Hun får for lidt!

Meyermors 10 sovetrænings step til bedre søvn for din tumling (pånær boss-børn)

a10-886a69511920x1280-sh-1

Sygeplejerskens børn render rundt med brækkede arme, pædagogens børn er de mest uopdragne og sovecoachens unge er altså ingen undtagelse… Det er ingen hemmelighed, at vi har kæmpet en del med boss-barnets indsovningsvanskeligheder!

SÅ meget for at vide så meget om børn og søvn og sågar hjælpe andre med sovetræning og så ikke kunne knække nøden på hjemmefronten..

Jeg lover jer, det er frustrerende!

Og det har faktisk været en af grundene til, at jeg endnu ikke har delt ud af min viden om sovetræning af større børn på trods af mange henvendelser fra jer.

Men nu skulle det være! Her er mine 10 skridt til sovetræning og efterfølgende kan I så læse lidt mere om, hvorfor de her ti skridt til bedre søvn, så ikke har haft effekt herhjemme med vores sidstfødte.

Sovetræning

 • Nulstil! Man kan ikke danne en ny positiv soveassociation, hvis man fornyligt har lavet Godnat og sov godt metoden eller på anden måde haft gråd, afmagt eller frustration ind over putningen. Hvis det er tilfældet, skal man starte med at etablere tryghed og fokusere på, at barnet sover så godt som muligt om natten og absolut ikke forcere processen. Tag barnet ind i dobbeltsengen og start forfra. Der skal gå op til 6 måneder efter en gråd- metode, så barnet har glemt kampen fra sidst og har tillid og overskud til at arbejde med de nye regler og rutiner. Forsøg at accepter og slut fred med dit barns behov og vis barnet, at du nyder at sove sammen, eller glæder dig til at gå tidligt i seng med barnet. Jo mere du viser, du gider, forstår og accepterer barnets behov, Jo mindre frygt og modstand vil barnet have overfor at lære at sove selv. Det vil føle sig hørt og forstået og have bedre tillid til dig, når du senere vil vise barnet, at det godt kan selv.
 1. Start med omhu. Det er et dårligt tidspunkt at sovetræne, når der er andre udfordringer som voksespring, indkørsel i børnehaven eller for eksempel pottetræning. Ro og fokus giver overskuddet og tilliden til den nye opgave. Generelt er ferier også et dårligt tidspunkt at starte og overvej også om der er større begivenheder som feks konfirmation eller lignende indenfor den nærmeste tid, da børn er sensitive og kan tune ind på forældrenes nervesystem og reagere på stresshormoner.
 2. Set the scene. Start med at rette dagen ind til de bedste forudsætninger for putningen. Stå op samme tid hver morgen og senest kl 7. Ingen lur efter kl 15. Baby skal være vågen 4-5 timer inden putning. Tænk også over kosten. Er der for meget sukker i aftensmaden? Giv eventuelt aftensmaden tidligere og slut af med en godnatgrød inden putning. Hvad med aktivitet? Har barnet fået rørt og brugt sin krop i løbet af dagen. Hvis barnet har meget energi kan massage eller tryk være med til at få barnet ned i gear. Fast rutine med aftenbad og fravær af medier, både voksnes og børns er også værd at overveje.
 3. Bliv venner med rummet. Gør værelset hyggeligt. Sørg for at have 10-15 minutters alene hyggetid i værelset inden aftensmad fast hver dag. Det skal ikke være lige inden putningen, da det kan virke stimulerende og geare barnet op. Opmærksomheden gør, at barnet bedre kan acceptere en kortere putterutine, uden alt for meget opmærksomhed som ellers kan virke opkørende.
 4. Sov med barnet i værelset i 1 -2 uger, eventuelt fade det ud til at have en madras på gulvet og sove der, så barnet vender sig til at falde i søvn uden kropskontakt.
 5. Lær barnet at blive selvforsynende og kunne trøste sig selv. Hvis de bruger sut, kan man sætte den med suttesnor på en bamse, så bamsen også kan trøste.  Giv til at starte med sutten i hånden, så de selv lærer at føre den til munden. Placer senere alle sutter i et hjørne i sengen og før så barnets hånd op til sutterne, så det lærer selv at finde dem.
 6. Stræk puttetidspunktet en time senere end normalt, så barnet er meget træt, når den nye rutine indføres. Det gør barnets modstand mindre og chancen for succes større.
 7. Samme situation ved putning som om natten, putter du i lidt lys, skal der være lidt lys igennem natten. Det bedste er, at barnet er bevidst om, at lyset slukkes og der er helt mørkt til indsovningen. Så vil barnet ikke blive forskrækket over mørket, hvis det vågner om natten og bedre kunne selvregulere sig tilbage i søvn.
 8. Lære at falde i søvn selv! Start en ny rutine, vend op og ned på puttesituationen. Flyt sengen, nyt dynebetræk, ny bamse, tegn en puttescene, ny putter ( fra mor til far), altid falde i søvn samme sted. Ved skrig og skrål bliver på værelset. Hvis baby stiller sig op, vente et par minutter og læg så barnet ned, giv sut og bamse og sig godnat skat. Så længe man orker og ellers op og starte forfra.
 9. Stræk elastikken. Jeg går lige ud og henter noget. Jeg går lige ud og tisser. Jeg ordner køkken, du kan høre mig, jeg kigger ind til dig om fem minutter. Kom tilbage hurtigt! -allerede efter 1 min de første gange. Hjælp barnet til ro igen og start så forfra. På sigt forventes mere og mere af barnet. Døren kan lukkes kortvarigt, hvis barnet protesterer, men tilbydes åbnet, hvis der er ro. Barnet føres tilbage til sengen ubegrænset antal gange med samme reaktion. Undgå øjenkontakt. Sig det samme. Det er nat nu, sov godt. Vi ses i morgen. Det er dejligt at sove. Du behøver ikke sove, bare hvil dig. Bliver barnet i sengen men er uroligt, tilbydes et kort kys og så forlades rummet igen. barnet kan få alle de kys det behøver til at starte med og så indsnævres med gefûl – mærk efter hvor dit barn er. Giv efter for de små forsøg på at få ejerskab, som feks. døren SKAL stå på klem, der SKAL være lys tændt, men stræk på sigt, ved at have forvetninger til at barnet godt kan og vis barnet at det bliver dygtigere for hver gang.
 10. Voks med opgaven. Giv ros i starten. Ikke for meget. Det skal ikke være en stor bedrift at ligge i sin egen seng. Men anderkend, at barnet arbejder med at vænne sig til det nye. Tal om alle de andre børn der også elsker at sove i deres egen seng. Og hvor dejligt det er at sove, når man er rigtigt træt. Tal måske på forhånd om putningen. “Tror du at du skal græde lidt i aften for at falde i søvn? – Det må du altså godt, jeg kan godt forstå, hvis du lige har brug for at græde lidt, det er dejligt at græde lidt, og jeg ved, at du bliver glad igen! Måske er det også en god ide at tale lidt om, at forældre altid elsker deres børn og passer på dem. At forældrene aldrig går fra børnene, for børn har brug for en voksen og hvis ikke forælderen er der, sørger man altid for, at der er en anden der passer på barnet. Det skal ikke vær lange sætninger i puttetid, men mere noget man har talt om i løbet af dagen for at modne barnet og respektere dets følelser.

