Hvordan putter man et Bossbarn?

It takes one to know … a Boss

Foto af www.lycoops.com

Først og fremmest vil jeg gerne lige takke for de mange positive tilbagemeldinger jeg har fået på mit sidste indlæg som omhandlede vores måde at hjælpe Nova med hendes motoriske uro -især omkring overgangen til søvn.

Hvordan putter man et Bossbarn?

Jeg ved, at det ikke er alle, der vil kunne sætte sig ind i, hvordan det er at være Nova eller Novas forældre og da slet ikke kunne sætte sig ind i en puttemetode, der involverer både fastholdelse og en balancering af at give snor og sætte grænser.

Det er så langt fra, hvad man ellers forbinder med en blid og mild overgang til søvn.. -for et lille barn..!

Så jeg havde forventet.. hmm større mistro og måske også reaktioner. Hvilket, der også har været i et anonymt forum, (der ikke fortjener benævnelse simpelthen i ringeagt over, at sådan et sted overhovedet eksisterer), men INTET har nået frem til mig og mine medier. Så jeg har ikke skulle forklare mig yderligere og spilde min tid på uvidenhed og andre folks frygt. Det har været en lettelse i sig selv, da det netop var en af grundene til, at jeg ikke før har haft lyst til at dele vores vej gennem puttehelvede.

Photo af jess Lycoops

Til gengæld har der været et væld af positive beskeder og opfordring til at dele mere, især fra dem der selv har Bossbørn.

For it takes one to know one!

Og det er virkelig rart at vide, at man ikke er alene om at have et barn, der ikke kan puttes med almindelig uhyggelige rutiner, regelmæssighed og kærlighed.

Jeg havde nok heller ikke selv helt kunne sætte mig ind i et barn med Novas energi, hvis ikke jeg selv havde fået en af slagsen. Før hen har jeg haft mere ” relevante” børn, der kunne arbejdes med indenfor normale pædagogiske kompetencer. Især med min førstefødte, Filippa, følte jeg mig virkelig som en god mor og var stolt af hendes adfærd og vores samspil. Med nr to, Rio, skulle jeg lige lære at finde koblingspunktet med hans sensitive ferrari- motor og med min papsøn William har det været en lang proces at lære at se ham som den Transformer han er.

Nova er en Jeep Wrangler….. -Hvilken BIL-TYPE er din baby?

Men jeg har altså været så heldig at have to “almindelige” børn, før jeg skulle lære at deale med William og Novas hyperhed. Jeg vil sige, at jeg har en rimelig stærk mor-rygrad, hvor jeg er vokset med mine børn og altid har elsket og interesseret mig for opdragelse og udvikling. Jeg har lavet masser af fejl, men overordnet er jeg godt tilfreds med, hvor de er i dag i dem selv og i verden.

Hvis jeg skulled definere mig selv som mor, er jeg nok en opdrager, der er lidt til den hårde side ift grænser og forventninger, men omvendt er jeg også meget lydhør og lærer mine børn at argumentere og være ærlige. Og så elsker jeg at være sammen med og se mine børn.

Og så fik jeg Nova.. og hun er meget andet end det jeg kender. Og folk, der ikke kender mig, vil måske tænke at jeg slet ikke er den opdrager/mor som jeg selv ser. For Nova er anderledes og det gør også mig anderledes.

photo af www.lycoops.com

Jeg kan ikke gøre det “jeg plejer” med Nova. For det virker altså bare ikke. Møder du hende med begrænsninger og gør du hende til “en møgunge” – så lever hun den rolle ud! Omvendt hvis du ser hende for alt det gode hun er – ja så lever hun den rolle max. Det tror jeg egentlig ikke er anderledes for andre børn, forskellen er kun det lille ord MAX. For alt med Nova er “to the max”. Og det er så her, at man skal begynde at justere ,når man skelner mellem andre børn og Boss børn. For forskellen er at de kan blive ved og blive og du bliver rullet rundt .. og MAXET ud!

og så kan du stå tilbage med en følelse af, at du er en rigtig dårlig forælder. Fordi dit barn farer rundt, og tager hele verden ind, ikke kan sidde pænt ved et bord osv osv..  men især fordi  du ikke kan få barnet til ro om aftenen…

