Jeg har aldrig været sådan en kvinde, der fyldte fryseren op med mad, når jeg var bortrejst..

Hyper børn uden diagnose. Hvad er “Hyperhed”.

 

Jeg bruger ofte ordene hyperhed, hyper eller bossbørn, når jeg beskriver forskellige udfordringer jeg oplever med min egen Nova eller hendes storebror, William, på fars side eller generelt om den slags børn.  Og med “den slags børn” vil jeg gerne lige definere, hvad det egentlig er jeg taler om.

Hyperhed er ikke en diagnose eller et fagligt begreb, det er mere min personlige måde at beskrive den fart, der er indkorporeret i DNAét på feks Nova og William. Farten er forskellige hos de to og alligevel ens på nogle punkter. Den er ens i forhold til, hvordan de tager verden ind, og så meget forskellig i forhold til, hvordan de fortolker den og omdanner den til forståelse.

Begge børn er født med den vildeste ja hat.

Verden er en legeplads. Og der deles rundhåndet ud af smil og naiv tillid. De er ekstremt visuelle og suger input ind og er hele tiden en smule foran dem selv og videre i næste handling, før de afslutter den første. Du kan ikke skjule en slikskål eller en intention om slikindkøb eller andet efter deres næse, før de har lugtet lunten. Det går simpelthen ikke deres hyperfokus forbi.

De er begge enormt stærke motorisk og kan efterligne bevægelse, som de bare har set eller prøvet få gange. Feks kravlede Nova som 7 mdr, gik før hun var 10 og kunne hoppe i trampolin som et årig. William så som 5 årig en vejrmølle, og efter få forsøg kunne han også lave den på en hånd.

Der er mange sammenligninger og der er også punkter, hvor de er vidt forskellige. Feks falder William nemt i søvn, hvis stimuli bliver taget fra ham, hvor Nova klør på for at holde sig selv igang. Nova bliver stærkt overstimuleret af alt det, hun er i stand til at tage ind og hendes kognitive uro bliver så formøblet om til fysisk aktivitet, som skal brændes af før hendes hjerne kan give slip. Williams mange sanseindtryk kommer istedet i  vejen for hans forståelse, koncentration og indlæring, som blandt andet er noget af det, jeg har arbejdet med på min instagram i disse dage, hvor vi er på ferie sammen, ham og jeg, og som også gav anledning til dette blogindlæg om, hvad jeg mener med det her hyperhed.

Men nu vil jeg ikke sammenligne, men blot tale om Bossens hyperhed. Eller generelt om de børn jeg kalder Bossbørn og så i sær overført til deres aften uro.

Bossbørn har ikke nogen speciel diagnose.

De er bare de der børn, som lige har et udsving på ca 20-30 procent mere energi end normalt. Det føles som om de kører med 200 km i timen og i sær om aftenen “hyper de op” og det føles som om man bliver rendt over ende. Jo trættere du bliver, jo mere kreativ og selvkørende bliver dit bossbarn. Det er her om aftenen at dit barn leger allerbedst! Og det er næsten synd at bryde ind i legen og ve dig om du forsøger at putte! Bossen vil hoppe i sengen, kravle op alle vegne, lave huler og have alt udklædningstøjet på -på en gang!

Og når du så får taget dig sammen ( og det er svært for du ved hvad der venter) så griber du duracell kaninen i et hop og forsøger desperat at skrue ned for volumen.. Meeeeeen. Ak. Du har istedet ramt katapult knappen og nu er der en Boss i frit fald. For alt den energi Bossen har samlet op i løbet af dagen SKAL ud før der kan geares ned, så der bliver kæmpet imod! Med tænder og klør og hjerteskærende gråd!

Hvorfor kan alle andre putte deres børn, når du ikke kan? Hvad gør du forkert? Hvorfor kunne du godt med dit første barn.

Svaret er BOSS!

Du har fået et Boss barn… Og for at få Bossen ned i gear, skal du spille som et computerspil. Den sidste store kamp! Og det tager uendeligt mange forsøg før du har knækket koden… og selv når du tror den er hjemme.. møder du en ny Boss om det næste hjørne.. Aldrig den samme…

Jo .. der er en ting, der hjælper på Boss børn, når de skal puttes.. og det er at pille batterierne ud.

Og de fleste jeg kender der har boss børn, ved hvad der skal til. På den ene side: Kærlig fastholdelse og gråd. Kampen mod dine arme giver det trygge aflad for den overspænding, der produceres i et Boss barn. Men det er grænseoverskridende. Og svært og mange giver op og accepterer istedet den anden side: den sene putning.

Ved ca 22.30 tiden kan de fleste Boss børn nok finde ro ved siden af en varm forældrekrop. Hvor de kan lytte til hjerteslagene, følge vejrtrækningen, indsnuse søvnhormonerne og følge med forælderen ned i søvnen. Dog ikke uden halvanden til to timers bøffen rundt inden…

Og det er lidt opslidende. At være forældre til et bossbarn ved puttetid…

Men heldigvis er de fantastiske fra de slår øjnene op!

