Spørg jordemoderen #2 Jeg er gravid og har fået angst for moderskabet?

Fra Lock down til Lock up set fra et børneperspektiv…

Som resten af Danmarks befolkning, så vi pressemødet igår, hvor det blev besluttet at lave en gradvis åbning af Danmark og starte med at få de små i institutioner og skole op til og med 5.klasse. Det gav først rigtig god mening, for et sted skal vi jo starte og hvis det er sikkert nok at begynde at åbne op, så er det da bare at gøre det..

Men så kom det. Utrygheden.

For der var lige et MEN.

Børnene skal ikke bare tilbage til den, hverdag de kom fra. De skal tilbage som første bølge. Med restriktioner og regler og en masse “hvad nu hvis’er.” Og det sendte en bølge af reaktioner igennem internettet.

Min egen bekymring blev vakt. Hvordan skal børnene navigere i den nye dagsorden. Hvordan skal vi forældre sende dem trygt afsted. Og hvordan skal pædagogerne løse den store opgave, sammen hver for sig. Adskillelse, hygiejne, udeliv, rengørring. Og børn, der har forskellige forståelsesverdener og muligheder for at tage de nye regler ind.

Jeg blev et kort øjeblik bange for, at det ikke var den bedste løsning at sende de små forrest. Mest fordi de ikke forstår situationens alvor og fordi de kan være hårde ved hinanden og utrygge i deres egne små indre oplevelsesverdener, som endnu mangler ord og forståelse til at regulere de mange underbevidste indtryk.

I den perfekte verden ville jeg gerne vente.

Og først sende dem afsted, når jeg med overbevisning i stemmen kan fortælle dem, at verden er god og tryg at være i, helt uden en masse nye forholdsregler.

Men vores verden er ikke perfekt. Vi har en Ny Coronavirus. EN ny virkelighed.

Et øjeblik havde vi glemt, at den her Lock down også skulle “Lockes op.”

Det gav mening at lukke ned, men hvordan lukker man op. Og er det vores børn som skal være “prøvekaniner”?

Og et øjeblik havde jeg glemt, at børn heller ikke behøver en perfekt verden for at have det godt. De er meget stærkere og mere omstillingsparate end vi tror, og de har evnen til at få det bedste ud af de muligheder livet byder.

Når bare vi har deres ryg!

Og det har vi ved at tro på projektet.

SÅ derfor har jeg sat mig ned og fundet lidt fakta frem om det her projekt.

Lad os forholde os til fakta og tage følelserne ud af den her Corona åbning et øjeblik.

Fakta er:

 • VI ER PÅ DEN GRØNNE BØLGE
 • VI HAR FLERE RESPIRATORER END INTENSIVE PATIENTER
 • VI SKAL ÅBNE LANDET GRADVIST OP FOR AT FASTHOLDE DEN GRØNNE BØLGE OG BALANCERE SAMFUNDETS ØKONOMISKE GRUNDLAG.
 • VI SKAL NOK ALLE UDSÆTTES FOR CORONA VIRUS PÅ ET TIDSPUNKT (i hvert fald 60% af os)
 • 60% SMITTESPREDNING I DANMARK, 1% DØDELIGHED BETYDER AT 3,2 MIO SKAL SMITTES OG 32.000 VIL DØ SOM SYGDOMMEN ER NU.
 • GENNEMSNITLIG BEHANDLING AF INTENSIVE FORLØB ER  3 UGER
 • VACCINE ER NOK ET ÅR UDE I FREMTIDEN
 • BEHANDLING SOM KAN FORKORTE DET INTENSIVE FORLØB OG SIKRE STØRRE OVERLEVELSESCHANCE ER I UDVIKLING
 • ANTALLET AF INDLAGTE FALDER SÅ VI IKKE OPNÅR FLOKIMMUNITET
 • NÅR FLOKKEN 60% ER IMMUNE KAN VIRUS IKKE SPREDE SIG

 

OG VIGTIGST AF ALT…..