Det er svært at putte et barn, der liver op af at få aftensmad, som finder sit allerbedste solo-legehumør frem og bare hygger som om der ikke findes en dag imorgen. Et barn der bliver livet op af alt du forsøger som ellers burde være søvndyssende, som selv når det er lige ved at give slip, får en sjov tanke og så kan vi ellers starte forfra…

Som med selvværd ift et barns trivsel, når det gælder mere målbare ting som vægt og højde, så hjælper det mig at vide at mine to første børn vejede normalt og voksede normalt, når jeg skulle håndtere, at Nova var mindre og ikke fulgte sin vækstkurve. Og på samme måde  hjalp det også at have mine to først børns opdragelse på “samvittigheden” ift. at hvile i mig selv og mit moderskab for Nova.

Nogle gange er jeg rigtig god og ser hende rigtig meget, så jeg kan være på forkant – andre gange lader jeg hende få den lange snor, fordi det, der i bund og grund tæller er, at jeg passer på os begge. Og passer på stemningen. Ikke bliver alt for udmattet af at følge med hende.. ikke alt for forlegen over, hvad andre tænker og ikke begrænser hendes glade natur.

Jess Lycoops fotograf

Jeg lader hende gøre ting, der er langt over min egen personlige grænse, som at løbe ind til nabokonen (som faktisk ikke er vild med børn) og sige “hej min nabo, hvad laver du, steger du bacon, jeg kan godt lide bacon….” Jeg lader hende.. og så prøver jeg at navigere hende til at mærke folks reaktioner. Hvor langt går deres tolerance og hvordan siger man hej og tak for et stykke bacon og så respekterer, at det var et godt besøg og nu skal vi lade det være ved det og gå hjem igen.

Jeg prøver at bevare hendes glæde, energi og gå på mod, samtidig med at jeg også forventer, at hun kan udvikle sig og lære, at der er sociale regler, som hun har godt af at kunne læse.

Hun ER kun fire år. Ja men hun er virkelig klog og hun trives når jeg taler op til hende.

Opdrager eller Ned-drager du du barn?

Nova kan sagtens forstå et nej og hun er faktisk på nogle måder meget nemmere at sætte grænser for og samtidig svær. Det er svært at forklare.. Jeg kan ikke altid styre hendes sjove påfund med feks. at få lyst til at kramme samtlige mennesker i en forsamling hun egentlig ikke kender.. eller besøge naboen, men hun går ikke ud uden at spørge først, og selvom der for den ene ende af plænen ligger en trafikeret vej og til den anden side Københavns Kanal, så er jeg slet ikke bange for at hun ikke husker vores regler om hvor langt hun må gå.

Hun er på en måde meget mere moden end sin alder. Og hun er også meget stærkere.. derfor skal vi lege lege der udfordrer hende både fysisk og mentalt. Både for at stimulere hendes enorme muskelpotentiale og for at få hende til at koncentrere sig og slow down (vi leger engelsk memory game).

Bossens bagside: om når ens barn gør onde ting.

Omvendt trives hun ikke i afmagt, eller overmagt. Du skal ikke kapitulere og sige “du gør jo ikke hvad jeg siger, du er en ballademager”. Afmagt gør hende usikker og så tager hun mere styring i negativ retning. Eller “er det okay at vi lige sidder her og læser før… må vi godt være med ” al overmagt bliver til negativ energi, som bliver til et nej.. Og derfor kan hun nogle gange synes at det er svært at lege, men samtidig er hun enormt vellidt i børnehaven.

Nå nu blev det lidt langt.. Jeg ville blot prøve at forklare lidt mere om Novas energi, til jer der ikke selv har en Boss. At jeg egentlig ikke forventer, at man kan sætte sig ind i, hvad der skal til for, at sådan en som Nova trives.

Og måske kan det virke, som om vi ikke helt har styr på det ind i mellem, fordi rammerne glider lidt ud, når hun løber af med vores energi..

Og det jeg ville sige er – at det har vi heller ikke!

Nogle gange har vi ikke styr på en skid..