 

Håber I har glæde af disse råd. Skriv endelig i kommentarer her på bloggen, hvis I har råd eller tilføjelser som andre kan have glæde af.

<3<

Nå men tilbage til, hvorfor det så ikke virker hos os….

Bossen er hyper. Hun er ikke diagnosticeret noget som helst. Men hun har en hyper energi både kropsligt og mentalt. Hun er super skarp og hendes udvikling går alt for stærkt til hendes modenhed. Hun tager alle indtryk ind og når dagen så skal fases ud, ophobes energien i hendes krop og det betyder kort sagt, at hun er ved at give mig en Ph.D i sovetræning…. og indtil videre… er jeg ikke bestået!

Men sådan var det ikke til at starte med…. Jer der har læst med fra bloggens start ved, at Nova faktisk var rimelig velkørt det første lille års tid. De udfordringer der var, kunne jeg arbejde med. Hun var mødregruppens nemme baby, som jeg kunne putte på ingen tid med Bøvs & svøB -to ord der går hånd i hånd med en glad nyfødt! Hun lærte hurtigt gode soveassociationer, som gjorde barselslivet til en dans på roser. Fra mælk til søvn på en time. Hun faldt i søvn, når mor var i bad Baby (og mor) Spa, sov lynhurtigt når hun blev svøbt eller fik sin køredragt på eller kom i bæreselen og vi havde en pige, der fra 2 måneders alderen kunne starte i sin egen seng og efter midnat tog resten af natten i vores seng. Alle sov godt og vi klagede ikke (meget) og det blev da også til en del indlæg om søvn. Fem gode råd til at få din nyfødte til at sove og 5 gode råd til at ændre babys sene sengetid. Det var selvfølgelig ikke uden udfordringer – det er det sjældent, når man ammer Bagsiden af (amme)medaljen. Men det gælder om at afstemme sine forventninger Sover din baby (overhovedet ikke) igennem om natten? og vise baby vejen Derfor virker pick up put down; når Nova ikke vil sove!

