Hvad har de gang i bag den dør??

En drømmefødsel og en drøm om amning.. #MinAmmekamp

theresa lange amning

Min kære bloggerkollega Theresa Lange har her skrevet om sin ammekamp og med den skyder vi amme-føljetonen igang igen med intentionen om, at dele Gode Ammehistorier hver mandag.

Send mig jeres amme-opstarts beretninger, så der er flere der kan lære af jeres erfaringer.

—-

Mens jeg var gravid med Isak var alt mit fokus på graviditeten; de ændringer der skete med min krop og den udvikling den lille spirrende bebs inde i min mave gennemgik.

Jeg læste løs på graviditetssites og -blogs, googlede og læste bøger om fosterets udvikling og meget andet.

Jeg vidste ALT om graviditet (bare giv mig en ekspert-titel! Det kunne jeg bestemt kandidere til) og jeg elskede at være gravid. For mig var det virkelig på alle måder en fantastisk tid at vente Isak.

Da jeg gik fra mit job for at gå på barsel, så gik det ligesom op for mig, at den der termindato – den var lige om lidt.

Jeg gik faktisk lidt i panik, der knap en måned inden termin! Om lidt skulle der komme en baby ud af mig, jeg skulle føde og jeg skulle være mor med alt hvad der hørte sig til.

Jeg følte mig faktisk pludselig som tilbage i folkeskolen eller gymnasiet, hvor der var et fag man ikke liiiige havde fået læst op på, og nu stod man få dage før eksamen og vidste INGENTING.

Jeg havde læst alt der var at vide imens, at baby var inde i maven, men hvad med alt det under og efter fødslen?

Amning var en af de ting jeg følte mig på fuldstændig bar bund i forhold til.

Jeg havde intet læst om det, ikke sat mig ind i det og jeg var faktisk ikke på noget tidspunkt i mit graviditetsforløb fra læge eller jordmoder blevet spurgt om mine tanker ift. amning og oplyst om vigtigheden af det og hvordan man kom godt fra start med amning.

Jeg vidste dog, at jeg ville amme min lille Isak, når han kom til verden.

Vel mest af alt fordi, at det gør man jo? Man ammer da sit barn?

Det er jo det vores bryster som kvinde er skabt til. Det er deres funktion. Det er ganske naturligt.

Og sådan helt ærligt – så havde jeg slet ikke skænket en tanke i retning af, at det der med amning, at det kunne være noget der var et problem eller svært.

Når folk omkring mig i løbet af graviditeten spurgte mig om jeg havde tænkt mig at amme, så svarede jeg straks som det mest naturlige, at det skulle jeg da.  Jeg tænkte ikke videre over det, udover at jeg jo gerne ville amme min søn.

Jeg endte med at gå i fødsel 39+1 (6 dage før termin) og havde en sand drømmefødsel.

Jeg ankom på sygehuset 9 cm åben og sagde “goddag” til jordemoderen nogenlunde i samme sekund som vandet gik med et ordentligt plask ud på gulvet i modtagelsen på fødegangen. Det gik hurtigt med at komme ind på en fødestue og 4 timer senere var jeg mor til min elskede Isak. Ingen smertestillende, ingen karbad og ingen komplikationer. Det hele gik helt perfekt!

Jeg fødte på Horsens Sygehus, hvor et vigtigt princip er straks-kontakt mellem mor og barn. Det betød, at med det samme Isak var ude, så blev han lagt op på mit bryst og min mave. Og der blev han liggende. Ingen undersøgelser af ham eller noget som helst før mange timer senere. Dette for at understøtte mor og barns kontakt og sætte amningen i gang.

Der gik heller ikke mange øjeblikke før Isak, med lukkede babyøjne og fosterfedt og blod i hele hovedet begyndte at ligge og lave “babbe”-bevægelser med munden og klynkende skubbe med hagen ind mod mig.

“Han vil gerne have fat i brystet,” forklarede jordemoderen mig.

Og så viste hun mig, hvordan jeg skulle lægge ham langs min overkrop, hvordan en pude kunne støtte min arm og hvordan brystet skulle ind i munden på ham: hele brystvorten og området omkring, og så op mod ganen på ham.

theresa lange amning 2

Succes. Han tog fat. Amningen var i gang med det samme.

Det gik rigtigt fint, også da vi 4 timer senere vendte hjem fra sygehuset.

Dagene efter løb min mælk til, og – av! – der kom udfordringer altså for alvor.

Jeg stod lige pludselig med kæmpe-kolonorm-store spændte bryster. Jeg var gået fra min sædvanlige C/D-skål til gigantiske Pamela-Anderson-i-90’erne-silikone-bryster. De var spændte og hårde som sten.

Det gjorde det pludselig sværere for Isak at tage fat, og jeg følte jeg havde ufattelig mange smertefulde knuder af mælk i brysterne.

Lange, varme bade hjalp mig her, hvor jeg forsøgte at massere knuderne ud af brystet.