Jeg ved ikke om jeg skal grine eller græde..

og så kan vi stå med alle vores talenter og se os outsmarted af en Boss.

Ved klokken-otte-forældrene hvad de går glip af?

 

Men det er nok bare sådan det er at have et Bossbarn. Hun overrasker, overruler, overgearer og overelsker og det er heldigvis ligeså fantastisk som det er hårdt.

Og i Novas tilfælde er vi så sindssygt velsignet, at hun næsten altid vågner op glad og klar på en ny dag – ligemeget hvor sent hun end blev puttet..

tak for dig min BossanovaBoss <3

photo af www.lycoops.com

FØLG MIG PÅ FACEBOOK, INSTAGRAM & BLOGLOVIN'

4 kommentarer

 • Mia

  Hvor er det befriende at læse din fantastiske beskrivelse Nova – som hendes navn siger – en rigtig Supernova med en eksplosion af energi 💪😊 Det er befriende fordi jeg hver aften er igennem sceancer som ingen andre forstår med min datter som på en eller anden.måde må
  Være Novas tvilling til trods for at hun er dobbelt så gammel 😂 jeg tænker om I har overvejer
  Om Nova er højt begavet. Min datter er højt begavet hvilket vil sige at hun er blandt de to
  Pct mest begavede på hendes alder. Det kunne man tro var en gave – hvilket det forhåbentlig også er på
  Sigt men fordi børn med Høj begavelse ofte har en asynkron udvikling så kan de have Boss-lignende adfærd og have svært ved at tolke og forstå det sociale fordi de er betydeligt yngre følelsesmæssigt end intellektuelt. Min datter er også meget ligefrem og siger præcis hvad hun tænker. Og at det hun er er hun meget. Er hun glad smitter det til hele verden men er hun vred er det en eksplosion af følelser. Jeg overvejer om
  Hun har samseintegratiomsvanskeligheder. Når jeg læser om der lyder det som
  Boss-børn. Jeg er så
  Taknemmelig for ar du deler hvordan det er fordi der er så få der har boss-børn. Hvis hun skulle
  Være højt begavet er det godt at vide de tidligt. Det er ikke let at vide om ens barn er hb fordi det er en kompleks størrelse. Men denne type børn bliver desværre tit misforstået fordi de opfører sig anderledes end deres jævnaldrende. Så hvis man ved det tidligt kan man bedre støtte dem. Kram fra en fellow boss-mor 😘

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Kære Mia, tusind tak for dine gode erfaringer og reflektioner.
   Jeg har fra hun var nærmest baby været meget opmærksom på, at hun både motorisk og udviklingsmæssigt var meget længere fremme end hendes modenhed egentlig kunne rumme. Hvilket har givet mange glæder, men altså også en del udfordringer og det er super spændende at læse dine erfaringer og henvisning til hvilke udfordringer høj begavelse kan give. Jeg har arbejdet med at stimulere hende til hendes høje udviklingsniveau, da det netop giver bedre trivsel. Jeg har været på kurser indenfor sanseintegration som har været en stor hjælp, men den høje intelligensmæssige begavelse har jeg ikke så stor viden om, så det er absolut en retning, jeg vil arbejde videre i efter din opfordring. Begge mine to store børn er også i den høje ende, men Novas Forståelse er alligevel lidt for sig selv:)
   Tusind tak for dine tanker!
   Kh Heidi