Da hun blev mere mobil, begyndte der dog at komme mere uro i pigen. Til at starte med fandt vi vejen med Søvntræning af baby med Meyermetoden. 11 trin til ro  og vi var nok også selv uden om at strække den en smule.. Bål, brøl og baby, når baby er med på den værste.  Det begyndte så småt at trække op, men det blev først rigtig slemt efter vores to måneder i Asien. Jeg har sejret af helvede til… Skål i mælk og babysavl!

Vi kom hjem med en 1 årig, der havde levet sit ferieliv på lige vilkår med os andre. R.I.P. -Rest in Phuket! .. Vi havde hurtigt opgivet de tiltagende lange puttesessioner og istedet accepteret, at vores lille hyper boss altså ikke kunne geare ned, hvis vi andre var vågne. Så ud over, at vi kom hjem med jetlag, kom vi også hjem med en masse dårlige vaner. Og DE var ikke nemme at komme af med.

Vi gik i gang med en konsekvent, men kærlig sovetræning. Der dog ikke gjorde så meget andet end at trække tænder ud.. Efter 14 dages natteroderi, hvor det gik mere og mere op for os, at alt hvad der er søvndyssende og nedregulerende faktisk bare havde den modsatte virkning på Nova, var situationen ude af kontrol..

Aftenbadet gearede hende op. Godnatlæsning tændte for hendes hjerne. Sang gjorde hende urolig og gav hende ny energi og hun havde HELE tiden lige noget hun skulle. Hun kunne IKKE ligge stille… Hendes ben sparkede, hænderne pillede eller hun hev i sine øjenvipper for at holde fast i vågenheden. Selv når man var lige ved at have hende. Roen havde sænket sig, hendes øjne var lukkede og vejrtrækningen så småt ved at blive dyb. SÅ BEGYNDTE HUN GU HJÆLPE MIG AT LEGE MED SIN VEJRTRÆKNING! Status på vores søvn.. afmagt, ambivalens og kapitulation. Vi var oppe på to timers puttesessioner og det ligegyldigt, hvad end vi gjorde -om vi så lagde os med hende, så kunne hun ikke finde ro..

Vi gik linen ud og forsøgte med en mere konsekvent tilgang. Den inkluderede noget gråd. Ikke noget med at time faste intervaller af fravær og gråd, men mere noget med at lytte efter grådens karakter og så være til rådighed. Vi beholdt hende i vores soveværelse. Rykkede rundt på rummet. Stillede hendes seng over ved siden af vores. Forsøgte forskellige tilgange. Hvis vi blev siddende i rummet, græd hun ikke, men kiggede på os i tre timer… indtil jeg gav op. Det gjorde vi i tre dage.. Så prøvede vi at gå ind og ud. I starten græd hun voldsomt og utrøsteligt. Men vi tilbød hende et kys og hendes bamse og gik kun kortvarigt udenfor. Vores datter havde brug for at lære at sove. Hele vores familie havde brug for at hun lærte det, men det så ikke ud til at lykkes.. jeg skrev mine frustrationer ud  A letter from a SLEEP DEPRIEVED baby (toddler) og måtte bagefter stå for skud Om at have favnen (og munden) lidt for fuld. Alt imens Nova skiftevis skreg og legede og klokken blev midnat i dagevis uden hun gav sig hen..  Til sidst blev det tydeligt for mig, at Nova simpelthen ikke kunne nedregulere og finde ro i sin krop alene uden vores hjælp.

Alle dem der hader at putte børn rækker hånden op!

Hun skulle bruge en varm krop, hjerteslag, vejrtrækning og beroligende søvnhormoner fra vores krop til at gå ned på… Men selv når vi lå ved siden af hende og faldt i søvn, vækkede hun os ofte igen og igen  i timevis med sin putte uro.

Der var kun EN vej frem og det var fastholdelse.

