Jeg savner at være Filimor...

Tilskuer til en fødsel – eller deltager? En far fortæller.

Fotograf Frederikke Brostrup

Hans, 38 år, far til to

Der er ikke et par, der går fra min fødselsforberedelse uden, at jeg gør opmærksom på, hvor meget jeg vil elske at få og dele deres fødselsberetning. Og ikke kun kvindens!

Jeg arbejder for, at man(d) får øjnene op for hvor stor en ressource partneren er i en fødsel og hvor meget indflydelse han kan have på -ikke kun smerteoplevelsen, men også fødslens gode fremgang.

Jeg ved også, at fars egen tilfredshed med fødselsoplevelsen gør en kæmpe forskel for hans kommende faderskab. Jo mere han har følt sig klædt på og i stand til at gøre en forskel, jo større tilknytning til barnet og jo bedre kan fødslen blive et afsæt for den fælles familiedannelse.

Derfor lægger jeg altid billet ind på en beretning eller blot et opslag i Meyermetodens fædregruppe. Det er fædrene selv, der skal skabe deres plads i fødslen og det kan de gøre ved at invitere andre fædre ind i far-klubben.

-Dele deres beretninger, råd og erfaringer.

Jeg viser gerne vejen, men de skal selv følge den op og give deres tryghed videre. Det er der ikke helt en kultur for endnu, men Hans lovede mig en beretning – og den fik jeg!

Så nu får I den også! Tak for det Hans:-)

 

Tag godt imod lille Svend og hans vej til verden<3Tilskuer til en fødsel – eller deltager?

Jeg har været med til to fødsler. Da min første dreng blev født i 2016 havde vi tilmeldt os den kommunale fødselsforberedelse. Derudover havde vi selv betalt for et fødselsforberedende kursus, da vi syntes, at vi manglede nogle redskaber, før vi følte os trygge ved fødslen.

Den første fødsel i 2016 gik egentlig fin, men da min kæreste gik maksimalt over tid, blev hun sat i gang med piller, som hun reagerede meget på. Derfor gik det virkelig stærkt – 4 1/2 time fra første ve – og pauserne var korte eller ikke tilstede. Jeg oplevede, at det var vanskeligt for os som par at tage styring på fødslen. Under fødselsforberedelsen havde jeg opnået en grundlæggende viden om de forskellige fysiske trin i en fødsel og lært forskellige vejrtrækningsteknikker, samt teknikker til smertelindring og støtte for den fødende kvinde i pauserne imellem veerne.

Jeg havde selv en oplevelse af, at jeg var rigtig godt forberedt til den første fødsel. Som partner oplevede jeg alligevel, trods forberedelserne, at det var vanskeligt at finde min plads under fødslen. Jeg havde under fødslen en følelse af at føle mig lidt til overs. Måske også fordi fødslen gik meget hurtigt, og der ikke var de pauser imellem veerne, som jeg havde lært smertelindrende teknikker til.

Derudover lod vi os guide af vores jordemoder og traf ikke selv så mange aktive beslutninger i hele forløbet.

 

Meyermetoden

Jeg var derfor glad for at møde Heidi og stifte bekendtskab med hendes Meyermetode. Heidi tog fat et helt andet sted end den fødselsforberedelse, vi tidligere havde fået. For det første kom hun hjem til os privat – af adskillige omgange. Dette skabte et trygt og mere fortroligt rum. Dernæst begyndte hun ikke med at opremse en række fysiske tilstande i kvindens krop. Heidi begyndte i stedet at tale om vores psyke. Både hos den fødende kvinde, men i høj grad også hos hendes partner – i dette tilfælde mig. Heidi fortalte om den historiske udvikling i synet på fødsler og fødende kvinder (som noget der i grove træk er gået fra at være en begivenhed, der blev tilbedt, til noget, der er blevet gemt væk, fordi det er blevet anset som urent og skamfuldt), med fokus på den fødende kvindes mentale tilstand, og hvordan omgivelserne og personerne omkring fødslen både fysisk og mentalt kan påvirke den fødende – og ikke mindst smerteniveauet.

 

Mental forberedelse

Heidis fokus var på det mentale, og på at forberede os begge mentalt på fødslen ved at gennemgå fødslens mentale trin. Hvilke følelser strømmer igennem kroppen i fødslens forskellige stadier, og hvordan kan man som partner støtte den fødende i disse faser og styre, at smerten ikke løber løbsk.

