Sommer uden feriebudget og planer... Kan man det?

(ikke) ALLE (babyer) KAN AMME!

image

Alle kan amme...!

En rimelig hård sætning at få klasket i hovedet, hvis man er en af dem, der har prøvet at sidde i et ammefængsel og ikke kunne se sig ud af sine trængsler. Med enten blødende brystvorter, betændte knuder, skrigende baby eller den udpinende eftermad/pumpe -kamp, det kan være at holde trivsel i en alt for lille eller alt for træt lille ny..

Jeg tænker, det må være lidt at sidestille med at sige til en nyligt kronet akut kejserinde, at fødsler er naturlige og naturen kender sin gang… Hej Hej ! NEJ ikke alle kan føde deres børn vaginalt og heller ikke alle får de bedste forudsætninger for at kunne amme deres børn. Og desværre hænger de to nederlags følelser ofte sammen. Og nederlag er det selvfølgelig kun for dem, der havde ønsket det anderledes.. Ikke i min optik. Jeg har den dybeste respekt og indsigt i, hvad det tager at nå til nødudgangen i begge kampe…

Så når jeg taler med kvinder, der har opgivet amme ævred og ønsker afklaring foran en ny graviditet, så træder jeg varsomt.. og det burde andre også.

Men jeg kan godt finde på at sige en afart af den forhadte sætning… For det er de færreste, der ikke KAN amme..

Er du ikke brystopereret eller har en form for brystanomali (udviklingsforstyrrelse i brysterne) og er dine bryster vokset i graviditeten, så beviser det, at du har brystvæv og dermed kan danne mælk og ergo KAN du amme…

Det er så ikke sikkert, at det betyder, at det bliver nemt og at det ender med at du rent faktisk også SKAL amme.. for vejen dertil kan stadig være en stor udfordring. Men med den rette forberedelse og støtte samt kompetente rådgivning, så kan jeg love dig, at DU kan amme.. Og det er faktisk første skridt til at få ammesucces.. at tro på, at man rent faktisk kan!

Men… ikke alle babyer kan amme!

Og her er vi ude i en helt anden problemstilling. For en ting er, hvad DU kan og hvor langt du kan klare dig på DIN viljestyrke.. for hvis dine medspillere, Bryst og Bebs ikke spiller på samme hold, så er du oppe imod svære odds!

Dine bryster skal som nævnt være funktionsdygtige OG du skal have styr på din inddirekte indvirkning på både mælkeproduktion og nedløb. Hvilket en god ammevejleder hurtigt kan hjælpe dig på vej med, med hud mod hud, let down- teknikker og visualiseringer og i det hele taget forståelsen og accepten af at du kan og tror på det.

Men din bebs! … er en helt anden snak. For baby kan komme med lidt af et udvalg af forskellige fælder i posen.

Her er lidt af de helt normale typer bebser vi kan rende ind i …

 • Gulsot – den trætte type, der ikke magter at sutte.
 • For tidlig født – den sårbare type der udover et svagt sug også hurtigt bliver overstimuleret.
 • For store >4500 -den tykke lidt dovne type, hvis blodsukker hurtigt falder.
 • Den bedøvede – epidural babyen, der måske gik glip af den hormonelt stimulerede naturlige introduktion til korrekt ammeteknik.
 • Kejserbabyen –der måske ikke helt har opdaget, at den er født endnu.
 • Kop babyen – der måske har hovedpine og ondt i nakken.
 • Den kvalme type – som har drukket af fostervandspotten på vej ud og stadig har det kørende i systemet.
 • Overtid og oversulten – den type, der spiser den gren han selv sidder på og slider mor i stykker inden mælken er kommet.
 • Kolik og refluks typen, den hvor du er oppe imod højere magter og forsøger dig frem i vildelse i kampen om bare at få en lille smule bedring.. og desværre ofte må sande, at flasken ej heller var vejen til lindring for hverken den forpinte bebs eller dennes udpinte forældre…
 • Og så er der den rigtig ærgerlige type.. den som de næste par indlæg kommer til at handle om, for det er en skjult og ganske overset type..
 • Den Usynlige type… – den hvor mor og far ofte bare ved, at der er noget galt, men hvor det tager tid at få overbevist andre om det også.. Den hvor tungebåndet måske er synligt for kort eller skjult bag slimhinden og det kræver en af de meget få i Danmark, der har erfaring med at finde og diagnosticere PTT – Posterior Tongue Tigh.

