Kender du en mor som har mistet?

At rejse er at lære.

img_1260Jeg er flere gange stødt ind i forundrede kommentarer og løftede øjenbryn, når samtalen har været inde på mine børns mange rejser gennem tiden. Tvisten har nemlig været, at rejserne ofte har ligget udenfor skoleferien. Og jeg har hver gang kigget lige så forundret tilbage. For hvorfor skulle det ikke være okay, at mine børn mistede noget skoletid til fordel for en af livets største læring, nemlig at rejse..?

Måske skal jeg lige præcisere mine tanker her -for jeg taler ikke bare om rejser ala en charterferie til poolen i Tyrkiet, som bare lige tilfældigvis er billigere ugen før sommerferien starter. Jeg taler om blandt andet forrige år, hvor vi trak børnene ud af deres skoler for at tage 2 måneder til Asien, eller når de store har været ude og besøge deres far i Hong Kong eller andre lande. Eller her om en lille måned, hvor jeg nupper min papsøn med til Bangkok og Hong Kong. Det ER en måned inden sommerferien starter. Og han er ikke helt så skoleglad/stærk, som mine de store har været, så det er pludselig blevet en lidt anden snak. Om vi får opbakning til at tage ham ud.

Jeg har altid tænkt, at det var en selvfølge, at skolen ville bakke op om turene, så længe børnene blev holdt til ilden og fik lavet et minimum af lektierne. Og så har jeg altid tænkt, at det var forældrenes valg under alle omstændigheder.. Opbakning eller ej.

Men sådan er det ikke i alle lande og nok ikke engang i alle skoler i Danmark. Man kan blive smidt ud af skoler i mange lande, hvis man, som vi gør, tager barnet ud af skole-institutionen for at rejse på ferie..

For mig er rejser og solo-samvær som William og jeg skal have, et kæmpe udviklingspotentiale. En måde at styrke vores relation. Fordybe os i samtaler, få syn for sagen, arbejde med hans hukommelse. Forståelse og perspektiv. Det er en superkoncentreret læring, som oveni er indbygget med sjov og hygge og masser af kærlighed og fred fra dagligdagens trummerum.

William bekymrer sig allerede for, hvor mange lektier vi egentlig skal studere på turen.. men hvem ved, måske er det meget mere spændende at læse safety instruktionen i flyet, Wikipidia om havdyr I Thailand, finde Hong Kong på verdenskortet eller måske får han lov at komme med sin storebror i international skole og få et helt nyt syn på, hvordan uniformer, disciplin og lektier kan se ud.

Måske er det sjovere at skrive engelske ord og måske kan han finde lysten til at lave en lille rejsedagbog.

For der er ingen tvivl, at rejse er en lang læring og jeg har positive forventninger til vores kommende tur og til hvad William og jeg får ud af det.

Nova og jeg er netop hjemvendt efter 12 dages koncentreret samvær i Hong Kong og Vietnam – hvilket kva hendes alder ikke har været noget problem. Børnehaven klapper bare i deres hænder for, hvor er det godt for barnet!

OG det VAR godt for barnet 🙂

Og ikke kun barnet også for moderen. Og for vores symbiose <3

Og hun er vokset!

Måske en hel meter inde i hendes lille store personlighed. Og det var så sjovt at opleve hende på slap line. Hendes imødekommenhed og charme overfor fremmede. Hendes forsøg på at tale engelsk. Hendes totale adaptering til en helt anden livsstil. Hendes leg og udvikling og læring.

Og det var absolut anbefalelsesværdigt at rejse alene med sit barn.

For, når der ikke er en anden forælder, er all eyes on her. Ingen diskussioner om, hvem der skal gøre hvad. Ingen ægteskabelig kontroverser. Og ingen snakken hen over hovedet på barnet. Vi blev et team og jeg talte op til hende. Hun voksede med opgaven. Blev den perfekte rejsebuddy. Og når hun syntes, det var træls og kedeligt at sidde de sidste timer i flyet på den tredie strækning på vejen hjem, så kedede vi os sammen!

Ingen pyller. Ingen hysteri. Hendes hoppen rundt på rækken, blev gjort med bemyndigelse. Hun fik selv ansvar for ikke at irritere og forstyrre de andre passagerer og igen voksede hun med opgaven.

De 12 dage Nova og jeg var afsted var hun nemmere, sødere, kønnere og sjovere og meget meget klogere..

Og mon ikke jeg var det samme..

Kan du spille det sammenbragte familiespil ?

Når skilsmissen bliver så god, at den er dårlig

Opdrager eller Ned-drager du dit barn?

1… 2…. 3…. KONSEKVENS!

Fra Curlingforælder til Refuser-forælder…!

Hvorfor er forældre så bange for at skære igennem

Kunsten at jonglere et voksenliv

FØLG MIG PÅ FACEBOOK, INSTAGRAM & BLOGLOVIN'

4 kommentarer

 • frk.vest

  Så skøn læsning – bliver så dejligt inspireret når jeg husker at kigge ind på din blog i ny og næ!
  Jeg har tre børn, inkl. et skolebarn, som er overordentligt godt med (her er problemet mere at han keder sig i skolen), og selvom han er fagligt stærk har jeg haft det lidt stramt med det at tage ham ud af skolen pga. ferie. Vi gjorde det alligevel for en måneds tid siden og tog 3 uger på farten – for at besøge savnede venner fra vores tid i udlandet og for at opleve som familie. Hold nu op, det var fantastisk – også med to treårige! Jeg blev faktisk overrasket over HVOR stor en oplevelse det var for vores 8årige, og hvor meget han lærte – og satte ord på han lærte. Det har faktisk gjort at jeg nok er blødt op på den der med at han ikke må tages ud af skolen – og dit indlæg gjorde lige det sidste – for som du så skarpt sætter ord på her, så lærer de jo vildt meget af de der eventyr!
  Mit argument har primært været et fællesskabsargument: hvis alle tager deres unger ud i løbet af skoleåret, er det svært for læreren at holde fokus på undervisningen (min antagelse) når der hele tiden kommer nogen hjem, der skal “catche up”. Og jeg tænker at det er en vigtigt opgave som forældrer at hjælpe med at skabe de bedste betingelser for at lærerne kan gøre deres arbejde – de har hænderne fulde i forvejen! Men det kan sgu godt være jeg er galt på den!
  Endnu en gang tak for en blog, der sætter vigtige og virkelige ting på skrift!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Jeg er helt enig i at vi forældre skal støtte op om lærernes betingelser. Vigtig pointe <3 men jeg tænker også det ligger implicit i, at man må forsøge at holde barnet up to date med ugeplanen eller til ilden med læsning for at kunne tage på den slags ture. Dejligt at I fik en skøn tur og at det åbnede øjnene for andre perspektiver af læring og tak for roserne til bloggen <3<3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Jeg er sikker på at dine børn lærer mindst lige så meget ved at rejse, som at være i skolen! Det er oplevelser i livets skole, du giver dem! Og jeg tænker du har helt ret – måske nogle af de ting der er kedelige til dagligt, bliver lidt mere spændende når de er pakket ind i andre og helt konkrete situationer!
  Hilsen en lærer som bakker helt op om at tage børnene med på tur – også udenfor skoleferierne.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   hvor dejligt at høre et fagligt take på samme <3

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kender du en mor som har mistet?