Derudover gav Heidi os et meget konkret og helt enkelt værktøj til smertelindring – nemlig hendes egen Meyermetode. Meyermetoden er en smertelindringsteknik udviklet af Heidi, som består af en række tryk rundt på kroppen, som afleder en del af smerten under en fødsel. Metoden bruges også under veerne, og gav mig derfor et brugbart redskab, også hvis fødslen igen skulle blive med korte pauser. Derudover fik jeg som partner også uvurderlig hjælp til at støtte min fødende partner rent mentalt, fordi vi havde gennemgået diverse mentale faser, som en fødsel består af.

Under fødslen af min anden dreng i 2019 havde jeg derfor en fornemmelse af, at vi som par var i fuld kontrol. Både over processen, hvor vi besluttede hvor fødslen skulle foregå, hvem vi ville have med til fødslen, hvornår fødslen skulle sættes i gang (vandet blev taget, da vi afslog piller), for vi følte os klædt på af Heidi til at sige til og fra i forhold til vores egne ønsker til fødslen.

Fotograf Frederikke Brostrup

Jeg følte mig ikke på noget tidspunkt til overs under den anden fødsel. Her havde jeg en mere tydelig rolle at spille, og Heidi havde givet mig en bevidsthed om, at min tilstedeværelse og mit nærvær overfor min fødende partner, var afgørende. Det kunne være i form af en kold klud på panden og tilbud om en tår at drikke, men mest af alt i form af Heidis Meyertryk, massage af fødderne og kærlige ord, omsorg, mental støtte og en hånd at holde i. Og klemme.

Fotograf Frederikke Brostrup

Nogle partnere bliver afskrækket af en fødende kvinde, som kan være ganske bestemt i sine ønsker. Heidi lærte mig, og viste mig sidenhen, at en fødende kvinde rent faktisk er meget lydig, og gør hvad hun bliver bedt om, hvis man guider hende og viser vejen. Noget af det mest grundlæggende jeg tog med mig fra Heidi var således, at det er bedre at gøre et eller andet end slet ikke at gøre noget, af frygt for at gøre noget forkert.

 

Køreplan for fødslen

Ved fødslen i 2019 havde vi lavet den klassiske fødselsspilleliste til fødslens forskellige faser og havde en højttaler med. Vi havde smurt madpakke og havde rigeligt med snacks og læskedrikke med. Vi havde sågar vores egen fotograf med til at dokumentere fødslen.

Jeg følte, at vi var i fuld kontrol over fødslen, og at vi i store træk havde en køreplan for fødslen – hvilke faser venter forude, hvordan reagerer den fødende kvinde mentalt i disse faser, hvad har hun brug for, hvordan kan hun støttes bedst muligt i sit smertearbejde, og Meyermetodens tryk gav mig som partner en vigtig rolle under veerne.

Fotograf Frederikke Brostrup

Gamechanger

Som et lille es i ærmet havde Heidi bedt mig om at medbringe en lille overraskelse til fødslen. Denne skulle falde på et tidspunkt, hvor den fødende var ved at miste modet, og dermed lave en change of scene og være med til at holde modet oppe. Jeg havde købt en lyskæde og fået printet en masse små billeder af vores ældste barn, som jeg havde sat fast på lyskæden. Denne lille overraskelse betød, at der på et vanskeligt tidspunkt i fødslen var et tydeligt mål for øje – nemlig endnu en lille, glad fyr.

Fotograf Frederikke Brostrup

Heidi gav os en så grundig forberedelse til fødslen, at vi godt kunne have klaret fødslen uden hende. Vi havde en hel værktøjskasse med, fyldt med gode teknikker, tankemønstre og små tips og tricks. Vi var dog så heldige, at Heidi også selv deltog som jordemoder under fødslen, hvilket vi var lykkelige over og meget trygge ved.

 

Her kan du læse Hans´s kone Marias fødselsberetning på hendes site Mor-skab  Fødselsberetning rammerne var perfekte

Er du selv far og har gode råd, erfaringer eller en beretning du vil dele kan du skrive til heidi@meyermetoden.dk – du behøver ikke at have brugt Meyermetodens teknikker, men bare have noget på hjerte, som du gerne vil give videre<3

Hvis du vil vide mere om Meyermetoden kan du læse mere i dette indlæg Hvad er Meyermetoden -den naturlige Epidural? Og meget mere på www.meyermetoden.dk

FØLG MIG PÅ FACEBOOK, INSTAGRAM & BLOGLOVIN'

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jeg savner at være Filimor...