En dysfunktion i babyens tunge anatomi, som bevirker at barnet blandt andet ikke kan svøbe, holde vakum og gang i mælkenedløbet. Hvor amningen er for krævende og utilfredsstillende for alle parter, men flasken måske heller ikke rigtig virker og sidediagnoserne som refluks og kolik følger trop.

SÅ nej ikke alle babyer kan amme og desværre er der forsvindende få, der har øje for disse udfordringer og overhovedet kender til den sidstnævnte. Og så er der virkelig lang vej for de familier, der bliver ramt dobbelt hårdt i deres ammekamp.

Jeg vil slutte dette indlæg af med en sætning som jeg, som ammefortaler, både hader og respekterer..

Den gode mor sidder ikke i brystet. Men i hjertet.

Hader den fordi jeg ved, hvor mange der med denne sætning som trøst, giver op af uvidenhed og manglen på hjælp..

Så spred budskabet og gør opmærksom på, at der ER hjælp at hente og tjek denne facebook gruppe, hvis du mistænker at jeres ammeproblemstilling ligger i babys tungebånd.

Dansk støttegruppe for kort tungebånd – Danish tongue tie support group.

—————-

Meyermor har en #Minammekamp føljeton, hvor jeg deler læsernes ammekamp-beretninger, så vi alle kan lære af hinandens erfaringer. Hvis du har lyst til at dele din historie og give dine råd videre, så er du velkommen til at sende dem direkte til mig eller udgive dem selv på Facebook siden Min Ammekamp.

Hvis du har lyst til at læse om min personlige kamp igennem 3 vanskelige amme-etableringer, som var lige vanskelige på trods af erfaring og at jeg inden barn nr 3, selv er blevet uddannet jordemoder og har stor erfaring som ammerådgiver, så kommer de her.

 (Første barn endte jeg med at amme 13 mdr, andet barn 8 mdr og den sidste 30 mdr.

En kvart brystvorte, en dødskamp og en tur på børneafdelingen.. Historien om Min egen #ammekamp part 1

En kvart brystvorte, en dødskamp og en tur på børneafdelingen – Min Ammekamp Part 2 fortsætter her

En kvart brystvorte, en dødskamp og en tur på børneafdelingen.. Min egen Ammekamp Part 3

img_2302

FØLG MIG PÅ FACEBOOK, INSTAGRAM & BLOGLOVIN'

15 kommentarer

 • Sarah

  Min dreng på 7 uger har været urolig i en måned ca. Vi har haft en lidt hård start med reoperation efter kejsersnit pga infektion og et sår der ikke er helet helt enddnu. Jeg bruger ammebrikker da han ikke kunne får ordentligt fat. Jeg har forsøgt at komme af med dem flere gange, men uden held. Det startede med at han spiste fint i ca 5 min og herefter skiftesvis suttede og slippede med gråd. Jeg kunne malke ca 100 ml ud fra begge bryster ialt som jeg gav på flaske. Jeg begyndte istedet at supplere amningen med MME, da udmalkningen blev for hårdt. Har dog kunne gå nogle dage hvor det var nok kun at amme. De sidste nætter har han været vågen flere timer og herefter nægtet at amme. Jeg har istedet givet flaske og der har han drukket 80-150 ml. Det virker som om han ikke har lyst til at amme mere, hvilket jeg er ked af. Er der mon noget jeg kan gøre, eller skal jeg acceptere at han måske skal have MME istedet? Vil selvfølgelig helst have en glad og tilfreds baby.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Hej Sarah, Du kan sagtens redde din amning endnu, men det kræver at du beslutter dig for at det er det du vil. Og med jeres start er det måske for stort et arbejde for dig. Det vil dog komme godt tilbage på den anden side, når det først kører er det så nemt og dejligt. Men der skal arbejdes på flere fronter igennem noget tid. Jeg vil klart anbefale at du tager kontakt til en ammerådgiver som kan komme og se og støtte dig i vejen frem og afklare om der er en grund til at baby faldt af brystet efter fem min.. Derfra ville jeg nok anbefale et suppleringssystem der hedder lact aid og så skippe flasken helt. Hvis baby fuldstændig nægter brystet kan du Starte med at gøre flasketiden langsommere og mere besværlig ved at give mere suttetid ved flasken og mindre synketid og så se om du kan skifte over til brystet midt i madningen. Her kan du så supplere med den lille lact aid sonde så baby får tilfredshedsfølelse ved brystet og stadig stimulerer dig. Så skal der KUN ammes fra bryst om natten hvis muligt, for at stimulere mælkehormoner. Og masser af hud mod hud. og ro og hvile til dig. Spise og drikke rigeligt og ikke have andre planer i en uges tid… Held og lykke <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lene Kronow