 

 • BØRN KAN TÅLE AT FÅ COVID19 

 

Jeg tænker, fakta taler for sig selv. Jeg kunne have håbet, at det var min halvdeprimerede forfaldne teenager, som fik lov at komme tilbage i skole. Men jeg er også ret overbevist om, at der er gode sunde og stærke beregninger bag vores regerings valg og helt uden, at jeg behøver at få større indsigt i det, kan jeg ressonere mig frem til…

 • At børnene er en gruppe, som kan tåle at få Covid19.
 • Samtidig har vi et sundhedssystem, som kan følge med.

Ergo skal Nova i børnehave efter påske!

Selvfølgelig i samarbejde med vores børnehaves vejledning og behov for at dele belastningen ud. Vi kan godt tage hjemmepasningsdage, men ellers er vi en sund og rask familie og vi kan tåle at blive udsat for virus og vi føler os trygge i denne beslutning. Og det er denne tryghed, at jeg vil sende mit barn i børnehave med. Og med en tillid til at hun er omstillingsparat og kan navigere i den ny verden <3

Andre familier skal måske overveje. Hvis der er graviditet eller spædbørn i familien, synes jeg det er en anden snak.

 

 

 

FØLG MIG PÅ FACEBOOK, INSTAGRAM & BLOGLOVIN'

14 kommentarer

 • Rebecca

  Jeg ser, at flere skriver, “at skolebarnet skal jo afsted”. Jeg vil i den forbindelse gøre opmærksom på, at der ikke er skolepligt i Danmark. Der er undervisningspligt, dvs at man sagtens kan undervise selv, hjemme. Hvis nogle af eleverne blev hjemme de første uger, ville det lette presset på genåbningen. Vi er bekymrede for rengøringsniveauet, om der er handsker og håndsprit nok ude på skolerne, om eleverne kan overholde afstandsregler og hygiejneregler. Vi er også lettere presset over, at elever må komme i skole, på trods af at der er coronasmittede i husstanden. Som det er meldt ud nu, er der tale om nød-undervisning. Hilsen skolelæreren

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Regitze

  Dejligt indlæg som giver så god mening. Jeg er også rigtig nysgerrig på at høre hvad din mening er når man har et lille barn hjemme (2,5 år) og er i 3. Trimester. Min krop har brug for aflastning og jeg føler virkelig min søn trænger til at lege med børn og nogle der er sjovere end en mor der er besværet..samtidig tænker jeg om det er risikoen værd? At sætte mig, far, ham selv og ikke mindre ufødt baby i fare? “Bare fordi jeg synes det er hårdt og jeg tror han keder sig” ?? Det skal siges at min søn går i dagpleje og de derfor kun er 4 børn. Lad mig høre dine ærlige tanker! Tak for en skøn profil at følge.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Meyermor

   Kære Regitze, Der er 1250 testede gravide, ud af dem 66 registrerede tilfælde af Corona. Ingen har været så kritiske at de er blevet indlagt. ingen har født med et udbrud og Set har netop fjernet spædbørn fra listen over særligt udsatte. Så i min mening er risikone meget lille. Jeg ville vælge familiens trivsel og det er i høj grad at den lille gut for noget adspredelse. Jeg ville passe godt på hygiejne og evn karantæne i terminsperioden for at sikre at far ikke får Covid 19 men ift din og babys helse ville jeg personligt ikke være bekymret <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Hvordan er din holdning til graviditet og sygdommen? Er gravid i 3. trimester (med termin i slut juni) og har et barn på 3 år, som jeg grundet graviditeten er bange for at sende i børnehave. Ved ikke om det er “bedre” at udsættes for smittefare nu end når baby kommer?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lilian

