Sur fis og (anal) fissur.

Det er bare sur røv..!

IMG_2344.JPG

Et indlæg med den overskrift bør bortskræmme sarte sjæle, ellers så advares der på forhånd.. Der er tale om AV i nummi.

Forstoppelse, kløe, rifter, hæmorider og andet godt kan desværre være part of the game, når man vover sig ud i familieforøgelse.

I graviditeten er det vægtøgning og træg mave, der udfordrer bundens evner. Begrebet Hård mave giver først rigtig mening, når man har oplevet et toiletbesøg som gravid på jernpiller. Som om det ikke var nok, at graviditetshormonerne har sat din tarmbevægelse på nedsat funktion, har man fra naturens side også lige bestemt sig for, at al næring skal suges ud af kosten til oplagring af ammefedtdepoter (fantastisk -tak) og al væske går til optankning af blodvolumen til fødslen blodtab (praktisk ja), så det stakkels numsehul får jo ikke en ærlig chance, når det endelig bliver dets tur til at udføre sit job.. Desværre opdager man først hvor hård en mave, man rent faktisk kan få, når det er for sent og man sidder i saksen -og den hverken vil den ene eller den anden vej! Her er gode råd uendeligt dyre!
Skulle det unævnelige ske (du befinder dig i så fald i en panisk situation med et udspilet numsehul på størrelse med en tennisbold og er villig til at gøre hvad som helst) så gælder det om at rokke frem og tilbage, trække benene op på skift og forsøge at give helt slip. Hvis den laver skildpadde finten og trækker sig tilbage, er der gode muligheder i en lang gåtur og et afføringsmiddel fra apoteket.
Hvis du ikke er så heldig, er førstehjælpen en tommelfinger der kan indføres i vagina og skubbe til indefra og olie på en finger, som kan hjælpe til udefra. Så er det sagt..!

Under fødslen er der tryk på i presseperioden. Som en ældre Jordemoder en gang udtrykte det “det føles som at skide en sofa.. -på tværs”. Dem der ikke allerede har fået nogle små blodfyldte venner deromme, i løbet af graviditeten, er måske så heldige, at de lige popper frem her til finalen. Hæmorider arbejder ikke indenfor loven om karma, de rammer bare bredt og uden skånsel.
Efter fødslen oplever mange at få forstoppelse af forskellige årsager. Det kan være hormonelt men også let selvforskyldt .. Man skal nok ikke regne med, at man efter en fødsel klapper i sine små hænder første gang, man mærker, at det presser på deromme og et stort toiletbesøg er uundgåeligt, men det kan ikke anbefales at udskyde det uundgåelige. Der er kun en vej!

De fleste fødende når at få glæden af et klyx før de føder. Et klyx er et fint lille lavement. Eller med andre ord et afføringsmiddel -med prompte kvittering. Ca 250 ml saltvandsopløsning indføres og forsøges holdt på i ti min. (Med forsøges menes som i nærmest umuligt) Derefter tømmes godt ud. Vær beredt på at dette ofte foregår med lyd… Skal vi sige det sådan -der må spruttes! Det gode ved et klyx er, at tarmen derefter er tom og baby slipper for at blive født med.. ..Kalot!?! Det gode ved hvis det alligevel sker, er at undersøgelser viser, at tarmbakterier under fødslen er medvirkende til et sundere immunforsvar og mindre allergi hos spædbarnet. Hvis du bekymrer dig om mand og Jordemoders syn for sagen, vil jeg dog lige berolige dig med, at jordemødre er eksperter i at dække for uheld, så du ikke skal føle dig forlegen under en fødsel. OG du er ikke den første, det i så fald er sket for, men vi jordemødre er sådan set ganske uimponerede over hvad der skulle komme ud af din ende når det er et par cm højere oppe at the big action foregår:)
Et klyx giver dig også lige et par dages forspring efter fødslen, førend der skal passeres noget den vej igen. Dette vil du højst sandsynligt værdsætte både, hvis du har hæmorider eller er bristet eller bare føler det, som om du er blevet sparket af en hest dernede.

Værd at vide:
Hæmorider kan lindres akut ved at man med lidt olie eller vaseline fører den ind hvor den kom fra. Hvis det ikke er hjælp nok skal man et forbi lægen og få recept på et hæmoridemiddel evt Doloproct. En hæmoride kan størkne og blive inkarcereret, hvilket er ekstremt smertefuldt og i så fald skal den skæres væk. Så tag din hæmoride alvorligt og få den i behandling hurtigst muligt.
Isbind kan laves ved at hælde vand på et bind og fryse det ned, inden brug kommes bindet i en ren sok og så i trussen. Det kan lindre både ved variser (åreknuder) i kønslæberne, hæmorider og fødselshævelse/bristninger.
Det kan være godt at kende til muligheden for bedøvende creme. Xylocain og Lidocain gel kan købes i håndkøb og kan bruges til lokalbedøvelse ved smerter efter bristning, rifter eller hæmorider.
Magnesia og Lactolose er midler mod hår mave og kan købes i håndkøb. Disse kan dog gøre tarmen sløv ved længere tids brug så det bedste råd er at spise Husk frøskaller som har en evne til at modere afføringen begge veje – en ven i nøden igennem tykt og tyndt.
Husk Husk og husk at drikke rigeligt med vand -3 L dagligt og spise Hemojern. Vand er den vigtigste faktore for velvære både i graviditeten, under fødslen og sålænge der ammes.
Som afslutning til dette lille indlæg er det jo nærliggende lige at konstatere:

Når enden er god er alting godt!

2 kommentarer

  • A

    Kan man regne med at variser på kønslæberne forsvinder igen?
    Mvh A

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Meyermor

      Kære A, jeg tror man kan regne med at de falder godt i sig selv og hele den gravid-hævede vulva bliver normalt at se på igen efter en fødsel. Variserne kan godt ligge under huden og have tendens til tyngde, men det er vist sjældent. kh Heidi

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sur fis og (anal) fissur.