Til forskel fra de sensitive… Ferrari børnene .. de vågner gerne lidt tvære op.. men det bliver et indlæg helt for sig selv. Indtil jeg får skrevet det, kan I læse dette blogindlæg, hvor jeg har beskrevet mine børn som Biltyper. Nova er en Jeep Wrangler….. -Hvilken BIL-TYPE er din baby?

Og ellers er det også min intention at få skrevet en lille føljeton om, hvordan du arbejder med dit Boss barns søvn og minimerer fastholdelse og gråd. DU kan skærpe min motivation ved at kommentere hvor gerne du ønsker at jeg bruger min tid på det, dele dette indlæg, følge bloggen eller bare sende god karma min vej. Du kan også starte med at læse mine 10 sovetrænings step til bedre søvn for din tumling (pånær boss-børn) Og se om du kan starte med at rette lidt til ud fra disse råd.

Men nu vil jeg skynde mig tilbage til ferien og WilliamBoss…

 

KH Fra Bossmor 😉

FØLG MIG PÅ FACEBOOK, INSTAGRAM & BLOGLOVIN'

21 kommentarer

 • Mette

  Åhh det rammer spot on min 7 mdr gamle datter. At falde i søvn har altid været en kamp for hende – hvorfor overgive sig når man kan alt andet. 🤦🏼‍♀️. Først inden for de sidste par måneder har vi haft held til at trille hende i søvn i barnevognen. Ser frem til dit næste indlæg 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pia

  Hej,
  Tror også vi har 2 Boss drenge. Der er sgu så meget krudt i dem det ikke er til at holde ud nogle gange. Ja de farer rundt på væggene og slås som vilde kamphaner (kun knap 1 1/2 års forskel). Så tiden går med at forsøge at aktivere dem med et eller andet så de kan være trætte til om aftenen. Da vi ellers kan bruge en masse tid af aftenen på at forsøge at få dem til at sove.
  For noget tid siden var vi til stor fætter kusine fest. Og de havde en Kæmpe trampolin i haven. Og der opdagede vi at sådan en fætter der kunne væres drenge virkelig brænde energi af i. Så der er ingen tvivl om at sådan en fætter skal vi have. Men ak ja de er slet ikke billige. De koster snildt 5000kr. Og ikke nok med det så vil vi gerne have en nede ved jorden. Så det vil siges der skal også kraves et Kæmpe hul i jorden. Og kan man ikke lige lokke manden til dette så koster det jo også 🙂
  Så det må blive en opsparing til næste år. Og indtil da forsøger vi med fodboldmål til haven som et af disse
  https://www.hopogleg.dk/fodboldmaal-til-haven
  Og så håber vi det også kan få dem til at brænde lidt energi af. Da vi er ved at blive skøre her i sommerferien hvor de konstant skal aktiveres 🙂
  Pia

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marianne

  Det lyder bestemt til, at min datter på knap 2,5 år er et bossbarn 🙈 især til middagsluren.
  Så ja tak!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marianne

  Sendte et link til min kæreste og hans kommentar; “det er jo vores søn!” og ja, det er spot on ved sengetid hver evig eneste aften med vores 18 mdr gamle søn 🤪 så JA TAK til en måde vi kan prøve at pille batterierne ud – bare lidt tidligere end kl 22 😅🤗

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Solas'mor

  Hvorfor har jeg ikke kendt til dig før! Beskrivelsen passer perfekt på søvn tyrannen herhjemme. Det er rart at vide at man ikke er alene i situationen. Aftenen putning de sidste 2 år har været rent helvede til tider. Man føler sig som en frygtelig forælder, selvom man godt ved det ikke er så og altid får ros for sit trygge og harmoniske barn.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Tak for beskrivelse. Vi har sådan en derhjemme på 2,5 og en pseudotvillinge-lillebror der blidt og blødt går i seng kl 19. Men vi er trætte. Så ja-tak til indlæg om metoder 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Elise

  Ja tak til noget om Bossbørn – vores dreng kan virkelig også være svær at putte. Han holder en fest, som vi plejer at kalde det.
  Dog kan farmor og morfar godt putte forholdsvis hurtigt. Hmm…
  han får fiskeolie inden sengetid men mon det er ok med magnesium og B6 til ham også? Han er 16 mdr

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Ja hvad mon farmor og morfar gør som du ikke gør…? Det er jo meget interessant, men man kan måske overveje om forældre selv slapper lidt ekstra af og mister styringen hen mod puttetid, så rutiner og krav slækkes og barnet kvitterer ved at feste igennem -udover den helt klassiske, at børn selvfølgelig bare er mere trygge og løber mere om hjørner med forældrene. Du skal spørge apoteket hvad de anbefaler af produkter til hans alder, men Better birth and recovery har lavet en magnesium balm, som kan smøres på huden, så den kan jeg i hvert fald anbefale som aftenrutine.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louiza Sophie

  JA TAK Heidi! En efterfølger på denne blog – HVORDAN piller man batterierne ud af dem???
  Min lille Storkereden-kejserinde-datter er bestemt en BOSS baby….OMG!!
  …..og jeg elsker hende højt <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Haha Jamen Tak Louiza, det skal jeg no kigge på snarest – Og tillykke med Bossbarnet <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tina