  Tak for din fine gennemgang 👍🏻
  Kan jeg få dig til at give din mening, hvis din situation havde heddet – én baby på 2,5 måned og to børn på 2 år. Det er de toårige som skal tilbage i vuggestue?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Iben

  Så fine tanker, og jeg er meget enig…
  Jeg kan bare godt være nervøs for hvordan de enkelte børnehaver (mine børn er 3 og 5, så de går i børnehave), skal klare situationen, kommer halvdelen afsted? Og hvordan finder man ud hvilke børn?
  Jeg er sygeplejerske og arbejder med landet sygeste børn, så jeg kan godt være nervøs for at tage noget med ind på min afdeling, så mine børn bliver hjemme med min mand de første par dage for lige at se hvordan det går i børnehaven først.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Så enig! Vi må bakke op og gøre hvad vi kan for at børnene er trygge selvvimbverdenber mærkelig lige nu. De kan godt klare det! Hvis vores børn møder op med en positiv ånd hjemmefra, så kan lærerne og pædagogerne arbejde og vide at de gør det bedste! For de gør deres bedste i denne mærkelige tid og har ikke et valg!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amanda Skytte

  Tak for at rumme både bekymring og fornuft. Vil man beskytte sine børn mod Corona skal de være hjemme det næste år eller mere…
  Har et barn på 6 uger hjemme… Han er stærk og især signal stærk 🙂 vi skal huske at andet end Corona truer små børn… influenza, kighoste RS virus…. Vi har bare glemt at verden er “farlig”. Lad os holde godt øje med børnene og huske at vi har gode hospitaler hvis uheldet er ude…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tanja

  Tak for overblik og rationalitet 😉
  Vi er i situationen med et spædbarn på 4 uger herhjemme, så vi skal lige overveje om den store skal sendes afsted – alt efter hvad vuggestuen melder ud.. oveni står hun også at skulle starte børnehave 1/5 🙈

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Laura

  Kære Heidi. Du slutter af med at skrive at med graviditet i familien er det en anden snak. Jeg er selv 25 uger gravid og min mand er gymnasielærer og vi har en 2 årig i vuggestue. Indtil nu har vi alle været hjemme og stort set isoleret. Jeg har hele tiden læst Sundhedsstyrelsens anbefalinger sådan at alle gravide betragtes som i særlig risiko (omend af forsigtighedsprincip), men flere og flere skriver at det kun er gældende for gravide i 3. trimester. Min mand bliver hjemme fra arbejde trods de nye udmeldinger om at afgangsklasserne, 3,g og 2. hf kan starte undervisning igen, dette er godkendt af hans rektor. Til trods for jeg ikke er i 3. trimester endnu. Nu bliver jeg i tvivl om vi skal sende vores barn afsted i vuggestue. Hvad tænker du? Bør alle gravide betragtes som i særlig risiko? Eller? Jeg sætter pris på dine meninger generelt om disse emner igennem din Facebook-gruppe, da det virker som om du har vores, os gravide, bedste på hjerte altid.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fatima

  Fantastisk. Det som om d skrive mine tanker ned. 💯

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  En baby på 6 måneder – er det et spædbarn? Her har vi udover baby en børnehavedreng og en dagplejedreng og har tænkt de skal afsted efter påske, dog færre dage end vanligt – men er det sikkert ift baby?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Jeg er sådan i tvivl. Jeg har en pige der går i 0. En i børnehave og en på 10 uger. Jeg synes det er så svært af hensyn til vores lille pige på 10 uger. Jeg skal jo sende den store i skole men er i tvivl om vores mellemste skal afsted. Har lyst til at holde dem begge hjemme, da jeg har svært ved at gennemskue risikoen for et spædbarn.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Tak for dine tanker ❤️ Kunne ikke være mere enig. Her ryger de 3 mindste afsted, og den 13-årige må (sur og skuffet) forblive hjemme…

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Spørg jordemoderen #2 Jeg er gravid og har fået angst for moderskabet?