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mia

   Hej igen 😊 hvor spændende at du har taget
   Kursus i sanseintegratiom.😊 det kunne jeg vildt godt tænke mig. Har du nogle gode fif? 😊 Jeg har lige læst indlægget om Nova igen og jeg tænker at der er flere ting der kunne pege i retning af høj begavelse. Har hun en høj retfærdighedssans? Det kan være i forhold til større meta-ting (for hendes alder) som at “man skal behandle dyrene og naturen ordentligt” eller mere som “selvretfærdighed” “hvorfor fik storebror en vingummi mere end mig”. Det er ikke sikkert hun har det sådan men det er er klassisk træk hos mange HB børn. Foretrækker hun hellere voksne (fordi de kan udfordre hende) eller mindre børn (fordi der kan hun styre/være storesøster-agtig? Der er mange forskellige
   Tegn på høj begavelse og børnene er vidt forskellige men ofte søger børnene primært voksne. Nogle mener at Hvis der er et højt begavet barn i familien så
   Er flere af deres søskende det sandsynligvis også. I kunne overveje at tage kontakt til Ole Kyed. Han er suverænt den der ved mest om højt begavede børn i Danmark og har konsultation derhjemme Han er egentlig pensioneret men har så stor passion pg interesse for den type af børn at han stadig tager forældre og børn ind til samtale
   Han kan vurdere om hun skulle høre til i den høje ende. Som jeg skrev er det så vigtigt at finde ud af tidligt fordi det er vigtigt i forhold til at
   Finde den rette skole. Er man HB er det
   Ikke sikkert man vil trives super godt i en stor skole. Måske er det nærmere en lilleskole eller friskole hvor der er lidt mere plads til vidensbegærlige børn som er mere ligefremme og som fylder mere end de fleste. Det er så vigtigt at hun beholder sit glade sind. Min datter var super glad i børnehaven men blev mødt
   Forkert i skolen og blev meget vred og usikker. Jeg Er grundlæggende imod at alle børn skal kommes i en kasse. Så snart man har energi hr man ADHD. Så snart man er introvert har man autisme osv. Derfor er jeg så vild med dot begreb boss-børn fordi det kommer dem ikke i en kasse men favner dem som dem de er. Men når det så er sagt så er de jo dem de er og hvis nu de tilfældigvis er blevet skabt med en hjerne der kører rigtig stærkt så er det så vigtigt at man finder ud af det fordi ellers ender de i en forkert kasse når de kommer i skole fordi så snart de er en lillesmule udenfor normen så kommer der en potentiel diagnose snigende fra skolen side. Og hvis man nu er kvik så er det altså ikke det samme som en diagnose. Ps diagnoser er ikke dårlige i sig selv. De hjælper også de børn som vitterligt har en reel diagnose til at blive forstået. Min anke går blot mod at alle skal have en diagnose så snart man “spræller” lidt. Jeg kan kun varmt anbefale at tage en samtale med Ole Kyed 😊 masser af kærlige kram fra boss-lejren 😘

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tine

  Jeg er så imponeret over din/jeres evne til at rumme hende og gør hvad der er bedst for jer, ikke hvad samfundet mener. Især når du samtidig har de fysiske udfordringer du har.
  Min jævnaldrende søn har nogle af de træk Nova har, dog uden at være et bossbarn. Jeg tror egentlig, at han er lidt en blanding af Rio og William, som du beskriver dem. En sensitiv transformer. Han tager ALT ind og vælter fremad i verden – og overstimulerer dermed sig selv, han kan ikke selv stoppe, omend det går fremad for ham at lære det. Han reagerer meget på overmagt og afmagt. Men modsat Nova, er der i højere grad behov for at vi skærmer ham og sætter de grænser han har virkelig svært ved at finde selv, for ellers har han det ikke godt. Så vælter hans verden fuldstændig og selv de mindste ting bliver svære for ham, han bliver ked og vred. Han har virkelig brug for rammer, forudsigelighed og ensartethed. Og med mindre han når at blive overtræt, så er han NEM at putte. Til gengæld vågner han stadig 1-4 gange om natten. Og mangel på søvn (og mad) er forfærdeligt for ham. Men alt i alt er han bare er barn der har fået mig til at indse at børn er så forskellige og har brug for forskellige ting. Jeg er ved at finde ro i, at han fx har brug for at kunne få høreværn på i børnehaven fordi han reagerer voldsomt på meget lyd over en længere periode. At han har brug for ekstra hjælp og ressourcer fra tid til anden og at de der sociale spilleregler under leg med andre børn, er svære for ham. At være mor til ham, er til tider svært og jeg havde en helt anden ide om, hvordan det ville være, at være mor. Jeg fejler nogen gange, når jeg er træt, har ondt og ikke magter mere. Men overordnet set er han der gladeste, mest empatiske, omsorgsfulde og vidunderlige barn. Så helt galt er det ikke. Heldigvis 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvordan putter man et Bossbarn?