-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  Hvor har du mon fundet “førstehjælpskassen”?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cat

  Hold nu op…sidder her på en nattevagt og søger inspiration til min tale til min datters konfirmation om halvanden måned – og er nu helt rørt efter at have læst din smukke og fine tale…wauw…så mange gode pointer, så ærlig og så ægte…vanvittig flot tale! Kæmpe tak for fantastisk inspiration:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Tusind tak <3 – Håber I får en skøn dag <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Irene rasmussen

  Må jeg tage nogen af teksten
  Vh irene

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia

  Virkelig en fantastisk, sjov, rørende tale med gode påfund. Håber man må kopiere lidt af ideerne 🙂
  Kh en meget lidt opfindsom mor

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Ja da du nupper bare hva du kan bruge <3 Håber det bliver skønt <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Solveig

  Hej, rigtig fin tale 😊 Jeg skal holde tale til en kommende konfirmand og tillader mig at snuppe idéen med et par gode råd hjulpet på vej med symbolske gaver… Må jeg spørge hvad du gav til “First aid kit til broken hearts and paper cuts” og hvor du evt købte det? På forhånd tak 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   God fornøjelse Solveig. First aid kittet er fra Flying Tiger 🙂 kh Heidi

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • janne

  fantastisk tale

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Årh <3 Sikke en sød, sjov, betænksom tale – hun lyder skøn, ligesom hendes mor gør (:

  – A

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christel

  Kom du igennem den smukke tale uden at tude? For jeg har lige læst den, og der løber tårer ned ad mine kinder…
  Sikke en fin tale 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Åh tak Christel, jeg klarede den uden at tude -nok mest pga adrenalin;-)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Den største gave er..