  Godt indlæg og gode tanker:-)
  Jeg har arbejdet med diagnoser og som neuropsykologisk testkonsulent.
  Jeg vil give et lille råd, som kan få hjernen til at slappe af for alle impulserne og give ro til kroppen.
  Hver aften inden nat gives: 1 magnesium, 1 B6 vitamin og en fiskeolie. Dette vil du allerede efter et par måneder se en virkning af. De går ind og hjælper det neurologiske system.
  Giv der blot hele livet, ej skadeligt, kun virksomt:-)
  Rigtig god weekend til du og familien:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Tina! det giver så meget mening!!!Tusind tak for dit input! Jeg vidste at Magnesium kunne hjælpe og fiskeolien var vi allerede på – og jeg gav William urte magnesium her fordi jeg havde prøver stående og han elskede smagen – hvilket jeg tog som et tegn på at han ville have godt af det. Men selve denne cocktail og at give det inden nat, vidste jeg ikke kunne have en effekt. DET SKAL PRØVES TAKKKK <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Louise

   Meget spændende. Vi gir allerede fiskeolie om morgenen (til næsten 2 årig) men denne cocktail må prøves 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Krista bjerg

   Herhjemme har vi en Boss på 2,5. Virkelig dejligt at læse at vi ikke er de eneste der står med en hyper pige der først vil gå til ro ved 22-tiden hvis det stod til hende. Når hun fornemmer at det er ved at være sengetid, begynder hun at hoppe i sofaen, bygge forhindringsbaner, rutche på selvlavede rutchebaner osv.
   Og når jeg siger stop og tvinger hende i seng, er det bed skrig og skrål og efter en time-1,5 overgiver hun sig.
   Jeg skal helt sikkert prøve magnesium, b6 og fiskeolie hvis jeg kan få hende til at tage det. Og meyermetoden til børn.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Hej Krista, Ja det er rart at vide at man ikke er alene, når ungen stikker af med en:-) De fleste vitaminer fås i vingummi form, så der er da (dyre) muligheder 🙂 Held og lykke og hvis ikke det virker så giv slip og nyd hendes energi istedet for at forsøge at bekæmpe den. Sålænge du ikke kapitulerer er der ikke noget forgjort i at være den voksne, der siger “jeg har lige bestemt mig for at du skal være længe oppe og hoppe til du segner:-)” haha Det er klart kapitulering og manglende styring, der er den farligste fælde i opdragelsen af et bossbarn. SÅ fake it till you make it:-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tilde

  Jeg vil såååååå gerne læse noget mere om hvordan I håndterer det! Min tumling er 18 måneder og vi kæmper ved at der tager 2-3 timer at putte ham om aftenen og han sover generelt ikke nok timer i døgnet er min fornemmelse. Han har altid været mega svær at få til at sove😞

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   ÅH Tilde ! Jeg skal nok snarest få kommet igang med at få det ned på skrift! Hæng i indtil da <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Caroline

  Jeg udfordres i disse tider. Af snart 5-årig datter, der drøner rundt som en tornado, hopper i sengen, kravler rundt, tænder lyset, drøner rundt med trætte øjne og speedy krop. Jeg udmattes og føler mig som en dårlig putte mor. Og når jeg selv er træt, er det benhårdt. Jeg læser højt, synger sange, digter eventyr. Og speedy fortsætter ufortrødent sit energi niveau. Jeg fastholder hende og forsøger at opnå hendes eftergivenhed i meget træt krop. Men kan ikke. Føler det er for meget. Så lægger mig opgivende ved siden af min tornado. Og tænker at det jo nok går. Og at tålmodighed er en dyd jeg i den grad har brug for. Og jeg er frustreret. Men hver nat sover hun tungt og vågner glad og morgenen. Men for dælen da, de putninger. Så tak for blog indlægget der rammer hos mig 😄❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Åh Caroline – du er en super mor! De her potninger kan virkelig få en til at tro det modsatte.. at man ikke har styr på en skid. Men dit barn speeder bare op på alt hvad der er søvndyssende… Så prøv med så kort proces som muligt! Gå ind på værelset efter aftensmaden Og sid på gulvet og lad hende lege af og giv hende den gode sang eller bog her. Bare 10 mins nærvær er godt nok. Og når så det er putning skal al det sjove stoppe…. ikke nogen historie eller sang. Men tryk hende ned Med Meyermetoden til børn ( google det) og hent vand til hende. Lad hende gå på toilettet en enkel gang og ellers gå ud og kom tilbage.. Men sæt grænser… hvis hun bliver ved at gå ud af sengen vil du ikke komme tilbage.. ellerlignende… mærk dig frem hvor meget hun kan rumme af gangen. Først succes er at hun bliver i sengen…. Jeg skriver mere i et blog indlæg…

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • LR

  TAK for det her skriv! Jeg er mor til boss-tvillingedrenge der går sent i seng og står op med fuglene. Jeg har været meget bleg og meget træt i meget lang tid…

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jeg har aldrig været sådan en kvinde, der fyldte fryseren op med mad, når jeg var bortrejst..