  Hej:) min er dreng er 2 måneder, og efter er langt og hårdt forløb med ammeetablering på Hvidovre, tilknytning til babyinstituttet, kiropraktor og osteopat, er jeg ved at opgive amningen. Jeg er ved at indse at det ikke kommer til at lykkedes. Min dreng falder i søvn ved brystet, og det resulterede i at hans vægt er gået op og ned siden fødslen. Han har haft det hårdt. Nu er vi lige knap på 4000 kh…langt om længe med min udmalket mælk og modermælkserstatning. Mit spørgsmål er om der er andre måder hvorpå man kan give den nærhed, omsorg, kærlighed der normalt sker igennem amningen? Jeg synes det er en sorg at måtte opgive amningen. Bedste hilsener fra Lene

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Hej Lene, uh det er hårdt at arbejde så meget med det som du har gjort. Det er ikke nemt hvis baby ikke gør sin del af arbejdet hvilket der selvfølgelig kan være forskellige grunde til, som jeg håber du har fået hjælp til at afklare ved en dygtig ammerådgiver. Til dit spørgsmål kan jeg bare sige at du kan give lige så meget nærhed og omsorg til et flaskebarn som du kan med amning. Bare sørg for at tænke hud mod hud ind i din hverdag. Du kan bære dit barn i en slynge eller vikle eller bæresele og du kan samsove. Tag dit barn med i bad ind i mellem og lad evt amningen udfase sig selv, hvor du stadig tilbyder brystet til hyggestunder som feks under bruseren. Du kunne suplere med lact aid systemet frem for flaske for at holde gang i amningen. Det kan være en stor sorg at opgive amningen, men det kan også blive en lettelse ift al det i har gået igennem. Og så kommer det glade samvær måske ud af det. Selvom amningen måske ophører kan du stadig lade ham ligge ved dit bryst og snuse og dufte og hygge i samme stilling med god øjenkontakt <3 Håber du kommer overens og I finder den bedste løsning til jer <3 Kh Heidi

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Hej Meyermor
  Kan du mon sige mere om det med ‘den bedøvede baby’? Min søn sad skævt i bækkenet og jeg fik en epiduralblokade. Vi har haft mange ammeproblemer, idet det har været smertefuldt for mig. Der har været ammerådgivning, Øre-næse-hals-læge, kiropraktor, fysioterapeut og kranio-sakral-terapi indover og den bedste forklaring jeg har kunne finde er spændinger i kæben (formentlig fra den hårde fødsel), men jeg er aldrig stødt på at epiduralblokaden kunne være kilde til problemer.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Kære Louise, bedøvelsen fra EPI er mere kendt for at forstyrre ammeopstart med en “ladhed” og manglende instinkter fra baby. Har du fået afklaret om du har svamp? Og ikke kun behandlet med creme men med pilleform! Held og lykke med det! Kh Heidi

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille

  Alle kan faktisk ikke amme – og det behøves ikke have noget med Babs eller Bebs at gøre, det kan også skyldes moderens hjerne – i mit tilfælde epilepsi. Så nej, alle kan ikke amme.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Man kan heller ikke amme hvis man har HIV, eller været udsat for seksuelle overgreb eller en masse andre ting..