Jeg kunne ikke ligge på maven om natten (noget man ellers virkelig havde glædet sig til efter en lang graviditet med stor mave, hvor det var umuligt at sove på maven), og jeg følte mig faktisk fysisk skidt tilpas over de spændte bryster.

Jeg blev ved med at ligge Isak til og han spiste godt. Jeg kæmpede virkelig med mig selv for ikke at pumpe noget af alt mælken ud, og på den måde få lidt mindre pres på. Min mor rådede mig til at lade være, da det bare ville øge mængden af mælk i brysterne.

Lige som mængden af mælk var ved at passe til hans sultbehov, så begyndte mine brystvorter at være ret belastede.

Vidste I at man kan få sår på brystvorterne?? Det kan man kan jeg fortælle. Baby suger virkelig til, og det gør ondt. De sprækker, bløder og der kommer sår på, hvilket blot gjorde næste amning endnu mere smertefuld.

Jeg bed dog det hele i mig. Jeg var fastbesluttet: Jeg ville amme Isak.

De første 14 dage med amningen var de værste. De var ikke rare. Men det blev bedre.

Det lyder ikke umiddelbart sjovt, men ens brystvorter bliver hærdede.

Pludselig kan man ikke mærke ømheden og smerten i brysterne længere.

Så kører amningen. Det gjorde den hvert fald for mig og jeg har nydt at amme lige siden.

Isak er et rigtigt “ammebarn”. Han er nu 11 mdr. gammel og han elsker endnu at blive lagt til brystet ind i mellem, og jeg værdsætter disse stunder vi har sammen. Selvom hans sult- og tørstbehov nu dækkes af “rigtigt” mad, så har jeg ingen intentioner om at tage de sidste amninger fra ham endnu. Lige nu bliver han ammet som en del af putte-rutinen om aftenen ved 19-tiden og så én gang ca. midnat. Har han behov for en trøstetår en gang i mellem i dagtimerne – så får han også det. Nogle gange kan jeg, når jeg kommer hjem fra vuggestuen med ham, mærke at han har behov for den helt tætte kontakt med mig for at koble af. Og så får han det. Så ligger vi sammen på min seng derhjemme og han drikker saligt imens jeg aer ham på håret. Så falder han helt ned og til ro.

Jeg elsker, at det er min mælk, der har gjort ham stor og stærk. Min mælk der har fortsat med at give ham liv ligesom, da han lå inde i min mave.

Mine bedste råd må være at gå ind til amningen med åbent sind. Tro på at du kan, og at det bliver godt for dig og dit barn. Vær forberedt på at det kommer til at kræve en indsats og at det altså gør ondt i starten. Det gør det for alle, og det gjorde det som sagt også for mig.

Amning er fantastisk. Der føles ikke noget tættere bånd mellem dig og dit barn end det du skaber der.

Læs Theresas Fødselsberetning her

Læs mere om mine tanker og råd om amning her

Læs om min egen svære ammeopstart her

FØLG MIG PÅ FACEBOOK, INSTAGRAM & BLOGLOVIN'

4 kommentarer

 • Kcd

  Kære Heidi,

  Tak fordi du tog dig tid til at besvare mit laange indlæg! Det sætter jeg virkelig pris på!
  Siden jeg skrev kommentaren har jeg haft en masse mælk i 4-5 og siden i mandags har jeg haft noget lig 0. Han har skulle die mindst en gang i timen og 1,5-2 timer om natten.
  Dog har jeg fået fat på en Ammevejleder fra LLL via ammenet. Vi tror umiddelbart det er hans sutteteknik. Jeg har set en masse videor på nettet som viser en korrekt latch on – men selvom jeg prøver ihærdigt bliver han frustreret og kan ikke finde ud af det 🙁
  Hun vil gerne komme ud og hjælpe mig imorgen så det håber jeg. Mht hans uro har vi prøvet alt fra dråber, kiropraktor til zoneterapi.

  Håber hun kan hjælpe! Og tusind tak for din hjælp!

  Hilsen K

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Det lyder sørme godt! Held og lykke med det! måske ville det ikke skade at afprøve om det er et længere interval der skal imellem amningerne for at han får fyldt ordentlig op og bliver tilfredsstillet ved amningen. Til eksempel spiste min egen førstefødte meget ofte indtil hun som 5-6 uger gammel fik rs virus og for første gang sov så længe at mine bryster blev fyldte og spændte. Derfra begyndte hun selv at styre amningerne med længere intervaller fordi hun faktisk blev mæt af et bryst. KhHeidi

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kcd

  Hej Heidi.