Jeg varslede det. Nova nu holder jeg fast i dig. Det er nat og du skal sove. Så holdt jeg hende. Hun gjorde modstand, jeg trykkede hende ind i ske og først, når hun fik brugt sin energi på at kæmpe imod og fik grædt lidt, blev hendes krop roligere og jeg kunne slippe hende, hvorefter hun kravlede hen på hovedepuden ved siden af og lagde sig til at sove. Gråd er enormt forløsende, især hvis man er overtræt og overstimuleret, så det var klart en genvej til søvn, når det var kontrolleret og trygt.

Når først hun sov -sov hun som en drøm. Hele natten og meget gerne til langt ud på morgenstunden. Og så bed det sig i halen… med forsinket middagslur og forsinket putning igen…

Hen af vejen kom vi ned på 30 minutters putning ved hjælp af Børstning, Ledkompression, Meyermetoden og så Tyngdeposen, og jeg optog en video af vores putteritual, som jeg ville dele med jer, men da man ikke skal begive sig ud i børstning og ledkompression uden grundig instruktion fra en børnefysioterapeut eller ergoterapeut har jeg været tilbageholden med at dele den.

….Og som det er og hele tiden har været med vores lille Boss og hendes indsovningsproblemer, så svinder effekten af alle putte-tiltag med tiden og så får hun tilbagefald, hvor hun BARE IKKE KAN FALDE I SØVN MOR!!

Og det er faktisk ret synd for hende…..

Så jeg giver ikke op!

Læs mere næste gang om vores vej til bedre søvn for et hyper barn<3

 

 

FØLG MIG PÅ FACEBOOK, INSTAGRAM & BLOGLOVIN'

8 kommentarer

 • Pia

  Jeg er så glad for at have fundet din blog! Nu er mine børn 27 og 28 år, men jeg har børnebørn på vej, og jeg elsker at mine børn kan høre din fornuftige stemme skære igennem hele ‘Godnat og sov godt’-ræset. Tak!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • V

  Har en tumling på 1,5 år der konsekvent tager en lille time at putte. Han “danser rundt” i tremmesengen ligemeget, hvor sent vi putter. Kan nogle bare have brug for at brænde det sidste krudt af, før roen kan komme over dem? Vi skal være i rummet, ellers græder han som pisket. Vi ligger ved siden af i en seng og “ignorer” ham indtil der er ro. Lyder det helt skidt? Han er en meget harmonisk dreng med en god vilje og har altid været meget opmærksom.
  Tusind tak for en fantastisk blog!😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Absolut V, I gør det helt rigtige <3 Bare dejligt at I har fundet en vej, som forhåbentlig ikke tager alt for lang tid. Han brænder netop krudtet af for at kunne finde sin ro. Massage, magnesium og tryk kunne dog også hjælpe hans muskeluro. Men decideret sovetræning kan forværre og forlænge hans puttetid, da den kropslige uro har brug for tryghed for at kunne forløses. Så fint at I føjer hans behov for at I bliver imens han gasser af, også selvom det kan være SÅ irriterende 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • V

   Ja, i starten blev jeg så frusteteret da “alle andre” har børn der kan falde i søvn selv. Men han er sin egen og det er også helt okay😄 Tak for dit svar, det betyder så meget❤

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kathrine

  Det lyder virkelig meget som det vi har været (og vel stadig er) igennem med vores søn på 5 år. Han har enormt meget fysisk uro, men i høj grad også uro i hovedet. Så mange tanker, så mange spørgsmål.. bare en masse uro. Vi har prøvet alt i lange perioder. Kugledyne, kædedyne, varme bade, lun mælk, lydbog, meditation.. you name it. Man føler lidt at folk tror man er inkompetent når det bare ikke lykkedes. Men vi har heldigvis en lillesøster på 3, som med alle de andre fine soveråd bare lægger sig til at sove med det samme. Så.. for nogen børn er søvnen bare svær. Og det værste er at de også godt ved det selv. Min søn siger ofte at han er ked af at det er svært at sove. Øv bøv. Nå, men.. High-five fra en anden hvor de almindelige råd bare ikke virker.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Kære Kathrine, det er så godt med din kommentar lige her. For JA svære sovebørn kommer IKKE af manglende forældrepotentiale, faktisk nogle gange det modsatte. Det er ofte de meget veludviklede og stimulerede børn, der nærmest er for “åbne” og tager så mange input ind og er før deres tid, der simpelthen har svært ved at nedregulere og falde til ro. Så dejligt at I har et lillesøster bevis på lige netop det, at børn er forskellige og Puttehelvede er altså ikke manglende rutiner eller dårlige vaner <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gode råd og dejligt at “gråd-metoderne” er ved at blive umoderne igen.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hun får for lidt!