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Hvor bliver jeg glad af at læse dit indlæg! Som fagperson har jeg netop hørt disse to fra undervisere – alle kvinder kan som udgangspunkt amme og det er som udgangspunkt babys “skyld” hvis det ikke fungerer. Det har holdt mig oppe i et svært etableringsforløb og har gjort at jeg selv har afsøgt forskellige forklaringer/løsninger. Så jeg sørger selv for at sprede netop samme budskab til alle jeg snakker med om amning og så tager vi selv til Holland om en mdr for at få klaret ptt hos min datter☺️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Det lyder godt Camilla, du må endelig dele din oplevelse med os, når du er hjemme igen <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nana

  Super fint og vigtigt indlæg Heidi. Jeg deler ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne Sofie

  Hvordan er prognoserne for at komme til at amme som brystopereret? Hvordan forbereder man sig bedst muligt? Og hvordan ved man, hvis det ikke virker? Hvornår går man over til flaske, så man er sikker på, at baby får mad?
  Min jordemor har talt om, at man kan massere brysterne under graviditeten. Hvad er pointen med det? Og risikerer man ikke at starte produktionen for tidligt? Så var man selvfølgelig sikker på, om der er gennemløb, men baby går vel glip af den fede råmælk, der kommer først?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Hej Anne Sofie, Det er helt individuelt og afhængig af hvor implantaterne ligger og om man er løftet eller har får reduktion. Mn forbereder sig rigtig godt ved at gøre ligesom du gør lige nu, forholder dig til dine muligheder og søger viden. Det kan være en rigtig god ide at tage et ammeforberedende kursus, men du kan også læse dig til rigtig meget feks her på min blog eller i bøger du kan låne på biblioteket. Der findes også gratis veledning via La Leche League. Selv ved amninger hvor der er mælk nok kan man være i tvivl og få lyst til at ty til flasken, sådet er en god ide at an forsøger at registrere sine amninger på et stykke papir den første tid, hvor længe fra hvilket bryst, og så evt gråd og sovetid. SÅ man kan danne sig et større overblik. De fleste babyer har ulve time om aftanen fra ca 16 tiden hvor de gerne vil sutte hele tiden og det kan man misforstå og tro er fordi de er sultne, men faktisk tanker de bare op til et langt sovestræk bagefter. En Babys trivsel afslører om de får nok. Så melder de sig til minimum 8 amninger i døgnet og vil de gerne sove gode lure og tager de på, jamen så ved man at baby får nok – også selvom der er pyller om aftenen. Du kan godt forstimulere din mælk, men det er oftest noget man gør hvis der er gurnd til at tro at baby kan få brug for ekstra tilskud fra starten… du løber ikke ud af råmælk, det er baby der fortæller brystet hvornår det skal ændre sammensætning. Kh Heidi

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Tak for et rigtig fint opslag.
  Ville sådan ønske at jeg havde vidst det for nogle år siden. For jeg har siddet med desperationen to gange, den ene gang med kolik barn og den anden gang med reflux barn.
  Sundhedsplejersken vedholdende at jeg skulle amme selvom hun vidste at jeg var brystopereret pga manglende brystsvæv og til sidst sagde jeg selv stop og greb til flasken. Men følelsen af fiasko og at være en dårlig mor sad så dybt i mig at jeg gik helt ned. Håber at dit budskab bliver spredt så andre undgår bare lidt af det helvede. ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Åh det er jeg ked af at høre…. det er så svært at sidde med den slags følelser. Men prøv at høre amning er jo ikke kun et spørgsmål om at fodre barnet, men også en masse nærhed… og hvis det bliver ødelagt af frustration, smerte og tårer så er det klart bedre at fodre på en anden måde så nærheden kan komme tilbage.. Jeg har haft en kvinde hvor det var tydeligt at hendes bryster ikke kunne fodre, så derfor ville hun ikke amme.. men jeg opfordrede hende til at lade ammeriet være sutteri og nærhed i stedet for mad og så lade det hele gå sin gang med flasken på siden – det blev en rigtig positiv oplevelse for dem begge og baby hyggeammede for tryghed i knapt tre måneder. Så det kan gøres på flere måder <3

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sommer uden feriebudget og planer... Kan man det?