  Hvor er det dejligt at høre om andres amme erfaringer herinde!
  Jeg har selv store udfordringer med min egen amning og det er virkelig en kamp.
  Jeg fødte min søn ‘ude ved dig’ på Herlev d. 1. Marts, han var tidlig på den og 34+3 var han hos os. Det var en hård fødsel med igansættelse og en epidural. Jeg var slet ikke klar til at føde mentalt og det kunne min krop mærke. Vi kom op på neonathal og der var vi 21 dage. Det på påvirkede os meget og både min mand og jeg lider stadig under hele oplevelsen. Dog ville jeg for alt i verden amme min søn så jeg arbejdede som en maskine med alarm sat til hver tredje time hvor jeg malkede ud. Jeg døjede med lav produktion fra starten. Derfor har jeg på neonathal både prøvet powerpumping og dobbelt pumpning efter han begyndte at få en sutterefleks. Nu er han godt 14 uger og jeg har fuldammet ham siden. Dog døjer jeg stadig med lav produktion. 3 dage med mælk og 2 dage for lidt, 1 dag med mælk og 4 med for lidt osv osv. Jeg har prøver aaaalt! Jeg spiser tre måltider om dagen, varierende og med sunde fedtstoffer fra nødder og fisk. Jeg drikker slavisk 3-4 liter om dagen og hviler mig en time med benene oppe hver dag. Der går aldrig mere end to timer før jeg ligger ham til, så det kan ikke være den manglende stimulation. Selvom min sundhedsplejerske mener vi skal op på 3-4 timer, det ville gøre min produktion endnu lavere så det tør jeg slet ikke! Han tager fint på med våde bleer og en fuld ble hver dag til hver anden dag. Han smiler meget i morgentimerne og kan være pylret om aftenen som de fleste børn er. Han sover aldrig mere end to timer ad gangen heller ikke om natten. Er ked af at han skal arbejde så hårdt for min mælk sååå ofte, disse dage er han også mere urolig. Lige idet han får produktionen op ryger den ned igen?? Jeg er simpelthen så forvirret. Han lider af eksem og er for tidlig født så vil rigtig gerne blive ved at amme. Selvom alle omkring mig siger han vil blive roligere med flasken. Han er et barn der har svært ved at falde til ro, han kan ikke selv falde i søvn og skal ofte hjælpes videre i søvnen efter 45 min.

  Jeg er ved at tabe gejsten, har du nogensinde hørt eller set noget lignende?
  Er der nogle gode råd? Eller er jeg virkelig én af de kvinder der bare ikke skal amme?

  På forhånd tak!
  En fortvivlet førstegangsmor.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Hej seje førstegangsmor! Det lyder som en hård omgang I har været ude i! Sikken en viljestyrke du har -respekt for det!
   Jeg tror rigtig mange oplever at det kører sådan lidt med to gode dage og en dårlig eller en lignende rytme, lige meget om man har godt med mælk eller flaske. Det er rigtigt svært at råde dig her på baggrund af de få informationer, men jeg vil måske mere generelt sige at hvis du har klaret at fuldamme ham til nu så lyder det til at du har mælk nok:-) Ja så kan de føles tomme og du kan selvflgelig mærke på din bebs at han virker utilfredsstillet så du kunne ønske dig mere flow på mælken, men det er ikke sikkert at det ville fjerne hans irritation eller få ham til at sove bedre.. tværtimod kan meget flow give mere af det tynde mælk der ikke mætter så meget som når han kan komme i dybden.
   Flaske skal ikke være en løsning for bedre søvn. Summen af søvn er gerne total, hvor flaskebørn måske sover dybere fordi de skal fordøje tungere proteiner så kan de vågne tidligere for behovet for måltider og ammebørn sover måske længere og har mindre gener, men det er kompleks at forklare her.
   Til din situation ville jeg anbefale
   Kravl i seng med bebs -hud mod hud i nogle dage. Aflys alt og lad baby sutte hele dagen så meget han lyster og fra begge sider hver gang. lav kun små hjemmeaktiviteter og spis/drik godt selv og så tilbage i seng:-) Visualiser dit mælkenedløb. Forestil dig mælk i lange baner, brusende vandfald af mælk. Forestil dig din mælk er cremebrulee! Du har fløde i de babser:-) Lav nedløbs åndedræt. Træk vejret ind på 5 hold det 5 og pust ud på 5 tryk maven fri af luft og holde det 5sek inden ny lang indånding. Det kan afhjælpe et stresset nedløb.
   Når I er kommet igennem jeres ammelejr skal du ind i en god rutine fra morgenstunden. Skal du stimulere din mængde skal han amme fra begge sider, men giver dette mavebesvær er det tegn på at han ikke får tømt dig nok, så er det bedre du ammer ensidigt og så tilbyder samme bryst igen inden putning. Og først giver det andet bryst efter 2-3 timer den første halvdel af dagen.
   Om eftermiddagen skal baby dog begynde at tanke op til natten så fra ca 16-17 tiden kan du igen tilbyde begge bryster i et par timer og så spare et bryst op til putning kl 20 så det kan give en god portion at slutte af med.
   Jeg synes i den grad du lyder som en kvinde der skal amme! Og du har nu klaret dig over 3mdrs krisen så keep fighting.. det bliver nemmere og nemmere:-) Håber du kan bruge disse råd men ellers skal der nok et rigtig forløb.
   Kh Heidi

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvad har de gang i bag den dør??